> Платформа ГалатаПо повод информацията за инцидента Дневник изпрати въпроси

...
> Платформа ГалатаПо повод информацията за инцидента Дневник изпрати въпроси
Коментари Харесай

Дълбоките тайни около един инцидент на морското дъно

> Платформа " Галата "
По мотив информацията за случая " Дневник " изпрати въпроси до трите министерства, които имат отношение към добива на газ от находище " Галата " - на околната среда и водите, на превоза и на енергетиката. Получените отговори демонстрираха смущаваща неинформираност и разнобой в реакциите на държавната администрация, която би трябвало да е ангажирана със случая.

От отговора на екоминистерството да вземем за пример излиза наяве, че инспекция за случая е била назначена едвам откакто " Дневник " изпрати въпроси по случая. Тя е открила, че повредата е станала на към 6 благи отвън 12-милната зона на България, откакто рибарски транспортен съд, регистриран с името Tais, е навлязъл в неразрешения 500-метров периметър към сондажа и тръбопроводите. Тралът на кораба е раздрал така наречен контролна линия на дънните кранове на инсталацията за рандеман на газ, което е провокирало загуба на налягане и теча на хидравлична течност. Според пресцентъра на министерството, направило инспекция 6 месеца след случая, " при настъпването му спешната защитна система на платформата е прекратила подаването на хидравлична течност към сондажа и изтеклото количество е не повече от 3 л ".

" Дневник " обаче разполага с подводна фотография на развалената апаратура, направена на 6 февруари т.г. - седем дни след датата на случая. Според източника й тя е направена при първия оглед на повредата и на нея се вижда свободно приключване на хидравлична течност от прекъснатия водопровод. Пак съгласно същия източник към датата на снимане изтичащото количество е било сред 200 и 300 л дневно, а след 30 януари сондажите са станали изцяло неуправляеми.

В отговорите на Мнистерството на околната среда и водите се оповестява още, че за повредата не е била осведомена нито Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, нито Басейнова дирекция " Черноморски регион ". " Дружеството (Petroceltic) е уведомило Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури, Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " и " Морска администрация " - Варна, написа в формалното мнение на екоминистерството.

Съвсем друго твърди обаче Министерството на превоза, в чиято конструкция е и " Морска администрация ". В публично писмо, отново в отговор на заложени въпроси, оттова отхвърлят тя да е получавала сигнал за случая. " Такъв не е подаван и в Главна дирекция " Аварийно-спасителна активност ", гласи формалният отговор.

Така объркването за това кой тъкмо е бил осведомен за повредата в газовото находище " Галата " и кой не става трагикомично.

До август 2016 година платформа " Галата ", ситуирана на 12 благи от морския бряг, и подводната инфраструктура за рандеман на газ са били охранявани от кораба " Ентърпрайз ", благосъстоятелност на компанията " Бон марин интернешънъл ". На 2 ноември 2016 година договорът е бил преустановен.

Според Александър Атанасов, който е бил капитан на " Ентърпрайз " в продължение на 4 години, за този интервал са били предотвратени към 20 евентуални случая. " Задачата ни беше да не позволяваме плавателни съдове в зоната за рандеман на газ, сподели той. При установяването на очевидни планове за нахлуване в нея корабите бяха предупреждавани за възбраната и надлежно отклонявани. "

Според информацията, предоставена от Министерството на енергетиката, във връзка на повредата от 30 януари т.г. сега Petroceltik има нов контракт за обслужване на газовата си платформа с различен сервизен катер, чието име и притежател не са упоменати. Той обаче бил позициониран в пристанище Варна и се придвижвал към платформата и зоната за рандеман на газ единствено при сигнал. Проверка на " Дневник " сподели, че дистанцията от 18 морски благи до такава степен може да бъде преодоляно за не по-малко от час и половина след подаване на възможен сигнал за заплаха, и то единствено при естествена морска конюнктура.

Пак съгласно енергийното министерство " инфраструктурата и оборудванията и на двата обекта са в доста положително положение ". За тази констатация оттова се базират на резултат от инспекция, осъществена преди две години - през юли 2016 година От министерството настояват също, че " добивната платформа е оборудвана с навигационно осветяване, камери за 24-часово видеонаблюдение (на палубите на самата платформа - бел. ред.), навигационна и сигнална уредба за попречване приближаването до нея на плавателни съдове ".

Въпреки това на 30 януари т.г. риболовният транспортен съд Tais въпреки всичко е навлязъл гладко в зоната, неразрешена за плаван,е и е прекъснал с трала си хидравличната система на газовото находище " Калиакра ".

Според формалната информация на екоминистерството хидравличната течност, употребена в инсталацията на Petroceltic, е Transaqua HT2. Съгласно осведомителния лист на нейния производител " препаратът " не бил рисков за водни организми.

Проверката в документите за характерностите на течността обаче демонстрира друго. Тя е налична онлайн и в нея е записано, че Transaqua HT2 е систематизиран като рисков препарат, че е отровен при усвояване, че се разтваря във вода и може да аргументи увреждане на очите, бъбреците и централната нервна система.

Текстът в осведомителния лист на хидравличната течност, употребена при сондажа на находище " Калиакра ", в който са разказани заплахите за замърсяване на околната среда с него

Освен това в така наречен информативен лист написа още, че хидравличната течност от този тип не би трябвало да попада във водни пътища, канализацията или почвата, а в случай че това се случи, неотложно би трябвало да бъдат известени службите за попречване на екологични замърсявания. Нещо, което от Petroceltic явно не са създали, в случай че Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна, не е била осведомена за случая от 30 януари т.г., а екоминистерството научи за него 6 месеца по-късно.

Според онлайн изданието Offshore, профилирано в областта на добива на петрол и газ от морското дъно, страни като Норвегия са определили възможни правила за изхвърляне на хидравлична течност в морето не повече от 100 л на апаратура на година. При това в обявата става дума за артикул от последно потомство, друг от този, който се употребява на платформата " Галата ".

В отговорите на въпросите, свързани с повредата, които " Дневник " изпрати до Министерството на превоза, е записано, че " притежателят на платформата е подал сигнал за случай към прокуратурата ", която е и " способният орган при следствието на възможен случай, като какъвто се пояснява обстановката съгласно притежателя на платформата ".

За това, че сигнал е бил подаден до прокуратурата, потвърдиха и от Министерството на околната среда и водите. Но инспекция в архива на Варненската окръжна прокуратура сподели, че там няма заведена кореспонденция по сигнал на компанията Petroceltic или шефа й Добромир Христов.

На 26 юни изпратихме въпроси за възможна инспекция по случая и до пресцентъра на mрокуратурата, само че до привършване на работата по текста отговор не беше получен.

Газовото находище " Галата " е експлоатирано от Petroceltic въз основата на концесионен контракт. В средата на 2016 година компанията беше поета от най-големия си заемодател Worldview. Дружеството е записано на Каймановите острови от българина Анджело Москов. Той е сътрудник и във фонда за рискови вложения QVT Financial LLP, станал прочут като един от огромните кредитори на " Кремиковци ".

Данни на Petroceltic, представени от " Капитал " в средата на м.г., демонстрират, че към края на 2016 година потвърдените и евентуалните ресурси от трите блока в Черно море, които компанията експлоатира, са били оценени на 566 млн. куб.м. През 2010 година са открити почти 272 млн. куб.м газ в находището " Каварна-изток ", като проектите тогава бяха синьото гориво да потече към платформа " Галата " по към този момент съществуващата тръба на блок " Каварна " през 2016 година Но през юни м.г. бяха оповестени нови прогнози, съгласно които това би трябвало да стане до края на т.г.

В същото време по неофициална информация на 18 юни притежателите на Petroceltic са подали заявление за лицензиране на изчерпаното находище " Калиакра " като газохранилище. Неофициалните мнения към новината сочат, че сходен ход би могъл да има резултат в две направления. Едната – да бъде нараснала цената на активите на сдружението за идна продажба. Втората – да бъдат избегнати високите такси, дължими при занемаряване на изчерпаното находище. Комбинацията от двете също е опция.

По мотив информацията за случая от януари т.г. още на 22 май бяха изпратени въпроси и до Petroceltic. След повече от месец и две напомняния до приключването на работата по този текст отговори по този начин и не бяха получени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР