Пламен Георгиев, председател на антикорупционния мега орган. © Юлия Лазарова

...
Пламен Георгиев, председател на антикорупционния мега орган. © Юлия Лазарова
Коментари Харесай

Борците с корупцията: Не можем да проверяваме доходи от чужбина

Пламен Георгиев, ръководител на антикорупционния мега орган.

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Калкулаторът на КОНПИ

Наложените запори на Трайчо Трайков за следващ път демонстрират по какъв начин гражданската конфискация се употребява против неуместните
27 сеп 2018
Вечерни вести: Министър предлага повече заплащания за здраве, КЕВР ще взема решение за енергийните покупко-продажби

И още: Съдът е запорирал имущество на Трайчо Трайков; Ryanair анулира 190 полета поради стачки в петък; Скандалът с присъединяване на Ванко 1 във " Вип брат "
26 сеп 2018
Съдът е запорирал имущество на някогашния министър на стопанската система Трайчо Трайков

Според ръководителя на антиткорупционната комисия Пламен Георгиев е намерено противоречие за 2.4 млн. лева
26 сеп 2018
Президентът продължава войната на нерви с държавното управление (допълнена)

ГЕРБ и патриотите са подготвени на среща с него, с цел да няма борба към рокадите в кабинета
17 сеп 2018 Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) изясни в четвъртък, че не може да изследва приходите на проверявани лица в чужбина. Повод за това самопризнание стана инспекцията против някогашния вицепремиер Симеон Дянков. В сряда ръководителят на комисията Пламен Георгиев съобщи, че не могат да приключат инспекцията, защото не знаят нито дали някогашният вицепремиер е женен (за да ревизират имуществото на брачната половинка му), нито пък какви са приходите му в Съединени американски щати и Англия, с цел да ги включат в сметките си.

Оплакването му пред поканени от него медии явно е дало резултат, тъй като ден по-късно от КПКОНПИ оповестиха, че Дянков самичък се е свързал с тях, като благодариха за това на медиите. " Очаква се до края на деня Дянков да организира диалози с инспектори на комисията " се споделя още в известието. В него в същото време се прецизира, че " българските регистри обаче не разрешават правенето на повсеместен финансов профил на проверяваното лице, защото той и брачната половинка му имат приходи в чужбина, които няма по какъв начин да бъдат изследвани без негово подпомагане. "

Според закона за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество " комисията обменя информация за задачите на този закон с способените органи на други страни и с интернационалните организации въз основа на интернационалните актове и интернационалните контракти, които са в действие за Република България ". България има контракти за правна помощ, както със Съединени американски щати, по този начин и с Англия и не излиза наяве, за какво комисията не е потърсила тази информация по законния ред.

Тотално отвън периодите

Симеон Дянков е обект на инспекция по отношение на повдигнатите му обвинявания по следствието за приватизацията на остатъчния дял на страната в електроразпределителното сдружение ЕВН. Обвиняеми по това следствие са още някогашният енергиен министър Трайчо Трайков, съиздателят на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев, както и чиновници на капиталовия медиатор " Булброкърс ".

Разследването по проблема ЕВН е още от 2013 година, само че беше задействано във значим миг - кандидатурата за президент на Трайчо Трайков и отхвърли на десните да поддържат претендента на ГЕРБ, с чията загуба Борисов стимулира оставката на държавното управление си през 2017 година и за повторно провокира предварителни избори. Обвинението по ЕВН беше внасяно от прокуратурата в съда, само че беше прекратявано на два пъти, защото съдиите (от Софийския градски съд, Софийския апелативен съд, а след това и от Специализирания углавен съд и Апелативния профилиран съд) одобриха, че обвинителният акт е неразбираем и неспособен.

Пламен Георгиев заяви, че инспекцията на Дянков и Трайков е почнала през януари 2017 година Според закона тя може да продължи 12 месеца, като този период може да бъде удължаван еднократно с още шест. Фактите демонстрират, че всички периоди за инспекция са изтекли още през юли тази година. Исканията за поръчителство против Трайков са импортирани през август, а инспекцията против Дянков (ако се олелия на Пламен Георгиев) даже още не е завършила.

Според КПКОНПИ разипсаните в закона периоди били единствено ориентировъчни (на юридически език - инструктивни) и не обвързват комисията. Съдебната процедура не е безапелационна по този въпрос, само че се приема, че доколкото дейностите на комисията съставляват интервенция в човешките права, то тези периоди са преклузивни, т.е. след приключването им, комисията губи всякаква опция за по-нататъшни дейности. По този въпрос е формирано тълкувателно дело във Върховния касационен съд.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР