Писателят, който беше атакуван с нож по-рано тази година, е

...
Писателят, който беше атакуван с нож по-рано тази година, е
Коментари Харесай

Салман Рушди е фаворит за литературната Нобелова награда

Писателят, който беше нападнат с нож по-рано тази година, е измежду любимците за продобиване на тазгодишната Нобелова премия за литература съгласно букмейкърите.

Рушди, чието творчество включва международният бестселър, провокирал полемики " Сатанински строфи ", беше намушкан с нож във врата и торса, до момента в който се готвеше да изнесе лекция в института " Чаутакуа " в щата Ню Йорк на 12 август.

Тазгодишната премия ще бъде оповестена в четвъртък и се присъжда на " лицето, което е основало в региона на литературата най-изящното в идейна тенденция произведение ". Решението за отсъждане на премията се взема от Шведската академия - група от 18 души, която се състои от шведски писатели, лингвисти, литературоведи, историци и влиятелен правист.

Наградата е най-престижната литературна премия в света, като спечелилият получава 10 млн. шведски крони (1 млн. английски лири).

Сайтът за
залагания Nicer Odds, който съпоставя коефициентите на редица букмейкъри, сподели, че най-ниският коефициент за победа на Рушди е бил 13/2 във вторник следобяд.

Ако завоюва, 75-годишният американец от английски генезис ще бъде първият публицист, роден в Индия, който печели влиятелното отличие, след Рабиндранат Тагор през 1913 година

Нападението против Рушди се случи 33 години откакто аятолах Рухола Хомейни - тогава висш водач на Иран, издаде фетва /религиозен указ/, призоваващ мюсюлманите да убият създателя на " Сатанински строфи " няколко месеца след публикуването на романа. Въпреки, че от този момент Иран се дистанцира от тази фетва, тя в никакъв случай не е била публично анулирана.

Само две седмици преди нападението Рушди съобщи пред немското списание " Щерн ", че животът му още веднъж е " напълно естествен "./БГНЕС

Стокхолм / Швеция

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР