[Pixabay.com] По официални данни България е една от страните, които

...
[Pixabay.com] По официални данни България е една от страните, които
Коментари Харесай

Всички с маски и марш вкъщи до 13 май

[Pixabay.com] По публични данни България е една от страните, които се оправят най-добре с това да се спре епидемията от новия ковид. Толкова добре, че даже броят на инфектираните не дава отговор на формалното определение на зараза - да има повече от 200 заболели на 10 хиляди души. Тук сега има почти 200 на 3.5 милиона и това, несъмнено, е доста добра вест. Навременните ограничения по затваряне на цялата страна най-малко към този момент предотвратяват необятното разпространяване на ковид тук. Броят на инфектираните в действителност се усилва всеки ден, само че пък с все по-малка скорост. Масовата покруса най-малко към този момент, наподобява, се заобикаля.

На този декор две вести и едно съмнение от тази седмица прозвучаха необичайно. Първата вест беше опитът да се вкара наложително носене на маски при всяко излизане на открито. Идеята за това е безусловно вярна и всеки, който може, би трябвало да го прави, само че заповедта за наложително носене сътвори чувство за в допълнение стягане на ограничаващите ограничения. Същото чувство се ускори и когато държавното управление предложи да се удължи с цялостен месец, до 13 май, изключителното състояние в страната. Заедно с това няколко представители на страната обясниха, че се обмисля и възбрана да се излиза по улиците за повече от час дневно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всички тези ограничения биха били безусловно допустими, в случай че епидемията тук се разрастваше бързо и неконтролируемо. Но по публични данни се случва тъкмо противоположното - скоростта й понижава.

В други европейски страни има доста ясни количествени критерии за стягането на ограниченията - те са свързани с броя инфектирани на 10 000 души и свободните кревати в лечебните заведения. Нещо повече - същите критерии ще служат и за последователното унищожаване на рестриктивните мерки.

Издаването на неаргументирани заповеди в този момент носи и значителен риск. Желанието на хората да извършват нарежданията на властта не е безпределно. Колкото повече не престават рестриктивните мерки, толкоз по-трудно ще става на страната да убеди всички в потребността да се съблюдават. Безсмисленото им усилване дори може да навреди и да докара до всеобщи нарушавания. Сега повече от всеки път е нужна естествена връзка и човешки пояснения. Карането и заповедите - всички с маски и марш у дома за още месец и половина, рискуват всичко, реализирано досега.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР