Питър Хек и Джан Волпичели - технологични репортери в POLITICO

...
Питър Хек и Джан Волпичели - технологични репортери в POLITICO
Коментари Харесай

Балонът на дигиталните номади в Португалия е напът да се спука

Питър Хек и Джан Волпичели - софтуерни кореспонденти в POLITICO Europe, в разбор за медията
Португалия заложи твърдо на привличането на цифровите номади и техните пари в страната, само че когато става въпрос за задържането им, може да не се оправи толкоз сполучливо. Белгийският бизнесмен Ян Деруйк, който се мести в Португалия през 2021 година дружно със брачната половинка си, с цел да работи по своя стартъп Guud в " цялостна изолираност " по време на пандемията, е един от тях. Година и половина по-късно обаче, той си потегля. Причината: " Имат огромни упоритости, само че не съумяват да ги приложат ".

Когато ковид-19 направи по този начин, че заетите в софтуерната промишленост можеха да работят отвред, Португалия опита да ги притегли с понижаване на налозите, съответните визи и заричане за целогодишно слънчево време. Сега проектите на страната са изправени пред сериозен риск на фона на растящото неодобрение на локалните поданици поради покачващите се цени на парцелите. Дигиталните номади пък сочат множеството административни проблеми.
Реклама
Протестите против придошлите стигнаха до вратите на ноемврийския софтуерен панаир в Лисабон, който притегли 71 000 гости. " Вкарват се прекомерно доста пари в това, а в това време ние към този момент не можем да живеем в града ", споделя Ана, която е учителка и една от протестиращите при откриването на събитието.

На пръв взор Португалия, и по-конкретно Лисабон, наподобява като съвършеното място за цифрови номади поради живописните гледки, наличните разноски за живот и гъвкавите регулации. Пандемията в допълнение тласна представители на софтуерния бранш към страната.

Нейната система за " златни визи ", въведена през 2012 година, дава на чужденците португалско местопребиваване в подмяна на инвестиция, като да вземем за пример пазаруване на остарял неподвижен парцел на цена от най-малко 350 000 евро. Според уеб платформата Nomad List към декември Лисабон е бил дом на 15 800 цифрови номади. Докато в началото възползващите се от португалската политика са били най-вече от Китай и Латинска Америка, през 2020 година стартират да идват от ден на ден американци и до септември 2022 година Съединени американски щати са били на път да станат страната с най-вече притежатели на " златни визи ".
Според уеб платформата Nomad List към декември Лисабон е бил дом на 15 800 цифрови номади. Реклама
Освен това жители на Европейски Съюз също заприиждаха в Португалия, с цел да работят отдалечено по време на пандемията, възползвайки се от специфичния данъчен режим, който изключва задграничния приход от облагане и начислява плосък налог от 20% на генерираните в Португалия доходи от високо оценени действия.

Друга причина са криптовалутите. Когато цената на биткойн скочи по време на пандемията, крипто играчите търсеха другарка пълномощия, където техните облаги нямаше да подлежат на тежко облагане. Португалия, в която тогава нямаше такива налози, излезе напред в класациите. В Лисабон започнаха да се появяват крипто конференции, което консолидира статута на града като крипто парадайс, показва Уго Волц Оливейра, общоприет секретар на тинк-танка Instituto New Economy.

Но едно нещо е да привлечеш перспективни бизнесмени, а напълно друго е да ги задържиш и да гарантираш, че тяхното наличие няма да докара до спорове с локалното население. Ян Деруйк в началото е притеглен от " огромната визия " на кмета на Лисабон Карлош Моедаш, който е някогашен еврокомисар за проучванията, науката и нововъведенията. Сега обаче твърди, че страната е направила класическата неточност за всеки стартъп - дала обещание е визия, която по този начин и не е изпълнила изцяло. Предприемачите са очаквали несъмнено ниво на услуги в администрацията, детските грижи и опазването на здравето, които Португалия е срещнала компликации да обезпечи. " Има огромна администрация, държавното управление работи доста постепенно и не улеснява даже регистрирането ми като бизнесмен ", разяснява Деруйк.

Местното население също по този начин споделя, че инфраструктурата и съществуването на жилища в Португалия не съумяват да покрият потребностите на прииждащите новодошли. " Имаме към този момент квартали, които са предимноAirbnb . Вече нямаме личните си домове ", твърди протестиращата учителка Ана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР