Пиперът, независимо дали е сладък или лют, е топлолюбива зеленчукова

...
Пиперът, независимо дали е сладък или лют, е топлолюбива зеленчукова
Коментари Харесай

Отглеждане на люти чушки

Пиперът, без значение дали е сладостен или пикантен, е топлолюбива зеленчукова просвета. След засяване, семената му поникват за 10 дни, при температура 25 градуса. Това става през интервала февруари – май. Една от главните грижи пък за неговото израстване, е постоянното наторяване. Реколтата се добива през юли-октомври.

Лютивите, както и сладките чушлета, се отглеждат от семена. Засаждат се в саксии или сандъчета, с цел да се прихванат. За да поникнат по-бързо, преди засаждането семената се слагат в топла вода, 40-45 градуса, за няколко часа. В саксиите/сандъчетата се засяват на дълбочина до 1.5 см. Отгоре посева може да се покрие със стъкло или буркан.

Саксиите или сандъчетата, в които са посадени семената, наложително би трябвало да се слагат на топло и ярко място, напълно на слънце. Когато растенията поникнат, похлупаците се смъкват, а растенията не престават да се доразвиват при стайни условия.

 Люти Чушки

Същото е изискването за засяване на открито - би трябвало да изберете място, целодневно огрявано от слънцето. Добре е почвата да е обогатена от предшестващата просвета.

 Люти Чушлета

Ако сте решили да засявате на открито, разновидностите са два - или засявате непосредствено семената, или пренасяте към този момент подготвен разсад, получен в саксия или ковчеже.

Когато растенията доближат 20 см височина, е нужно върховете им да се прищипят. По този метод се подтиква разклоняването на стъблото, защото точно там се образуват множеството плодове. Ако израстват бързо, може да се слагат колчета, които да придържат растенията.

Пиперовите растения се поливат деликатно, с хладка вода. Освен това е добре да се торят един път на две седмици, както в саксия, по този начин и на открито. Лютите чушки наложително се сеят разделно с всички други посеви, най-много от сладките чушки.

Процедурата по засяването е идентична и в градината. За произвеждане от разсад са нужни 150-200г/дка., а за директна сеитба 600-800г/дка.

Интересното при пипера е, че може да се отглежда и през зимата. Това е доста добре, защото, изключително лютите чушки, са считани за една от суперхраните, а потреблението им пресни и през зимата, ще ви зареди с сила. За задачата ви е нужна оранжерия, с приспособен в нея парник с биотопливо.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР