Пийте вода през деня за добро настроениеПоследните изследвания относно връзката

...
Пийте вода през деня за добро настроениеПоследните изследвания относно връзката
Коментари Харесай

Дехидратацията може да причини депресия

Пийте вода денем за положително въодушевление
Последните проучвания по отношение на връзката сред водата и хормоналния баланс демонстрират, че даже 1-2% дехидратация могат да повлияят на съществени процеси в тялото, като усвояването на питателните субстанции и функционалностите на отделителната система. А също по този начин да доведат до чувство за тревога, меланхолия и стрес.
Водата играе основна роля за действието на тялото. Тя може да помогне организма да се възвърне от физическото и прочувствено напрежение, подбудено от напрегнатия метод на живот. Това се реализира посредством промиване на кортизола (хормон на стреса) от нашите системи, дружно с изхвърлянето на други отрови. Водата подкрепя и регулирането на настроението (намаляване на тревогата, преодоляване на депресията), защото предизвиква оптималното действие на мозъка и в това време контролира хормоналния баланс.
Начинът, по който се усещаме, в действителност се дължи на въздействието на избрани хормони в тялото ни. Те се контролират от фактори като банкет на задоволително вода, метод на хранене, физическа интензивност, обществени интеракции, характерови настройки, ценностни системи и други
Например серотонинът е основният сътрудник на чувството за благополучие и задоволеност, както и на увереността и положителната себеоценка. Той се повишава когато сме дейни и реализираме задачите си. Изследванията демонстрират, че серотонинът има директна връзка и с жаждата. Ниските му равнища алармират за нарушавания в вярната хидратация.
Окситоцинът е невропептиден хормон, който се отделя от хипофизната жлеза и дава отговор за физическата непосредственост и привързаността. Той подтиква обществените интеракции, които водят до задоволство. Това е хормонът, който алармира на тялото дали има задоволително вода.
Другият невротрансмитер е допаминът, който е непосредствено обвързван с действия, които ни носят удоволствия и премия. Той се покачва, когато сме горди от себе си, когато печелим или реализираме триумф. Екстровертите, бивайки свръхдейни, имат високи равнища на допамин всеки ден. Именно при тях съществува риск от бърнаут, мании и тревожни положения.
„ Тъй като хормоните се придвижват от кръвта, един от бързите способи за регулацията им е пиенето на задоволително количество вода “, разяснява Кремена Станилова, психолог, психотелесен психотерапевт и учител в Български Институт по Неорайхианска Аналитична Психотерапия (БИНАП). „ Познаването на признаците на дехидратация е от основно значение. Ако изпитвате жадност, имате суха кожа, мускулни крампи, главоболие, тъмна урина, депресивни или тревожни положения, увеличете приема на вода денем “, добавя Станилова.
Един от методите бързо да подобрите настроението си или да се успокоите, е да изпиете чаша вода. Нуждата от банкет на течности е самостоятелна за всеки човек, само че за поддържането на най-благоприятен воден баланс в тялото се предлагат най-малко 8 чаши вода дневно. Необходимостта от консумация на вода се усилва още повече при банкет на медикаменти, вреден режим на хранене (консумация на прекомерно доста сладки или пакетирани храни, фаст фуд, алкохол и др.), медицински болести или увеличени равнища на душевен и прочувствен стрес.

Източници :
Кремена Станилова - психолог, психотелесен психотерапевт и учител в Български Институт по Неорайхианска Аналитична Психотерапия (БИНАП)  и
https://www.thebestbrainpossible.com/
https://wnyholisticcounseling.com/
https://www.precisionnutrition.com/
https://www.drelist.com/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР