Планът за изграждането на най-високия пилон в света, на чийто

...
Планът за изграждането на най-високия пилон в света, на чийто
Коментари Харесай

Издигат най-високия пилон в САЩ - драма като в България

Планът за построяването на най-високия стълб в света, на чийто връх да се развява американското знаме, разделя жителите на град в американския щат Мейн, вместо да ги сплотява, съобщи Асошиейтед прес.

Двигателите на лодки за омари буботят в тихите заливи. Дървосекачите се промъкват надълбоко в гората. Фермерите се грижат за площи с диви боровинки. Идиличното място в американския щат Мейн е едно от последните на Източното крайбрежие, непокътнати от модерните времена.

Това го трансформира в незабравим декор за смелата визия за района на едно семейство - стълб, издигащ се от горите към необятното небе, който да е най-високият в света, преизпълнен Емпайър Стейт Билдинг. А на върха му да се развява голямо американско знаме, по-голямо от футболно игрище, което да се вижда от километри в явен ден.

Според промоутърите планът на стойност 1 милиард $, финансиран частично от дарения, ще сплоти хората от всички политически ориентации и ще им подсети за общите полезности в ерата на национално разделяне.

Досега обаче планът, наименуван " Пилонът на Парка на свободата ", е постигнал тъкмо противоположното. В Колумбия Фолс с население 485 души - мястото, което е най-близо до късчето земя, където ще се издига пилонът, дебатът разкрива публични и културни противоречиви въпроси.

Иска ли тихият регион посетителите, които ще притегли пилонът? Мащабното начинание ще промени ли пейзажа? Как ще се реализира баланс сред развиването и екологията? Как ще се оправят обичайните браншове с работните места в областта на услугите?

И може би най-важният от всички: по какъв начин един американски град показва любовта си към страната във време, когато даже самият байрак е политизиран?

Сам по себе си пилонът е задоволително смело предложение. Той ще бъде висок 445 метра, надминавайки Емпайър Стейт Билдинг, и ще разполага с асансьори, които ще водят хората до наблюдателни площадки, откъдето в ясно време ще могат да виждат Канада. " Това е все едно да поставиш Айфеловата кула в пустинята на Мейн ", не крие терзанията си локален гражданин.

Това надалеч не е всичко. Очаква се мястото да се трансформира във величествен родолюбив тематичен парк, с музеи на живата история, заведения за хранене, паметни плочи с 24 милиона имена, гондоли, пренасящи посетителите.

Много от жителите на Колумбия Фолс немеят пред мащабите. На мястото ще се наложи да се прокарат настилки в горите за паркинги и да се построят жилища за стотици, може би даже хиляди служащи, което може да трансформира този оазис в разрастваща се зона от магазини за сувенири, заведения за хранене за бързо хранене и молове.

Отвисоко тук се вижда обширна зеленина. Под нея се гушат стотици потоци, езера и езерца, в които се развъждат пъстърви и скъпи популации от атлантическа сьомга. Из горските масиви се разхождат елени, лосове, черни мечки, бобри. Горите са преплетени с шубраци от диви боровинки.

" Това е последната дива природа на Източното крайбрежие ", споделя локалната жителка Мари Емерсън. По думите й точно суровото крайбрежие и девствената пустота вършат това кътче на света особено. Едно огромно застрояване обаче може да унищожи горите и боровинковите шубраци, които са тук от 10 000 години, като първите стопани са били индианците. " Искате ли да убиете гъската, която снася златни яйца? ", пита реторично Емерсън.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР