ПГ на ГЕРБ-СДС изрази своите съмнения и опасения относно подписания

...
ПГ на ГЕРБ-СДС изрази своите съмнения и опасения относно подписания
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС шамаросаха управляващите: Тази власт оглуша. Тя е глуха, чува само собствената си пропаганда

ПГ на ГЕРБ-СДС изрази своите подозрения и опасения по отношение на подписания от държавното управление меморандум за голямата инвестиция от 1 милиарда $ в енергетиката на България с фонда Gemcorp и IP3 Corporation.

Подозрения за съветски връзки се появиха незабавно след подписването му. В собствен разбор „ Файненшъл таймс “ написа, че милиардер, подкрепян от глобения от Кремъл държавен производител на оръжие, е дал начална инвестиция на лондонски фонд, който към този момент разполага с активи за 1,2 милиарда $. Gemcorp Capital – основана в Мейфеър капиталова компания, фокусирана върху разрастващите се пазари, продължи да реализира покупко-продажби с присъединяване на съветски държавни компании, в това число несполучлив проект за ходатайство при продажбата на имунизацията против COVID-19 „ Спутник ” V на Гана.

Според обява на уеб страницата за проверяваща публицистика BIRD фондът е на съветския олигарх Алберт Авдолян, “който е бил наблюдаван за пране на пари от американското финансово разузнаване, дружно с българина Атанас Бостанджиев, подписал договорката ”.

В началото на пленарното съвещание през днешния ден някогашните ръководещи предложиха да бъде основана Временна комисия за меморандума с британо-американския фонд.

Според ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова този меморандум е провокирал доста въпроси, а към момента Народното събрание няма изясненост каква е задачата му. „ Предлагам да създадем Временна анкетна комисия, която да откри всички обстоятелства и условия “, сподели Атанасова.

Предложението на ГЕРБ-СДС обаче беше отхвърлено.

„ Всички клюки за даването на държавна земя до мини „ Марица Изток “ се чуват от кръгове, близки до ръководещите “, означи Делян Добрев по време на брифинг в Народното събрание.

Той посочи, че подписването на меморандум от страна на енергийния министър в наличието на премиера „ ускорява подозренията, че става дума за спекулация “.

Александър Ненков уточни, че ГЕРБ желаят да схванат – по какъв начин и по какъв метод е била определена въпросната съветска компания и какво страната е поела като ангажимент. Той прочете следствие на „ Файненшъл Таймс “, което разкрива съмнителната непосредственост на българското държавно управление с съветските олигархични кръгове.

„ Министър-председателят обаче очевидно не желае да идва в Народното събрание – към този момент втора седмица. И ръководещото болшинство явно го крие по някакъв метод “, съобщи Ненков.

Томислав Дончев от своя страна сподели, че „ въпросните акумулатори “, които държавното управление повтаря като мантра, ще бъдат купени в режим на дискриминационна доставка по отношение на страната ни – с 375 милиона финансови корекции. „ Това е в нарушаване и на Закона за публичните поръчки, и на европейските законови наставления “, акцентира той.

„ В началото на мандата си това държавно управление пристигна с желанията за „ честност, бистрота и парламентаризъм “. Три месеца след началото такова нещо няма. Тази власт оглуша. Тя е глуха. Тя не чува нищо с изключение на личната си агитация. А най-лошото в този поминък с изключение на да паднеш жертва на нечия непозната агитация, е да станеш жертва на личната си агитация “, безапелационен бе Томислав Дончев.

„ Ние няма да сезираме прокуратурата, тъй като все още имаме единствено подозрения, не доказателства. През последните години обаче имаше анкетни комисии, които събират доказателства и изпращат отчет до прокуратурата. Ето по тази причина през днешния ден не бе гласувано основаването на такава анкетна комисия “, изясни Делян Добрев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР