Планетата сякаш си отмъщава за всичко, което й причиняваме. На

...
Планетата сякаш си отмъщава за всичко, което й причиняваме. На
Коментари Харесай

Нова заплаха. 15 милиона души на косъм

Планетата като че ли си отмъщава за всичко, което й предизвикваме. На фона на ужасяващата покруса в Турция, пристигна проучване, което хвърли в суматоха половината свят.

Силни наводнения от ледникови езера, образували се или нараснали размера си вследствие на климатичните промени, заплашват минимум 15 милиона души по света, оповестяват международните информационни организации, базирайки се на проучване, оповестено в " Нейчър къмюникейшънс ", съобщи Нова тв.
-->
Най-голяма опасност грози четири страни - Индия, Пакистан, Китай и Перу, означават създателите на първата по рода си световна оценка на регионите, застрашени от това събитие.

Ледниковите езера са изключително нестабилни, защото най-често са заградени от лед или седименти. Когато насъбраната вода пробие тези естествени бариери, по течението й надолу могат да се появят мощни наводнения, които по пътя си предизвикват хиляди смъртни случаи.

Опасността е най-голяма, когато огромен брой хора живеят наоколо до сходни езера, изяснява Каролайн Тейлър, водещ създател на проучването от университета на Нюкасъл, Англия.

Учените предвиждат, че наводненията от ледникови езера ще се влошат със стоплянето на климата. Общо ледниците по света са губили към 332 гигатона лед годишно сред 2006 и 2016 година От 1990 година броят и размерът на ледниковите езера в света са се нараснали с по към 50 %, съгласно сателитни данни.

Само в планинските региони на Азия над девет милиона души са директно застрашени от евентуални наводнения от ледникови езера, в това число пет милиона в Северна Индия и Пакистан.

Последните проучвания демонстрират, че половината от 215 000 ледници на Земята и една четвърт от тяхната маса ще се стопят до края на века, даже в случай че световното стопляне бъде лимитирано до 1,5 градуса Целзий - амбициозната цел на Парижкото съглашение, която доста учени към този момент считат за непостижима. През последния век една трета от покачването на морското ниво в света е резултат от топенето на ледници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР