Платен става достъпът до Дяволския мост и тракийското светилище Орлови

...
Платен става достъпът до Дяволския мост и тракийското светилище Орлови
Коментари Харесай

Това нормално ли е? Едни от най-посещаваните природни забележителности в Родопите вече са с пропуск

Платен става достъпът до Дяволския мост и тракийското светилище Орлови скали в Родопите. Преминаването на туристи ще се реализира през кафези с турникети, които са сложени наоколо до известните обекти.

КПП-тата, които наподобяват скенери на летище и входове на британските футболни игрища, провокираха вълна от неодобрение в обществените мрежи. Мнозина са разочаровани, че турникетите стоят неестествено измежду природата и че би трябвало да се заплаща за достъп до вековни светини, които би трябвало да могат свободно да бъдат обсъждани.

" Предстои апаратите да бъдат захранени с електрическа сила. Целта е да се усъвършенства отчетността и да се отбрани публичния интерес. Отначало турникетите ще работят с жетон, който ще се продава на място, а след време се надяваме да въведем и електронна система за достъп. Контролът и отчитането ще станат още по-прецизни ", съобщи кметът на общината инж. Изет Шабан.

Той акцентира, че през последните години е установено, че е засилен ползата към туристическите обекти в региона. И добави: " Само през 2021 година Дяволският мост на река Арда е посетен от 22 940 души. В тази връзка Община Ардино редовно и поредно поставя старания за създаване и поддържане на туристическата инфраструктура ".

Туристи всеобщо афишират, че ще бойкотира оборудванията и има горски пътеки, по които могат гратис да стигнат до двата обекта в Родопите. Други изричат мнение, че първото прииждане на река Арда КПП-тата ще бъдат отнесени от стихията. Има и такива, които са безапелационни, че няма въобще да пътуват до района и ще бойкотират локалния туризъм.

С решение на Общинския съвет в Ардино от 2017 година и към сегашния миг е въведена такса за посещаване на Дяволския мост и тракийското светилище Орлови скали.

Въвеждането на платения достъп е част от Програмата за развиване на туризма на територията на Община Ардино за интервала от 2022 до 2025 година, написа " България през днешния ден ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР