Плащаме повече пари за отопление този сезон. Междинните сметки на

...
Плащаме повече пари за отопление този сезон. Междинните сметки на
Коментари Харесай

Плащаме повече за отопление този сезон

Плащаме повече пари за отопление този сезон. Междинните сметки на един от топлинните счетоводители в София демонстрират, че през ноември и декември предходната година сме употребявали повече сила, в сравнение с през същия интервал на предходната. Освен това ДДС-то за топлинната сила още веднъж е 20%, а не 9, както през 2022 г. 

При парцелите с повърхност сред 50 и 70 квадратни метра прогнозните сметки за тези два месеца са 234 лева при близо 200 предходния сезон. Това е растеж с 10%. Сметката за парцел сред 70 и 99 квадратни метра за ноември и декември предходната година е 309 лева при 258 за същия интервал на 2022 година Или в проценти - повишаването е с 12 на 100.  

Петър Пешев е един от многото софиянци с по-високи сметки. Идва до топлофикационното сдружение към този момент няколко пъти, с цел да се опита да разбере по какъв начин тъкмо са изчислени сметките. „ Един път в годината засичат парното. Ако на следващия ден нещо се случи с мен и те ми начисляват всеки месец парно и топла вода? ”, пита мъжът, представен от Нова телевизия.

Цената на парното и топлата вода беше изменена минимално предишния юли. Към нея обаче би трябвало да прибавим и връщането на Данък добавена стойност на общоприетата ставка. Така окончателната сметка за потребителя излиза с малко над 10% по-висока.

„ Разликата в сумите, които клиентите ще платят, главно се дължи на Данък добавена стойност. Тази година ставката още веднъж е 20% ”, разясни Милена Стоянова, шеф на сдружение за топлинно счетоводство.

В първите два месеца на този отоплителен сезон сме пускали парното пет дни повече, в сравнение с през предходната година, а междинните температури на открито са били с градус по-ниски.

Според топлинните счетоводители подмяната на топломерите с отдалечени ще помогне на клиентите им да наблюдават сметките си. Всеки клиент би трябвало да е с отдалечени топломери до края на 2026 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР