Планът за възстановяване и устойчивост на Португалия е първият официално

...
Планът за възстановяване и устойчивост на Португалия е първият официално
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: В цяла Европа сме свидетели на ускоряване на кампаниите за ваксиниране

Планът за възобновяване и резистентност на Португалия е първият публично показан на Европейската комисия проект.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи: " В цяла Европа сме очевидци на ускорение на акциите за имунизиране. Успоредно с това е още по-важно да се започва NextGenerationEU. Икономическото възобновяване би трябвало да върви ръка за ръка с възстановяване на здравословното положение. Приветствам проекта за възобновяване и резистентност на Португалия като първия, публично показан на Комисията. Представянето бележи началото на нов стадий в процеса на използване на Механизма за възобновяване и резистентност. Комисията чака да направи оценка на португалския проект, който е концентриран върху устойчивостта, климатичния и цифровия преход, и включва планове в съвсем всички водещи европейски области. Ще продължим да работим интензивно с страните членки, с цел да им помогнем да изготвят висококачествени проекти. Целта ни остава да приемем всички проекти до лятото. За да бъдат осъществени първите заплащания, е належащо всички страни членки да са одобрили решението за личните запаси. Убедена съм, че всички ще го създадат до лятото. "

В проекта се дефинират промените и плановете за обществени вложения, които Португалия възнамерява да извърши с поддръжката на Механизма за възобновяване и резистентност. Механизмът за възобновяване и резистентност е главният инструмент в основата на NextGenerationEU – проектът на Европейски Съюз да излезе по-силен от пандемията COVID-19. Той ще даде до 672,5 милиарда евро за поддръжка на вложенията и промените (по цени от 2018 г.). Това се разделя на безплатни средства на обща стойност 312,5 милиарда евро и 360 милиарда евро под формата на заеми. Отпуснатите безплатни средства за всички страни членки по Механизма за възобновяване и резистентност по настоящи цени са разполагаем тук. Механизмът за възобновяване и резистентност ще играе решаваща роля, с цел да помогне на Европа да излезе по-силна от рецесията и да обезпечи екологичния и цифровия преход.

Португалският проект е структуриран към трите стълба – резистентност, екологична и цифрова промяна, в това число ограничения в региона на общественото жилищно настаняване, енергийната успеваемост на постройките и цифровото обучение. Проектите в проекта обгръщат целия витален цикъл на Механизма за възобновяване и резистентност до 2026 година В проекта се оферират планове в шест от седемте водещи европейски области. Представянето на проекта е разследване на натоварен разговор сред Комисията и португалските органи през последните месеци за правенето му.

Комисията ще направи оценка на проекта в границите на идващите два месеца въз основа на единадесетте критерия, посочени в регламента, и ще трансформира наличието му в правно обвързващи актове. Тази оценка ще включва по-специално обзор на това дали проектът способства за ефикасното превъзмогване на всички или на забележителна част от провокациите, набелязани в съответните характерни за всяка страна рекомендации, отправени в подтекста на европейския учебен срок. Комисията ще оцени също по този начин дали проектът отделя най-малко 37 % от разноските за вложения и промени в поддръжка на задачите в региона на климата и 20 % за цифровия преход. По предложение на Комисията, Съветът по предписание ще разполага с четири седмици, с цел да одобри предлагането на Комисията.

Одобрението на Съвета ще проправи пътя за отпущането на 13 % авансово финансиране за Португалия на поисканите 13,9 милиарда евро безплатни средства и 2,7 милиарда евро под формата на заеми по Механизма за възобновяване и резистентност, след влизането в действие на решението за личните запаси, което първо би трябвало да бъде утвърдено от всички страни членки. Представеният от португалските органи проект е наличен тук. Комисията продължава да работи интензивно с останалите страни членки, с цел да им помогне да изготвят висококачествени проекти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР