Пикът на четвъртата вълна на COVID-19 в България може да

...
Пикът на четвъртата вълна на COVID-19 в България може да
Коментари Харесай

Вирусолог очаква пик на четвъртата вълна на COVID-19 около 10.Х

Пикът на четвъртата вълна на COVID-19 в България може да се чака към 10 октомври. Това предвижда пред БНР проф. Радка Аргирова - ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология и член на Експертния съвет по вирусология към министъра на опазването на здравето.

" Според мен пикът на тази вълна ще доближи към 10 октомври - с огромен брой инфектирани, по-късно ще има прочут спад. Как обаче ще оправим с неимунизираните възрастни хора, това ще е доста огромен проблем ", разяснява проф. Аргирова. Тя уточни и различен огромен проблем - спазването на ограниченията. " Как ще се оправим с четвъртата вълна - доцент Ангел Кунчев го сподели доста ясно и тъкмо – това е набелязано в Националната стратегия, казусът е в контрола по осъществяването на ограниченията. На контрола би трябвало да се акцентира. Няма какво да се пишат нови ограничения – те не се извършват въобще у нас ", разяснява вирусологът. Тя предложи преболедувалите от ковид да се имунизират. " Искам да подчертая за кой ли път - ваксината не защищава от заразяване, само че пази от тежко протичане заболяването, от постъпване в болница и летален излаз, тя пази от тежките форми на заболяването. Така е и при грипа. При преболедувалите - те също би трябвало да се имунизират, тъй като имунизацията е един втори бустер след болестта и това укрепва още имунната система ", уточни професорът.

Според нея децата би трябвало да бъдат държани допустимо повече в учебните заведения. " С децата би трябвало да се работи колкото се може повече онлайн, а не онлайн. Децата страдат от тази изолираност. Но несъмнено, както е написано в проекта на МОН, взаимно с Министерство на здравеопазването, в случай че броят нарасне на инфектираните деца, ще се мине напълно онлайн. Но и тук е ролята на учители и родители, по какъв начин ще се съблюдават ограниченията ", изясни тя.

Проф. Радка Аргирова разяснява и новият " Делта " вид на вируса:  " Разглеждайки признаците, породени от индийския вид на ковид – така наречен Делта вид, се следи сериозна липса на признаците от предходния като загуба на подушване и усет, острото протичане. При този вид в този момент хората се заразяват по-бързо, а болестта стартира по-често като грипоподобно – малко главоболие, малко кашлица, лека температура, даже кашлицата не постоянно я има. Заради това хората не се изследват и не отиват на доктор, а това води до още по-голямо разпространяване. "

 

 

 

ПРОГНОЗА

По-рано пред Би Ти Ви основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев предвижда, че в идващите дни заболелите от ковид ще доближат сред 1500-2500 нови случая дневно. Към момента настанените в болница са 3500, като съгласно Кунчев те ще надвишават 4000-4500 души. Той добави, че във Велико Търново и Търговище " разплодник "  на болестта са станали сватби и фамилни събирания с по 700-800 души посетители. " На някои места в страната се следи плато. Не е несъмнено, че сме достигнали върха, само че в случай че то продължи и последва спад – отлично. Ако това е връхната точка, системата ще се оправи ", добави Кунчев. Здравният контрольор сподели, че започването на учебно заведение сигурно ще форсира процеса по заразяване, само че са основани условия за понижаване на риска.

 

ПОВТОРНО ЗАБОЛЯВАНЕ

" Доказано е, че 0.7% от боледувалите, т.е. 7 на 1000 души, могат да се разболеят още веднъж. При имунизираните с цялостен курс на имунизация – към 40-50 души на 1000, само че го минават леко. Те обаче могат да популяризират вируса няколко дни, до момента в който той е в огромно количество в носоглътката и организмът не го е унищожил. Около 5% от имунизираните могат да се заразят още веднъж. Целта на имунизациите е да се понижи до най-малко вероятността за тежко изкарване на болестта. "  Това заяви проф. Тодор Кантарджиев - съветник към Столична община и някогашен шеф на НЦЗПБ, пред " Нова телевизия ".

Относно третата игла, съгласно него от СЗО са срещу от морална позиция, защото огромна част от Африка не е имунизирана. Той е на мнение, че лекото преболедуване и две дози от имунизацията дават задоволителен имунитет. " Някои учени споделят, че този имунитет ще е до живот. Според мен ще издържи най-малко няколко години. Известен факт е, че антителата падат, само че остава клетъчният имунитет. При среща с вируса той стартира за малко време да създава кафези, които вършат антителата. Клетките, които убиват инфектираните такива, ще ни спасят ", изясни проф. Кантарджиев.

Той уточни, че страната ни още веднъж е отпред на класацията по смъртност от COVID-19 в Европа. „ За три дни доближаваме броя на умрелите, колкото при поредност от атентати в Кабул. А това не е малко ", добави той.

 

ДАННИТЕ ЗА ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ

451 са новите случаи на ковид, открити за последното денонощие, при направени 7695 теста. Това демонстрират данните на Единния информативен портал към среднощ. Положителните проби са 5.9 % от изследваните. В столицата откритите случаи на зараза са 66, следват Варна с 64 и Бургас с 36 новозаразени.

Още 82 пациенти с COVID-19 са признати в болница. Така общият брой на приетите в болница доближи 3451, от които 298 са в интензивни отделения.

Починали са 26 души, като излекувани са посочени 158. 

2540 дози ваксина са сложени в неделя, като общият им брой доближава 2 288 715. Завършен имунизационен цикъл имат 1 156 729 души. В седем области през почивния ден не е сложена нито една доза. Това са Ямбол, Търговище, Стара Загора, Смолян, Монтана, Габрово, Видин
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР