План за справяне с коронавируса и неговото развитие ще се

...
План за справяне с коронавируса и неговото развитие ще се
Коментари Харесай

Спешен план за Covid-19 разглеждат при президента

План за справяне с ковид и неговото развиване ще се разискват, на следващия ден при президента. Това стана ясно в отговор на служебния министър председател Стефан Янев на въпроси на народния представител от Движение за права и свободи, Джейхан Ибрямов.

Народния представител Ибрямов насочи настоящи въпроси към министър-председателя, по време на блиц-контрола в Народното събрание за: ниския % на имунизацията в цялата страна, изключително в Търговище, ограниченията на държавното управление за справяне с рецесията, която настава, за какво България не взе участие в състезанието за новото лекарство против ковид, готовността за старта на образователната година.

Кризата и разпространяването на вируса в действителност имат съображение да ни тормозят, съгласи се министър председателят Янев с националния предсатвител от Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов. Той акцентира, че поради увеличаващия се брой на инфектирани от делта разновидността, че в действителност се върви към поредна вълна на вируса. „ Министерство на здравеопазването изготви обстоен проект, който включва всички аспекти на демонстрация на сходна рецесия – подготовка за повишаване на готовността на лечебните заведения да открият спомагателни кревати, да се засилят ограниченията и други “, сподели още той. Янев изясни, че на следващия ден управлението на здравното министерство и вицепремиерите ще се съберат при президента Румен Радев, с цел да се разискват Планът за справяне с ковид и неговото развиване.

Разбирам, че има проект, само че за нас е значимо да намерим мотивационна акция, която да накара българите да се имунизират, тъй като за нас е значимо здравето на нацията. Предстои началото на образователната година. Редица проучвания демонстрират, че отдалеченото образование не се отразява добре на душeвността на децата, а и в усвояването на знанията. Бих Ви дал съвет – несъмнено, че в случай че едно държавно управление ползва всички благоприятни условия за здравето на нацията, използвайте и експертния капацитет на депутатите от другите парламентарни групи, отвърна му Ибрямов.

Съгласен съм, че акцията би трябвало да е взаимна и повсеместна. Наистина здравето на нацията е в основата на всички типове триумфи и неуспехи, които ще имаме наред. Съгласен съм и с бележката Ви във връзка с образованието. Но досега това, което е направено като осведомителна акция, очевидно е дало резултатите, каквито са сега. Мислихме и по по този начин наречените тласъци, които се дават в другите страни, отговори Янев. Широко знае се какво прави държавното управление сега. Ваксини има за всички, само че така наречен мотивационни акции не дават нужните резултати. Между 12-20 хиляди се имунизират дневно. Служебният министър председател, добави и, че сега не разполага с нужната информация за Търговище. А съгласно данните България е на последно място в Европейски Съюз по имунизация. Трябва да се регистрира и действителния % на преболедувалите хора, за които сега Министерство на здравеопазването актуализира данните, които не са стимулирани да се имунизират. Обмисляхме вид за ваучери за тези, които се ваксинарат да бъдат употребявани в туристическия отрасъл. Предвид обстоятелството, че служебното държавно управление малко мъчно борави с бюджета, можем да го оставим като предложение на Народното събрание и при обзор на държавния бюджет да се обмисли, сподели още Янев.

Ибрямов попита Янев и за какво България не се е присъединила в Европейскатса процедура за закупуване на медикаменти против ковид. По отношение на лекарството, което цитирате има много медикаменти, които са на изпитателен проект и се оферират на равнище Европейска комисия, с цел да влязат в интерес на лекарите за лечение. Не знам за кое лекарство говорите, не мисля, че то е било обект на разискване в границите на служебното държавно управление, отговори министър председателят.

Кризата и разпространяването на вируса в действителност имат съображение да ни тормозят, съгласи се с Ибрямов, министър председателят Янев. Той акцентира, че поради увеличаващия се брой на инфектирани от делта разновидността, че в действителност се върви към поредна вълна на вируса.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР