Пламен Димитров: От Асен Василев КНСБ и Подкрепа“, Васил Велев:

...
Пламен Димитров: От Асен Василев КНСБ и Подкрепа“, Васил Велев:
Коментари Харесай

Пламен Димитров: От Асен Василев КНСБ и „Подкрепа“, Васил Велев: От Кирил Петков АИКБ – ще искаме справедливост за хората и бизнеса

Пламен Димитров: От Асен Василев КНСБ и „ Подкрепа “, Васил Велев: От Кирил Петков АИКБ – ще желаеме правдивост за хората и бизнеса. Това споделиха в предаването „ Беновска пита “ във и в и по Радио К2 на 93.9MHz, оповестиха от екипа на предаването .

Те обявиха позиции по следните тематики:

Високите цените на електрическата енергия и газа и обвързваните с това опасности.

„ Г-н Димитров, в нашия анонс зададох въпроса „ Кабинетът „ Кирил Петков “ и 47 Народно събрание на „ Продължаваме промяната “ ще банкрутират ли бизнеса и хората? “ Това е най-кратко заложеният въпрос във връзка с това, че към този момент сме в енергийна рецесия, която към този момент ни въвлича и в икономическа рецесия, която пък към този момент ни въвлича и в психическа рецесия, намирам 3 съставния елемент? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: „ Можем да прибавим още детайли на рецесията, получава се „ съвършената стихия “! Има такава заплаха и забавянето на вземането на политическите решения поради политическата рецесия, в която бяхме и към момента се намираме в последните 7-8 месеца ни изправя пред една неспособност да забележим какви са решенията, каква е вероятността. Това, което се предлага сега, може би ще поуспокои малко нещата, само че никога няма да ги реши. Компенсациите за бизнеса за два месеца, които кабинетът даде в края на предходната година в повърхностен и непълен тип, поради цената на тока. Верният метод, и ние подкрепихме това искане, е 75% в разликата сред борсовата и базовата цена да бъде обезщетена, само че този таван, който се поставя, не мисля, че ще откри стабилно решение, с цел да не се стига до въпроса, който Вие питате – какво вършим оттук насетне и по какъв начин се вземат решенията на пазара на труда! “. Председателят на КНСБ добави, че в края на ноември се е пречупила наклонността на едно уравновесено развиване на пазара на труда и към този момент имаме повече освободени служащи, в сравнение с наети. Тази наклонност се следи най-малко от 5 седмици. Засега са потърпевши най-вече дребните компании. Но и междинните и по-големи предприятия към този момент декларират подготвеност за съкращения. Това ще докара до по-голяма безработица и по-ниски приходи и то във време, когато инфлацията набира скорост. Невъзможността да се компенсират приходите, тъй като бизнесът е в доста мъчно състояние, не вещае нищо положително. Димитров съобщи: „ Опитите да се измести тематиката в друга повърхност, не знам дали съзнателно или не, за мен е доста рисково. Да, несъмнено е доста значимо сега да разясняваме какво ще вършим със Северна Македония, само че аз считам, че това умерено може да изчака няколко месеца! “.

„ Какво визирате, че президентът привиква КСНС в понеделник за Северна Македония, само че не привиква КСНС за цените на силата ли? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: „ Точно това имам поради! Темата на тематиките, от една страна в действителност гневното разгръщане на пандемията, която безусловно ни чака от идващите седмици, комбинирано с цените на тока. Да, тя малко падна, само че 450 лв. за мегаватчас в действителност е голяма цена, която няма по какъв начин да бъде калкулирана в никаква себестойност на каквато и да е продукция или услуга. Ние сме в една неспособност да продължава да действа сравнитено обикновено и предвидимо стопанската система ни! “.

Пламен Димитров съобщи, че наложеният мораториум върху цените на тока е цялостна нелепост и добави: „ Това е глътка въздух, само че по-късно ще ни изкара два пъти повече въздуха! “.

Беновска съобщи: „ За цената на газа, знаете, че поради чистотата на въздуха, въглеродни излъчвания и по този начин нататък ние стабилно се опитваме най-малко от 15 години да въведем газ освен за промишлените, само че и за битовите консуматори. Ние сме залети от имейли и позвънявания на хора, които са на газ, на които сметките са нарастнали 7 пъти! Тези хора няма да умрат от коронавирус, те ще умрат от мраз! “. Пламен Димитров се съгласи и още веднъж акцентира, че битовите консуматори и бизнесът безусловно не знаят какво ще стане на следващия ден. Цената на газа не е контролирана за битовите консуматори и това се пропуща от политиците. Президентът на КНСБ съобщи, че е песимистичен по отношение на упованията цената на газа да падне от началото на февруари. Той добави: „ Газът към този момент е геостратегическа суровина, с която великите сили си мерят силите, тъй че аз не съм уверен, че ще забележим бързо и скорошно понижаване на цената на газа. Така че в случай че сумираме обстановката, сега има не просто рецесия, а неуправлявани опасности! Аз съм склонен с някогашния министър председател Иван Костов, който сподели, че когато не успееш да управляваш такива едри опасности, те неизбежно прерастват в неуправляеми рецесии и ние сме на ръба, дори с единия крайник сме прекрачили, да влезем в неуправляема рецесия! Каквото и да създадат по-късно държавно управление, парламент, президент, то ще е окончателно късно. Или хората към този момент ще бъдат уволнени, предприятията закрити, или семействата към този момент ще бъдат банкрутирали и ще се чудят по какъв начин да свържат двата края поради всички тези сметки! “.

„ Нека да включим и гласа на бизнеса, тук е ръководителят на АИКБ Васил Велев, доколкото знам във вторник имате среща в Министерски съвет с премиера Кирил Петков и евентуално финансовия и енергийния министър, само че единствено да допълня, господин Димитров, че бизнесът беше признат от президента, на Вашето несъгласие, че президентът не привиква КСНС за енергетиката, само че дано да чуем и работодателите! “, обърна се Беновска към Васил Велев. Той сподели, че в действителност във вторник работодателите ще се срещнат с премиера Кирил Петков и се надява след тази среща да има по-добри вести за предприятията. Той продължи: „ Проблемът с високите цени на силата, колкото и да звучи необичайно, е късмет за България. Ние от тези високи цени като страна и като бизнес можем да спечелим, в случай че намерим положителните решения, а такива има. По-труден е въпросът с високата цена на природния газ, тъй като там облагите не са за български енергийни сдружения, а за непознати! “.

Беновска продължи: „ Аз ще обхвана освен проблемите на бизнеса, само че и на потребителите, знаете, че поради непорочност на въздуха наклонността от доста време насам е да се газифицираме. Да Ви обърна внимание, в случай че вие в действителност сте загрижени освен за вашия бизнес, само че и за потребителите на вашия бизнес, тъй като ще престанат да имат опцията да са ваши консуматори – 7 пъти са нарастнали сметките им за ползване. Ако са пращали 300 лв., в този момент са платили 2100 при един нестуден месец. Какво ще кажете? “. Васил Велев отговори, че би трябвало да има обезщетения, те да се заплащат на домакинство, а не съразмерно на потребеното количество. Водещата помоли Василев да посочи какви би трябвало да са критериите за поддръжка на домакинство. Той отговори: „ С мен говорете за бизнеса, господин Димитров дава отговор за семействата! Ние отговаряме за възнагражденията на работещите, с които да могат да си заплащат сметките и с цел да могат да си заплащат сметките и тези хонорари да не се обезценяват от инфлацията, ние имаме положителни оферти за компенсиране за тези свръхразходи на предприятията за електрическа енергия, тъй като нашите свръхразходи са свръхприходи и непланирани изключителни облаги за енергийните сдружения от която и да е година обратно и ще останат такива и след обезщетенията, които ние сме предложили! “.

Беновска се обърна към Пламен Димитров: „ Има ли работодателски нарцисизъм, господин Димитров, който би трябвало да отговаряте за семействата, извинявайте за шегата? “. Пламен Димитров отговори: „ Едва ли в този момент би трябвало да прецизираме кой за кого дава отговор. В края на краищата семействата не са нищо друго с изключение на работещи, работодатели и техните фамилии! Трябва да забележим общите неща, значимо сега е не да се търси търпимост на сметките, което прави финансовият министър, а да се търсят вероятните решения, с цел да запазим предприятията, работните места и приходите на хората и да ги увеличим, с цел да могат да поемат високата инфлация. И тук би трябвало да сме дружно с бизнеса! “.

Исканията на КНСБ.

„ А за какво не сте дружно с бизнеса на тази среща във вторник? “, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: „ Не знам за какво, ние дружно поискахме тези срещи с общо писмо до господин Петков след неговото назначение. Но в този момент срещите стават поотделно. В понеделник двата синдиката имаме среща с финансовия министър Асен Василев. Сега разбирам, че във вторник имат среща с бизнеса, може би това е тактичност на ръководещите! “. Беновска попита: „ Това „ разделяй и владей “ ли е? “. Президентът на КНСБ отговори: „ Дано да не е „ разделяй и владей “! Интересите и на бизнеса, и на работещите са всички ние да желаяме от държавното управление да компенсира всичко това, което се случва и на енергийния пазар, и на пазара на труда. Тоест сега не би трябвало да се вторачваме прекомерно доста в числата на фиска, сега има позволени благоприятни условия за това, има и големи запаси! Натам би трябвало да отидем и да сме с идентични претенции за отплата и на бизнеса, и на хората! Ние настояваме да бъде подсилен броят на семействата и лицата, които сега получават обезщетения! Те са и за газ, и за ток, и за парно, само че са прекомерно ниски. Припомням Ви, че обществено уязвимите семейства получиха през октомври 525 лв. за петте зимни месеца. Това е системата за обществено подкрепяне все още, която първо е дребна, и второ – обсегът ѝ е 375 000 при над 2 милиона българи, които не могат да си топлят жилищата през зимата. И другото, с което несъмнено ще имаме разнообразни визии с господин Велев, би трябвало да се усилят заплатите най-малко с толкоз, колкото инфлацията ги е изяла през предходната година, откакто се компенсира бизнесът да получи тези средства, които му се поставят и забележете – средствата за поддръжка на заетостта, които би трябвало да продължат и през януари, февруари, по този начин наречените 60/40! “.

Исканията на работодателите.

Васил Велев съобщи: „ Ние нямаме разлики с господин Димитров даже и по настояванията за увеличение на заплатите. Ние ще призовем нашите членове да го създадат и то с двуцифрен %, в случай че се одобряват нашите оферти за заслужено компенсиране на предприятията за свръхвисоките цени на електрическата енергия. За нас това решение не е мъчно, облагите от тези свръхвисоки цени остават в българската енергетика, която е държавна. Тоест това е едно относително елементарно решение, до което имам вяра, че ще се стигне, с цел да може да има предвидимост, с цел да може мениджърите да калкулират своите поръчки, надлежно доставки, да възнамеряват активността си за няколко месеца напред и да могат да усилят, а не да понижават продажбите. Оттам ще пристигна и растежът във възнагражденията! “.

„ Може ли да се концентрирайте и да кажете какво ще поискате във вторник от министър-председателя? “, попита Беновска. Васил Велев отговори, че ще изискат не алегорично, а заслужено компенсиране на предприятията за свръхвисоките цени на електрическата енергия. Компенсациите би трябвало да бъдат функционалност на постигнатите на пазара ден напред на борсата цени. Ако има някакъв таван, той би трябвало да бъде толкоз висок, че до него да не се стига. Председателят на АИКБ изясни: „ Печалбите, които се генерират в енергетиката, са по-големи от поисканите от нас обезщетения при всяка една от хипотезите отсега нататък. Тоест ще останат повече пари в енергетиката от непланирани облаги от която и да е друга година обратно. Така че енергетиката ще може да се развива с тези свръхприходи и облаги, а стопанската система има късмет да дръпне с двуцифрен растеж на продажбите и поради протичащото се пренареждане на веригите на доставки, скъсяването на тези вериги. Към нашите предприятия, към нашата страна има огромен интерес сега, на който ние не можем да отговорим заради несигурността и високите, рискови цени на електрическата енергия. А себестойността на електрическата енергия, създавана в България, е 150 лв., сравнете я с 430 за декември! “. Така приключи диалогът сред Васил Велев, Пламен Димитров и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 8-ми януари 2022 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР