Джаки Данаилов от луковитското село Дерманци е загубил битката с

...
Джаки Данаилов от луковитското село Дерманци е загубил битката с
Коментари Харесай

Тъжна вест: Почина най-тежкото българче, което на 12 беше 190 кг

Джаки Данаилов от луковитското село Дерманци е изгубил борбата с килограмите макар дългогодишните старания на близки и експерти. Това удостовери кметицата на селото, в което момчето живее. Детето е умряло преди няколко години.

Проблемите на Джаки се появяват на 8-годишна възраст, когато момчето стартира да пълнее с всеки минал ден. Причината е тежко хормонално изменение, а не нерешителност след удар от кон, както се твърди в началото. Лекарите в Луковит подвигат ръце и единствено установяват, че в случай че продължава с този ритъм на пълнеене, има действителна заплаха за живота на момчето.

Родителите на Джаки са обезверени, само че в последна сметка съумяват да намерят краткотрайно решение на казуса.

" Докторите ме посъветваха като краен вид да пробваме при диетолог. Добре, че ги послушах. Ако не беше той с детето ми щеше да се случи най-страшното! На 12 години синът ми тежеше рекордните 190 кг. Бяхме обезверени, само че с помощта на диетолога синът ни смъкна 30 кила и може да диша по-спокойно. По едно време се давеше и не можеше да си поеме въздух ", описа тогава пред вестника бащата на момчето Милен Данаилов.

В най-тежкия си интервал Джаки спи на солиден стол, който да издържи тежестта му. Момчето не може да почива на легло, защото се задушава от килограмите си. Децата в селото му се подиграват и момчето изпада в тежка меланхолия.

Три години подред Джаки не посещава учебно заведение. Физическото му положение не го разрешава, тъй като няма чин, който да го издържи. На последните образователни занятия детето заспива поради недоспиването през нощта.

По-късно е взето фамилно решение младежът да замине в Гърция при майка си, която от години е на гурбет в чужбина. Родителката работи в южната ни съседка, с цел да изкара някой лев, с който да лекува рожбата си от свръхтегло.

Очакванията са детето да постои няколко месеца на юг, а при завръщането си в Дерманци да стартира втора терапия за сваляне на килограми.

За жал този път битката с наднорменото тегло се оказва несполучлива. Джаки не съумява да овладее и управлява голямото напълняване и след време си отива. Погребан е в гробищата в родното си село Дерманци.

Днес бащата Милен отхвърля да приказва по тематиката. Живее самичък в фамилната къща, а брачната половинка му от дълго време не е с него.

Джаки не е единственото дете с сходни габарити през годините. Осмокласничка от Враца тежи близо 130 кг и години наред се бори с тежкото затлъстяване. А статистиката е безпощадна - с наднормено тегло са една трета от изследваните възпитаници, от които със затлъстяване са съвсем половината.

През последните години през ръцете единствено на диетолога, оказал помощ на Джаки, минават над 300 деца на възраст от 10 до 15 години, които тежали сред 100 кг и 190 кг.

По-различна се оказва ориста на най-дебелото дете в целия свят, което на 10 години тежи единствено с два кг повече от Джаки. Ария Пермана от Индонезия е 192 кг. През 2016 година и животът му бе заплашен. По през целия ден момчето не стопира да яде и да спи. Заради тежестта си Ария не върви на учебно заведение.

След като публицисти вършат прочут случая на детето, десетки хора протягат ръка за помощ. Индонезийчето се подлага на интервенция на стомаха, след което смъква 83 кг. После Пермана минава на тежка диета и стартира с физически извършения. Резултатите не закъсняват и момчето смъква още 50 кг.

Сега Ария е извънредно благополучен, че може да прави неща, за които преди единствено е мечтал - да бяга, да скача и да играе футбол с другари.

Макар и със забавяне, редакцията изрича съболезнования на родителите на Джеки. 

61% от децата у нас са с наднормено тегло

Според последния отчет на Световната здравна организация 1 от 3 деца в Европа на възраст сред 7 и 9 години страда от наднормено тегло или затлъстяване, или 29 %. България следва тези трендове - 32% от момчетата в тази възрастова група имат наднормено тегло, 15% са със затлъстяване. При девойките 29% са с наднормено тегло и 12% - със затлъстяване. Ако обобщим данните, 61% от децата на възраст сред 7 и 9 години от двата пола имат този проблем – свръхтегло. Допреди 20 години това беше само и единствено проблем при възрастните. През последните десетилетия се следи удвояване на детското затлъстяване. Това е заболяване за цялостен живот и значи, че децата ще го носят през всички последващи години.

 

Затлъстяването води и до над 250 затруднения – диабет, хипертония, нараснал холестерол, разнообразни типове рак, репродуктивни компликации ", добави Дърленска. На генетична предразположеност се дължи сред 40% и 70% от болестта. Факторите на средата въздействат сред 30% и 60%. Това са хранене, физическа интензивност, сън, разнообразни вредности – консумация на цигари и алкохол. Има и самостоятелни фактори, припомня  " България Днес ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР