Пламен Русев пред един от брандираните фирмени автомобили © Сашка

...
Пламен Русев пред един от брандираните фирмени автомобили © Сашка
Коментари Харесай

Човекът, който измисли центъра на Вселената

Пламен Русев пред един от брандираните фирмени коли

© Сашка Панайотова Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Стара Загора ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук. " Капитал Градове "

" Капитал Градове " е план, който е отдаден на огромните стопански дейни центрове в България, отвън София. Той включва както специфични приложения, по този начин и събития.

Следващото събитие от поредицата тази година ще се организира в Стара Загора на 11 септември.

Целта на срещите е да се трансфорат в платформа за разговор на бизнеса както в самите райони, по този начин и отвън тях и да оказват помощ за решаването на проблеми по бърз и ефикасен метод. Още по тематиката
Има ли живот след въглищата

Енергетиката е сърцето на Стара Загора. Бъдещето на града обаче зависи от това да се откри опция
13 апр 2018
Пламен Русев е притежател на два емблематични за Стара Загора хотел-ресторанта, а неотдавна откри и кафе в центъра на града. Но концепцията, с която множеството му съграждани го познават, е " Стара Загора – център на Вселената ". За тази концепция знаят и множеството хора в България, макар че не са наясно кой е създателят й. Преди 14 години Русев публично я патентова, брандира фирмените си коли и даже сложи билбордове на входовете на града, с цел да посреща гостите с " Добре пристигнали в Стара Загора - центъра на Вселената ". Идеята е подкрепена и от други представители на бизнеса, неотдавна беше утвърдена и от Общинския съвет и даже беше несъмнено място за паметник - на площадката пред Регионална библиотека " Захарий Княжески ". " Този знак ще притегли доста туристи през идващите години, ще бъде мото и емблема на културни и атракционни събития и по този начин ще донесе приходи за бизнеса ", уверен е Русев.

Ексцентричният бизнесмен е прочут и с това, че купува рухнали остарели здания и ги съживява още веднъж, съчетавайки старинното им лъчение със актуален комфорт. Така се раждат хотел-ресторантите " Форум " и " Уникато ". Започва бизнеса си в хотелиерството и ресторантьорството напълно инцидентно. През 1993 година купува огромна остаряла постройка с желание да разположи в нея офиси на компанията си за търговия с химикали за химическата индустрия. Сградата обаче имала голямо остаряло мазе. " Чудех се защо може да послужи, до момента в който мой прочут не подмятна, че тук ще стане превъзходен ресторант ", спомня си Пламен Русев. Започва градежа с банков заем и 5 години по-късно открива първия си хотел-ресторант, наименуван " Форум ", поради намиращия се в непосредствена непосредственост древноримски Античен конгрес от времето на Августа Траяна. През 2004 година Русев открива и хотел-ресторант " Уникато ", реставрирайки достоверния дух на старинна къща в центъра на Стара Загора. Четири години по-късно открива и третия си бутиков хотел–ресторант " Уникато " в Банско. В него влага 2 млн. лева Q&A

Пламен Русев, хотелиер и ресторантьор

Защо център на Вселената?


- Идеята да популяризираме Стара Загора като център на Вселената в действителност беше обвързвана с желанието ни да приобщим нашите съграждани към световноизвестни подходи за привличане на туристи. Тя е към този момент доста известна и мисля, че пристигна моментът, в който би трябвало да изградим знак, паметник, с който концепцията да се материализира. Този знак ще се трансформира в знак за Стара Загора. Ще бъде на всички места – върху фланелки, сувенири, последователно ще се трансформира в цяла промишленост. Общината пък ще продава документи с следващ номер и по този начин ще станем привлекателен център за туристите.

Какъв е вашият метод за привличане на клиенти?

- Силата на мениджмънта е да отсееш и подбереш подобаващия екип за заведенията си. В ресторант " Форум ", който става на 19 години, има хора, които работят от самото му начало. Сградите на " Форум " и " Уникато " носят характерния дух на Стара Загора през 20-те години на предишния век. Харесва ми този архитектурен образ, който към този момент съвсем е липсващ, и желая да го запазя за идващите генерации. В същото време залагам на отпускаща и приятна атмосфера, и, несъмнено, най-много на вкусна храна.

Лесно ли е да напълниш хотел в Стара Загора?

- Навремето, когато се изпълняваха основни планове в енергетиката при стартирането в употреба на американските ТЕЦ-ове, хотелите в Стара Загора бяха цялостни, градът живееше по друг метод. Когато тези експерти си отидоха обаче, се оказа, че нямаме задоволително туристически забележителности, които да задържат туристите за по-дълго време при нас. Идват, преглеждат Регионалния исторически музей, който в действителност е неповторим, възхитят се на музей " Неолитни жилища " и на Музей на религиите и потеглят към други дестинации. Така не съумяваме да ги посрещнем в хотелите и заведенията си. Сега събитията от културния календар на общината са главните, които движат туризма в града. Тези културни събития би трябвало да се развиват през идващите години.

Каква храна харесват старозагорци?

- Нашите клиенти харесват храна с по-средиземноморски уклон. Залагаме на разнообразието и това се вижда в менюто ни. Не може да направиш да вземем за пример просто един стек хаус и да разчиташ на триумф. Ще пристигна едно семейство и в случай че няма подобаваща храна за детето, то ще отиде в друго заведение. Наблюденията ми демонстрират, че дамите избират да ядат салати, най-много от естетически съображения, мъжете избират богато меню от месо, а децата харесват пици и други закачки около тях. Трябва да има от всичко, с цел да бъдат клиентите удовлетворени. Пиците ни да вземем за пример са доста желани. Работим със специфични блендове брашна, внасяме и от Италия. Пиците ни се пекат на пещ и се подготвят пред клиентите. Пастата също се прави от нас и се предлага прясна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР