PISA е тест на икономическата общност, която измерва определени практически

...
PISA е тест на икономическата общност, която измерва определени практически
Коментари Харесай

Белобрадова остроумничи: Имаме консервативна система! PISA не е оценка за образованието, а за липсите му

PISA е тест на икономическата общественост, която мери избрани на практика умения у 15-годишните в 81 страни по света. Тя мери нещо, което нашето обучение не дава, разяснява по Българска национална телевизия Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ.
„ PISA не е оценка за образованието, а е оценка за неналичията му. Защото българското обучение доставя други неща. Големият проблем е, ние по какъв начин преподаваме знанията на децата си и с каква цел го вършим. Ние не сме сложили това условие пред учителите – децата да могат да ползват знанията си и нямаме никакви критерии за това, при подготовката на учителите във факултетите “, разясни тя.
По думите ѝ, имаме извънредно консервативна в това отношение система, спрямо другите страни и добави, че у нас образованието е станало жертва на политически битки – всякога когато се пробват политиците да се харесат на гласоподавателите, стартират да спекулират с образованието.
„ Трябва да има политически консенсус, тази тематика да бъде оставена „ на мира “ от позиция на политически операции и да стартираме да поддържаме учениците, учителите и тези, които приготвят учителите, с цел да може образованието ни да доближи тази устременост, децата да заобичат знанието и да го ползват вярно. “
Според Белобрадова, няма по какъв начин да пожелаваме от учителите нещо, за което те не са готови – ние не приготвяме качествено учителите си. Няма промяна, трансформира се нещо дребно, „ на парче “. Нещо позитивно в тази посока беше стабилизирането на приходите на учителите, акцентира тя.
„ Има млади фрагменти, само че с цел да мотивирате един млад преподавател, би трябвало да го научите да схваща и да обича специалността си, с цел да бъде свободен и мощен в нея. Ако не е квалифициран добре, той усеща неустойчивост, без значение от прихода. “
Белобрадова изясни, че възстановяване на резултатите на PISA не би трябвало да е самоцел, а значимата цел е да се увеличи функционалната просветеност на учениците, посредством смяна на образователните стратегии, олекотяване откъм фактология, което не значи децата да спрат да учат обстоятелства, само че да се научат да боравят с тези обстоятелства, смяна на оценяването т.е. въпросите и методът на изпитване.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР