Писане на статии, документи, коригиране на текстове, рисуване, композиране… всичко

...
Писане на статии, документи, коригиране на текстове, рисуване, композиране… всичко
Коментари Харесай

Как изкуственият интелект променя живота ни?

Писане на публикации, документи, поправяне на текстове, изобразяване, композиране… всичко това е технологията на изкуствения разсъдък, която нашумя след появяването на ChatGPT, и продължава да се развива с бързи темпове и навлиза във от ден на ден сфери. Това обаче слага въпросите за това кои специалности ще бъдат сменени от изкуствен интелект и по какъв начин ще се промени живота ни.

Технологията ChatGPT на американската компания за изкуствен интелект OpenAI може да бъде избрана като чатбот, който събира информация и на тази база генерира текст. Той може освен да взаимодейства с хора, само че и да извършва разнообразни характерни задания като писане на текст, превод и компютърен код. Заради своето умеене да води разговор по-близо до човешкия израз и по-големите му качества за решение на проблеми, той притегли голямо внимание по целия свят, в това число и в Китай.

Джоу Мин, създател на компанията Lanzhou Technology, споделя, че създаденият от тях на правилото на ChatGPT модел „ Мъндзъ “ към този момент се употребява за основаване на маркетингови послания, писане на дипломни работи, генериране на цифрови облици, писане на новинарски репортажи и интелигентно обслужване на клиенти.



Създаването на един маркетингов материал с модела „ Мъндзъ “ лишава едвам няколко секунди и е изчислено, че коства на компаниите към 2 юана, до момента в който в случай че бъде писан от хора, разноските ще бъдат към 60 юана. Освен това, информацията, с която разполага „ Мъндза “, надалеч надвишава тази на хората, както се вижда от творчеството на материалите, които написа. „ Като цяло, общата наклонност е да се употребява изкуствен интелект в креативен действия, с цел да се увеличи успеваемостта и се понижат разноските “, изяснява Джоу Мин.

Уан Дзинчао, заместник-директор на Центъра за изследване на огромни модели към Института по автоматизация при Китайската академия на науките, също споделя, че мултимодалният виртуален човек „ Сяочу “, основан на техен модел изкуствен интелект „ Дзъдун тайчу “, е кадърен да генерира видео, да задава и дава отговор на въпроси на задоволително интелигентно равнище, да синтезира звуци и други задания. „ Дзъдун Тайчу “ също демонстрира огромен капацитет в инспекцията на качеството в промишлеността, основаване на филми и телевизионни стратегии и преподаването на знакови езици.

Интернет колосът „ Байду “ възнамерява да пусне скоро „ Уънсин Ийен “, чатбот сходен на ChatGPT, който ще разреши на потребителите да получат резултати в търсачката му посредством диалог. 

Основната причина, заради която генерирането на наличие от изкуствен интелект може да форсира развиването си, е неделима от софтуерния скок, на който сме очевидци сега.



По думите на Уан Дзинчао, в последните години осъществяването на задания като обработка на естествени езици, различаване на звуци и компютърно зрение се е подобрило доста посредством съчетаването на огромни данни с огромни модели в изискванията на образование без контрол. Тези софтуерни промени вършат изкуствения разсъдък по-„ интелигентен “ и „ съчувствен “. След задоволително тренировки той може да покаже креативен качества, които да надмина хората в редица области и в същото време може да комуникира безпроблемно с тях.

Много хора обаче се тормозят, че изкуственият разсъдък ще ги измести в редица области и търсят отговор на въпроса по какъв начин могат да се конкурират дейно с него.

Според специалисти, като цяло по-стандартизираните и формализирани действия и специалности ще бъдат сменени, а смисъла на наличието и работата с без значение мислене и богата креативност ще стане все по-важно.

Шън Ян, професор в Училището по публицистика на университета „ Цинхуа “ и шеф на Лабораторията за просвета на метавселената, смята, че на фона на провокираните от ChatGPT промени, би трябвало да се засилят най-малко две качества: за задаване на въпроси и усъвършенстване отговори, които изискват високи качества, и тези два аспекта ще бъде мъчно да се заменят.



По мнението на Уан Дзинчао, за специалностите с ясни граници и закрепени знания, изкуственият разсъдък може да размени хората по-лесно, като да вземем за пример в разбора на данни, обслужване на клиенти, екскурзоводи или в сюжетите като юридически съвещания, здравна помощна диагностика и разнообразни прегледи на данни. „ Сътрудничеството сред хората и машините е дълготрайна посока, само че е малко евентуално изкуственият разсъдък да размени изцяло хората през идващите няколко десетилетия “, споделя той.

Наред с понижаване дублирането на труда и по-високата успеваемост, изкуственият разсъдък се счита, че ще подтиква в допълнение творчеството и ще донесе повече промени в разнообразни промишлености. 

Според Ду Ю, съосновател на софтуерния стартъп QAQ, приложенията на изкуствения разсъдък ще подобрят продуктивността, ще ускорят генерирането на наличие и процеса по разработка на артикули, ще трансформират източниците за придобиване на информация, ще усъвършенстват потребителския опит при търсене и ще намалят прага за произвеждане на интернет наличие.

През 2017 година екип на Института за изкуствен интелект на университета „ Цинхуа “ създаде „ Дзиугъ “, който може да написа лирика. Според ръководителя на плана професор Сун Маосун генериращият наличие изкуствен интелект оказва помощ за разширение на въображението в художественото творчество. Ограничени от личните си привички, жанр и желания, създателите са склонни да лимитират въображението си до несъмнено подпространство, до момента в който изкуственият разсъдък няма сходни ограничавания, счита той.

Някои считат, че изкуственият разсъдък, генериращ наличие, ще легне в основата на инфраструктурата на бъдещия интернет свят и ще „ отвори вратата към нова ера “, а други подлагат на критика, че на ChatGPT му липсват „ здрав разсъдък и познания “, и той „ не може да разбере нещата всъщност “.

Пред тази технология несъмнено има необятно пространство за развиване, само че към момента и доста проблеми във връзка с качество на наличието, вложенията в нея, условия за дискретност и действителната ѝ „ просветеност “.

Според Джу Мин, нужно е разработчиците да работят в тясно съдействие с специалисти от дисциплини и области, както и с държавните управления, с цел да бъде основана надеждна рамка за надзор на вярното развиване на изкуствения разсъдък и за облекчаване потребностите на обществото от него.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР