Пили е танзанийски(!) филм от 2017-а на режисьорката Лина Уелъм,

...
Пили е танзанийски(!) филм от 2017-а на режисьорката Лина Уелъм,
Коментари Харесай

Пили – достоверен и прям поглед върху съдбата на жените в Африка

" Пили " е танзанийски(!) филм от 2017-а на режисьорката Лина Уелъм, спечелил номинация за дебют, и е превъзходен, меродавен и непосредствен взор върху ориста на дамите в.

Пили (Бело Рашид) е млада чернокожа танзанийка – хубава, снажна горда самотна майка на две деца. Тя живее в оскъдно малко селце и работи на полето, с цел да изхранва фамилията си – тежък и нископлатен труд. Има ѝ фантазия – да продава на площада. И притежателят на сергия – възрастният, сбърчен и сластен Махера (Нкваби Елиас), ѝ прави преференциално предложение. Пили обаче няма пари и посредством най-хубавата си другарка, болната от СПИН Сесилия (Сесилия Флориан Килимила), се обръща към женския кооператив за заем. 

Оказва се, че танзанийските дами са много оправни – имат мобилни телефони, задължават децата си да учат интензивно и си имат нещо като спомагателна каса, като се поддържат и финансират взаимно. И множеството от тях се борят сами самоуверено и остроумно със живота, тъй като мъжете просто бягат. Пили има ХИВ и съумява да го крие дълго време, а в един дълъг, мъчителен, по едно и също време отегчителен и запъхтян ден, тя би трябвало да стартира да се лекува, да бъде утвърдена за заема и да умилостиви и омае нахалния и безочлив Махера. Всички сме имали такива моменти – нещата вървят наобратно, закъсняваш със секунди, само че съдбовно, периодите те притискат и като че ли цялата галактика е против теб. Пили обаче има дух и сила за трима, не може да я спре и една срамна, само че и нужна жертва в закостенелия и едностранчив мъжки свят. И ще изплува и ще се развие, даже ще просперира, по едно и също време като пример за другите дами и като неразделна част от тях.

Автор: Бистра Андреева



 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР