Пхенян. Северна Корея изглежда е изстреляла поредна балистична ракета. Стрелбата,

...
Пхенян. Северна Корея изглежда е изстреляла поредна балистична ракета. Стрелбата,
Коментари Харесай

The Guardian: Първи ядрен тест за Северна Корея през новата година

Пхенян. Северна Корея наподобява е изстреляла поредна балистична ракета. Стрелбата, първата за тази година, провокира наказание на Япония, както и апели да сядане на масата за договаряния от Южна Корея, написа The Guardian .

Съвместният шеф на щабовете на Южна Корея и японската брегова защита обявиха, че изстреляната ракета „ наподобява “ на балистична ракета, до момента в който Сеул сподели, че е паднала в Японско море.

Наземната ракета беше изстреляна от източното крайбрежие на Северна Корея и прелетя единствено към 500 км, падайки във води отвън изключителната икономическа зона на Япония.

Според Обединения комитет на началник-щабовете южнокорейските и американските разследващи организации се пробват да схванат повече за стрелбата.

„ Нашите военни са в бойна подготвеност в очакване на вероятно ново изстрелване и наблюдават от близко обстановката в тясно съдействие със Съединените щати “, споделиха от министерството.

В същото време президентът на Южна Корея Мун Дже-ин прикани Северна Корея за разговор, като изрази угриженост, че стрелбата може да ускори напрежението и да навреди на връзките сред двете страни.

Тестът беше първото изстрелване на ракета от октомври и се случи в сложен миг за Пхенян. Северна Корея е изправена пред дефицит на храна и икономическа рецесия, породена от затворените й граници с Китай заради пандемията от ковид. В същото време нуклеарните договаряния на Пхенян с Вашингтон явно още веднъж са в невъзможност.

Междувременно, в случай че в предишното Северна Корея е изстрелвала две или повече ракети по едно и също време, този път единствено една. В същото време се счита, че Пхенян разполага с ракети с огромен обхват, способни да долетят до континенталната част на Съединените щати, както и подводни балистични ракети.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР