Пламъци обхванаха полуразрушения тютюнев склад Ориент табако на ул. „Одрин“

...
Пламъци обхванаха полуразрушения тютюнев склад Ориент табако на ул. „Одрин“
Коментари Харесай

Разследват умишлен палеж в склада на ул. „Одрин“ 8 в Тютюнев...

Пламъци обгърнаха полуразрушения тютюнев склад " Ориент табако " на ул. „ Одрин “ 8 в Пловдив, научи „ Марица “. Огънят зародил минути след 20 часа в петък.

Пристигналите на място пожарникари от Първа районна работа не позволиха да се повтори огненият пъкъл от 2016 година, когато пламнаха складовете на ул. " Иван Вазов ". За по-малко от час те потушиха стихията. При последвалия оглед на място се е стигнало до извода, че най-вероятната причина за пожара е тенденциозен палеж. Тези съмнения обаче ще би трябвало да бъдат потвърдени от полицията и прокуратурата. Разследването ще откри кой е драснал клечката на складовете и дали в основата на случая не стои бизнес интерес на притежателите. Преди 5 години точно на националния празник 3 март те започнаха срутване на постройката. По-късно се разбра, че са се позовали на подправен документ, публикуван от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН).

Последва поредност от каузи, които приключиха преди месец с решение на магистратите от Върховния административен съд. То задължава притежателите да укрепят постройката. Междувременно те пък чакат повече от 3 години от НИНКН да се произнесат по плана им за реституция на тютюневия склад. Според проектите той би трябвало да се трансформира в хотел.

Съдружниците в едноименната компания " Одрин 8 " ЕООД Георги Бранеков и Александър Николич бяха упрекнати в реализиране на незаконна активност в предпазена територия за запазване на културното завещание и за потребление на подправен формален документ, съгласно който постройката не е монумент на културата. Срещу тях в Пловдив потегли наказателно дело. Впоследствие двамата бяха оправдани, само че задължени да възстановят постройката.

Междувременно се разбра за финансови усложнения на Бранеков и Николич. Знак за това е оповестената за трети път от частен правосъден реализатор обществена обмен на няколко аграрни парцела в с. Маноле, благосъстоятелност на общата им компания „ Пи Джей Лоджистикс “ АД, в която двамата са членове на директорския ръб. Дружеството е прекратило регистрацията си по Данък добавена стойност през 2019 година, като все още има данъчни отговорности в размер на 253 683.94 лева Отделно са борчовете към „ Уникредит Булбанк “ АД.

Според информация на " Марица ", " Одрин 8 " ЕООД има непогасени отговорности в шестцифрена сума и към общинския бюджет за занък " здания " и такса " боклук ". Съвсем скоро администрацията също ще заведе иск. Ако притежателите не внесат дължимото в хазната, може да се стигне до насилствена ликвидация на имуществото на компанията, в това число и на парцела на ул. " Одрин ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР