Певицата Били Айлиш определи от сцената на фестивала Гластънбъри решението

...
Певицата Били Айлиш определи от сцената на фестивала Гластънбъри решението
Коментари Харесай

Един наистина мрачен ден за жените в САЩ

Певицата Били Айлиш дефинира от сцената на фестивала Гластънбъри решението на Върховния съд в Съединени американски щати за абортите като " тъмен ден за дамите в Съединени американски щати ", оповестиха ДПА и Ройтерс.

От основната сцена Пирамида 20-годишната изпълнителка приказва против решението на Върховния съд на Съединени американски щати да позволи на обособените щати да не разрешават абортите, преди да изпее " Your Power ". Злоупотребата с власт е тематика на песента.

" Един в действителност тъмен ден за дамите в Съединени американски щати. Ще кажа единствено това, тъй като не мога да понеса мисълта за него повече в този миг ", съобщи тя.

Вчера Върховният съд в Съединени американски щати взе историческо решение, с което анулира знаково решение от 1973 година по делото " Роу против Уейд " и постанови, че щатите още веднъж ще имат правото да не разрешават абортите.

Мнозинството консервативни съдии споделиха, че американската конституция не пази правото на аборт на дамите и вместо това оставя тези решения в ръцете на законодателите на щатско равнище.

Решението бележи най-значителното ограничение на към този момент открити конституционни права в историята на съда. Написаното от арбитър Самюъл Алито-младши решение компактно следва черновата, която изтече в медиите и беше оповестена от " Политико " още на 2 май. Тримата съдии либерали в съда показаха противоречие с решението.

Решението на съда евентуално ще провокира гневни политически битки в цялата страна и политици и гласоподаватели ще преценят дали би трябвало да има ограничавания за абортите, или те би трябвало да бъдат напълно неразрешени. Социологически изследвания демонстрират, че множеството американци поддържат достъпа до аборти най-малко през първите месеци на бременността. Въпреки това се чака, че половината щати ще се опитат бързо да вкарат закони, по силата на които множеството аборти ще бъдат оповестени за незаконни.

Това е най-широкообхватното решение на Върховния съд, засягащо конституционните права на американците от 1954 година насам, когато съдиите анулираха закони, позволяващи расова сегрегация. То отразява дълбоката смяна в съда и Републиканската партия. През 1992 година, когато Върховният съд удостовери правото на аборт, петима от подкрепилите това решение съдии бяха назначени от републиканците. Президентът Доналд Тръмп назначи през своя мандат трима нови съдии, които бяха в основата на днешното решение. Сравнително рядко се случва Върховният съд на Съединени американски щати да промени мнението си толкоз бързо по толкоз значим парламентарен въпрос.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР