Планирате сватба? Една от най-големите ви мечти е да се

...
Планирате сватба? Една от най-големите ви мечти е да се
Коментари Харесай

6 важни въпроса, които да зададете на свещеник преди сватбата

Планирате женитба? Една от най-големите ви фантазии е да се видите младоженка – в красива бяла рокля и нежно колие, като същинска принцеса от приказките. А до вас да стои мъжа, който ви кара да се разтрепервате от благополучие всякога, когато ви огледа.

Имате обаче някои терзания към подготовката, и по-точно към брачната гала в църквата. За да бъдете добре готови и спокойни, е хубаво да знаете какво да попитате свещеника преди настъпването на огромния ден.



1. Какви са условията за подписване на църковен брак?

Свещеникът ще ви даде подробна информация по отношение на степените на роднинство, при които не се разрешава църковен брак, както и кои са нужните документи, които би трябвало да вземете с вас. Той ще ви осведоми и за това какво би трябвало да се занесе в църквата.

2. Може ли да се подписа църковен брак преди гражданския?

Може да се подписва църковен брак и преди да има подписан цивилен, само че част от свещениците не престават да се съозбразяват с анулирани към този момент правила и изискват удостоверение за подписан цивилен брак, като причина за венчавката.



3. В кои дни може и в кои не може да се подписва църковен брак?

По време на пости, твърди и преносими празници и задушници не се подписва църковен брак.

4. Колко време трае церемонията в църквата?

В множеството огромни църкви времетраенето на брачната гала не надвишава 20 минути. Възможно е обаче в църкви в по-малко обитаеми места, венчавката да продължи и към 1 час.



5. Как протича самият обред?

Ритуалът се състои от две елементи: обручение и венчание. Обручението е нещо като алегоричен годеж на младоженците. Извършва се в предверието (притвора) на храма. Народните суеверия, които църквата в действителност не харесва доста, са си пробили път и тук: Твърди се, че е добре при влизането в храма и двамата младоженци да стъпят първо с десния крайник.

При обручението свещеникът подава на младоженеца и след това на невестата запалени свещи, които са свързани между тях и прочита молитва, с която благославя обединяването на двамата божии раби, като споделя техните имена. След това отецът взима венчалните пръстени и поднасяйки ги трикратно последователно към младоженеца и булката, повтаря по три пъти за всяка халка: „ Обручава се божият раб (името на младоженеца) на божията рабиня (име на невестата) в името на Отца, и Сина, и Светаго Духа “ , на третия път халката се целува от младоженеца, надлежно булката и по-късно се  поставя на безименния пръст на дясната ръка. Пръстените не се слагат до дъно, тъй като по-късно кумата, а в някои църкви кумът или свещенослужителят, по-късно три пъти разменят пръстените. Ритуалът завършва с молитва, отправена от свещеника до Господ да благослови и утвърди обручаването.

Идва ред на втората част – венчание. Тя протича в средата на храма пред маса с сложени на нея кръст, евангелие, венци или корони, алено вино, самун, мед. Молитва при венчание включва отправяне на молба към Бог младоженците да бъдат благословени с деца. Свещеникът взима короните/венците и произнася сакралната фраза: „ Венчава се божият раб (името на младоженеца) на божията рабиня (име на невестата) в името на Отца, и Сина, и Светаго Духа “. Действието е аналогично на момента с пръстените – фразата се произнася общо 6 пъти – 3 пъти, след което се целува от младоженеца и се полага на главата му и още 3 пъти, след което се целува от булката и се поставя на главата ѝ. Кумът с прекръстени ръце хваща короните и ги разменя три пъти, като през това време свещеникът пее.

Следва моментът, в който всички посетители би трябвало да бъдат изправени, тъй като стартира четенето на Евангелие от Йоан 2:1-11, където се разказва първото знамение на Исус Христос. След прочита от Евангелието, свещеникът дава на младоженеца и след това на невестата да отпият по три дребни глътки от чашата с виното, след което ги зарежда с самун и мед (в някои църкви бонбони).



Младоженците и кумове се хващат за ръце и под упътванията на свещенослужителя обикалят към аналоя (масичката) 3 пъти.  Няколко пъти отецът ги благославя, а те отвръщат с реверанс.

Ритуалът приключва с молитва за Божията благословия за новото семейство и свалянето на короните.

6. Кога излизат младоженците от църквата?

В множеството църкви младоженците излизат последни, което е и по-оптималния вид – гостите са към този момент начело и ръкопляскат на новата брачна двойка. В други църкви младоженците излизат първи, което съвсем постоянно е неуместно, основава тапи на входа и въпросителни по кое време, по какъв начин и накъде да се хвърлят късметчетата.



Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР