Пирова победа е когато битката или войната е спечелена, но

...
Пирова победа е когато битката или войната е спечелена, но
Коментари Харесай

Топ 5 пирови победи

Пирова победа е когато борбата или войната е извоювана, само че цената на успеха или последвалите събития доста са обезсмислили всички старания за това.

5. Битката при Лютцен

При Лютцен се води решаваща борба в хода на Тридесетгодишната война, в която водят война протестанти против католици. Швеция е под командването на краля и един от на един от най-великите генерали в историята – Густав II Адолф.

Афолд изцяло революционира шведската войска, което доста трансформира метода, по който те стартират да водят войните си. Той основава непрекъсната национална войска, отличаваща се с изключителни морал и дисциплинираност. Освен това постоянно желае най-новите технологии, с цел да има преимуществото в борба. Адолф подлага своите бойци на безчовечен тренировки и трансформира Швеция в една от великите сили на своето време.

Битката при Лютцен е голям боен триумф за шведите. Те се бият добре и реализират победа против католическата имперска войска на Албрехт декор Валенщайн. Самият Адолф даже повежда конницата си напред към врага.

Комбинацията от дим на бойното поле и мъгла обаче прави напредването доста мъчно. Конницата бива разграничена от неприятните условия, а Адолф е прострелян няколко пъти и е повален. Така една от най-големите победи на шведите е белязана вечно от загубата на най-големия им боен исполин.

4. Пърл Харбър

Изненадваща японска офанзива на Пърл Харбър въвлича Съединени американски щати във Втората международна война. Нападението по-късно е несъмнено като военно закононарушение, тъй като японците го правят без авансово да разгласят война на врага.

Целта на нападението е да бъде унищожена американската флота в Тихия океан, преди Съединени американски щати да съумеят да се включат във войната, което съгласно японците било единствено въпрос на време да се случи. Без американските кораби, те считали, че ще могат да атакуват позициите на Съюзниците в Тихия океан без да бъдат обезпокоявани.

Големият проблем за Япония се оказва фактът, че нападението на Пърл Харбър незабавно трансформира мнението на американския народ, който до момента не е подкрепял войната. Съединени американски щати се включва във войната и незабавно стартира интервенции против Япония.

Американските бомбардировки опустошават страната на изгряващото слънце. В хода на войната 67 японски града са изпепелени, като единствено в Токио са убити повече от 200 000 души цивилно население.

Очевидно атомните бомби са последният гвоздей в ковчега на Японците, които са изцяло съкрушени. Пърл Харбър в последна сметка води до загубата на Япония във войната.

3. Пировата война

По време на Пировата война римляните водят война с Епир в северна Гърция. Епирците са водени от своя цар и кадърен военачалник Пир, който е отдалечен родственик на Александър Велики.

Причината за войната е малък спор сред Рим и град Тарентум, който по-рано оказва помощ на Епир при различен спор, а в този момент желае помощ против римляните. Тарентум, Епир, Македония и Магна Греция се сплотяват против Рим и Картаген. Планът на Пир е да победи римляните на бойното поле и да се опита да убеди италианския народ да въстане против римската власт и да се причисли към него.

Пировите победи носят името на цар Пир поради неговата военна акция в Италия. Въпреки множеството му победи и големите загуби за римляните, врагът можел просто да попълня армиите си от запасите. Освен това, въздействието на римляните над цяла Италия пречи на проектите на Пир да завоюва италианския народ на своя страна.

Битката при Аскулум е изключително пагубна за Пир. Той смазва римляните, които дават 8000 жертви спрямо неговите 3000. Но Пир губи доста офицери и огромна част от своята войска. Това го кара да каже: „ Още една такава победа против римляните – и ние сме изгубени! “

2. Бородинската борба

До 1812г Наполеон реализира изключителни достижения и победи над Испания, Ниските земи, Италия, Прусия и Австрия. Тогава той обръща взор към Русия и й афишира война под претекста, че ще освобождава полската земя.

Прави го най-много, с цел да завоюва благосклонностите на поляците в района, само че също по този начин желае да прекъсне и комерсиалните взаимоотношения сред Русия и Англия. Наполеон е побеждавал руснаците и преди, във войната на Четвъртата коалиция, по тази причина счита, че нормалната тактичност ще му помогне още веднъж и ще е в Москва преди началото на зимата.

Той обаче позволява неточност. Огромният размер на армията му, която наброява съвсем 700 000 души, прави напредването й по-бавно от предстоящото. Заради дългите снабдителни линии, Наполеон не може да разгърне армията си прекомерно далеко, тъй като ще я направи уязвима.

След като си пробива път до Москва, Наполеон се изправя против съветската войска край село Бородино на 7 септември 1812г. Успява да завоюва на цената на 45 000 убити или ранени руснаци и 35 000 убити или ранени французи.

Наполеон обаче не получава късмет да се радва на премията си. Още първата нощ Москва е подпалена. Пламъците обгръщат по-голямата част от града и принуждават френския император да напусне. Това му се постанова през зимата, което води голям брой логистични проблеми за французите, а съветската конница непрестанно атакува изостаналите или отделилите се бойци.

По време на отдръпването си Наполеон губи по-голяма част от армията си. В следствие губи и короната си, тъй като отслабените му сили след съветската инвазия водят до началото на войната на Шестата коалиция, след която той е изпратен в заточение на остров Елба.

1. Първата международна война

Най-лошата пирова победа в историята е за Съюзниците през Първата международна война. Макар да побеждават Германците, австро-унгарците и османците,  последиците от войната са опустошителни за съвсем всички забъркани във войната. Победата предизвиква най-малко четири големи казуса за Съюзниците.

Първият е Версайският контракт, който дефинира наказванията за Германия след войната. Тежестта на тези санкции непосредствено способстват за издигането на Хитлер на власт – също и за Втората международна война. Без това помирение Хитлер е нямало да може да експлоатира страданието на немския народ, нито голямата им злоба към французите.

Второ, резултатът на войната върху Англия е отблъскващ. Преди ПСВ страната е най-богатата в света. Англия обаче се съгласява да поддържа финансово съвсем всички свои съдружници. В допълнение, разноските за оръжия, боеприпаси, храна и коне изчерпват съвсем всичките й средства.

Англия губи позицията си на най-голямата суперсила в света по време на тази война, което съвсем я унищожава финансово. Именно по време и след войната се надигат и придвижванията за самостоятелност. Най-голямото от тях е ирландското, което през 1921г съумява в задачата си и основава Ирландската свободна страна.

Трето, французите претърпяват големи загуби, тъй като страната им в общи линии се оказва главното полесражение в спора. Икономиката на Франция е срината след войната. Повечето от промишлеността й е унищожена – цели райони са в руини. Заради множеството неизбухнали артилерийни снаряди, елементи от Франция към момента са неразрешени за нахлуване.

И най-после, съветският цар е свален от власт по време на войната. Голямата загуба на живот и осакатяването на стопанската система на страната подпалват гражданска война. Болшевиките завземат властта и комунизмът завладява Русия.

За да прекратят присъединяване си във войната, болшевиките подписват помирение с Германия, при което Русия й дава обширни територии. В този безпорядък се надига и революция.

С неспособната Русия, доста страни, измежду които Естония, Финландия, Литва, Латвия и Полша, афишират своята самостоятелност.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР