ПГ на ГЕРБ оценява като неприемлива позицията за закриване на

...
ПГ на ГЕРБ оценява като неприемлива позицията за закриване на
Коментари Харесай

ГЕРБ: Оценяваме като неприемлива позицията за закриване на Комисията по досиетата

ПГ на ГЕРБ прави оценка като неприемлива позицията за закриване на Комисията по досиетата.

Това се показва в декларация на Парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ, оповестиха от пресцентъра на партията. Публикуваме цялостния текст на декларацията без редакторска интервенция:

"ПГ на ГЕРБ прави оценка като неразбираема и неприемлива позицията на избрани парламентарно показани партии, които се оповестиха за закриване на Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска. Категорично се противопоставяме на устрема за потулване на истината за репресивните дейности на тайните служби по време на комунистическия режим и продължаваме да имаме вяра, че обвързване на Комисията е да подсигурява правото на българските жители да научат цялата истина за този интервал.

България е правова страна, страна – членка на Европейския съюз и труженик на спазването на европейските демократични полезности. Като част от Европейската национална партия, ГЕРБ застава против концепцията за затваряне на досиетата, което ще докара до ограничение на демокрацията и до лишаване на правото и свободата на хората да имат достъп до информация.

Крайно неприемлива е за нас философията, че някогашните сътрудници на Държавна сигурност (ДС) би трябвало да бъдат героизирани. А точно това се цели с унижощаването на Комисията и превръщането й в Институт за национална памет – против основаването на какъвто, сред прочее, партиите, които в този момент го желаят, имаха съществени упреци преди години. Какво друго с изключение на къса политическа памет демонстрират политическите ни съперници през днешния ден? Ние питаме: за какво се отметнахте от решението си за основаване на проверяващ орган за досиетата? Българските жители помнят закононарушенията на комунистическия наказателен режим. Но те имат правото и да знаят кои са сътрудниците на Държавна сигурност и какво са правили те. Затова ние, народните представители от всички партии, сме длъжни да подходим отговорно и да намерим най-правилното решение, с което да защитим националния интерес.

Какъв знак бихме дали пред Европа и пред света, в случай че България закрие Комисията? Какво ще разбираем на наследниците на жертвите на комунистическия режим, които не престават да търсят правдивост и отмъщение? Ще лишим ли бъдещите генерации от истината за този мрачен интервал от българската история? Нека вземем добър образец от останалите страни, които са били ръководени от тоталитарен режим – всяка от тях организира лустрация и вкара законодателни ограничения, целящи да забранят някогашни чиновници на Държавна сигурност да имат достъп до държавното ръководство. В Германия комисията, проверяваща досиетата, съществува от 1989 година. Там удължиха съществуването й до 2019 година, а в България желаеме да я закрием едвам 10 години след основаването й?!

Мотивите за преустановяване на работата на Комисията за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска са неубедителни и неоснователни. Комисията би трябвало да продължи активността си. ГЕРБ е срещу предлагането за закриване на Комисията, тъй като нейното битие и дейно действие са задължения, които сме поели пред българското общество, Съюза на репресираните, пред жертвите на комунизма и техните наследници.

В поддръжка и отбрана на демократичните права и свободи на българските жители, от ПГ на ГЕРБ предлагаме анулация на признатото Решение за приемане на процедурните правила за избор на нов състав на Комисия за откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска. Да се организира необятен публичен спор с дейното присъединяване на парламентарно показаните партии, неправителствени организации, жители и публични организации. Темата за осветляването на цялата истина за комунистическия режим не би трябвало да бъде политизирана и манипулирана. Бъдещата законодателна активност и новият състав на Комисията, би трябвало да бъдат деликатно премислени и разисквани. Затова от ГЕРБ призоваваме да приемем провеждането на този разговор освен като технология на промяна на един състав на Комисията с различен, а на първо място като наш дълг към обществото, към предходните и към бъдещите генерации с произлизащите от това отговорности ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР