[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕСветлинното замърсяване вреди и на околната средаОт

...
[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕСветлинното замърсяване вреди и на околната средаОт
Коментари Харесай

4+1 | Как светлинното замърсяване влияе на дивите животни, какви са опасностите за световния океан и още

[Pexels] ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Светлинното замърсяване вреди и на околната среда

От десетилетия астрономите се оплакват от светлинното замърсяване, което скрива Млечния път от телескопите им. В последните години от ден на ден се написа за негативните резултати, които светлинното замърсяване има върху навиците за сън на хората и върху производството на мелатонин. Съвсем малко обаче са изучени систематичните резултати на този тип замърсяване върху дивите животни и хабитатите им като цяло. А те напълно не са положителни - изкуствената светлина обърква естествения сезонен темп на животни и растения и постоянно ги води до нездравословни за тях самите дейности. Прочетете повече тук.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Световният океан е в още по-голяма заплаха
Най-новият отчет на панела за климатичните промени на Организация на обединените нации не вещае нищо положително за международния океан. Една трета от милиардите тонове CO2, които всяка година човечеството освобождава в атмосферата, се насочват към международните океани. Въглеродният диоксид затопля водите, което води до повече размразяване на ледовете по полюсите и по-високо равнище на водите. Усвоените излъчвания също усилват киселинността на океаните, което форсира гибелта на кораловите рифове, които служат и като бариера за мощни талази към крайбрежията на доста континенти. И всичко това се случва преди даже да почнем да мислим за пластмасата и други типове отпадък, които също са в обилие в океаните... Прочетете повече тук.

Защо промяната в паркирането е значима
Една от огромните неточности в развиването на доста западни градове през XX век е разделянето сред местата, където се живее, работи и пазари. По този метод градовете са основани с мисъл за колите, а не за хората. Допълнителното следствие от това е, че паркоместата са съвсем свята тематика и макар сравнителната досада в разискването на политики по паркиране паркоместата са един от определящите фактори за образа на модерния град. Прочетете повече тук.

Фейсбук купи стартъп, който създава мозъчен интерфейс
Илън Мъск не е единственият, който желае да сътвори интерфейс сред компютрите и мозъците ни. Фейсбук от години има свои разработки в тази тенденция, а преди малко закупи стартъп, който работи тъкмо в такава тенденция. Целта на CTRL-labs е да сътвори гривна, която разрешава ръководството на виртуални аватари напълно посредством мозъчни сигнали. Засега обаче гривната разчита електрически сигнали и слаби придвижвания към други елементи от тялото и ги превежда във виртуалната действителност - още не са стигнали до прочитането на мозъци. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Как премиите дефинират държанието ни

Икономистът Бруно Фей изяснява по какъв начин и за какво добре измислените награди са доста по-силен тласък за развиване от чистия кеш. Модерният свят е цялостен с награди, само че позитивното класическо решение за социална хвалба съществува от хилядолетия. Научете повече за логиката на психиката на премиите в подкаста на Hidden Brain.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР