Певецът Георги Христов, който се е самообявил за най-големият глас

...
Певецът Георги Христов, който се е самообявил за най-големият глас
Коментари Харесай

Жоро Христов наглее: Иска държавата да финансира турнето му

Певецът Георги Христов, който се е самообявил за най-големият глас на българската поп музика, е изискал страната да финансира почналото му напролет национално турне, научи HotArena. Дали от терзание, че няма да има задоволително аудитория на десетките концерти из села и паланки, или просто от лакомия, няма по какъв начин да знаем. Факт е, че изпълнителят се е пробвал да покрие разноските за изявите си за сметка на Национален фонд „ Култура ”.

Номерът му обаче не минава, и в края на януари тази година охулваният министър Наско го отсвирва. Така изпълнителят на „ Черно и бяло ”, който постоянно се оплаква от „ евтинията и бездарието ” на актуалната българска поп музика, е заставен да си заплати самичък срещите със стотиците хиляди екзалтирани свои почитатели. Държавата от своя страна си резервира парите, с цел да финансира създатели, които евентуално повече се нуждаят от тях, написа " Уикенд ".

Национален фонд „ Култура ” е основан през 2000 година с концепцията да поддържа некомерсиални планове, които поради спецификата си и лимитирана публика няма по какъв начин да се самоиздържат. В нито една от стратегиите, както можем да се досетим не е посочено, че парите ще се раздават на артисти или групи, камо ли пък на „ мега звезди ”, с цел да си заплащат концертите, за които по този начин или другояче продават скъпи билети. Дори в противен случай, сходни произволи са категорично неразрешени, изясняват осведомени.

Ограниченията при раздаването на държавната пара принуждават поп легендата Георги Христов да опита да финтира фонда. Той кандидатства с план на стойност 99 008 лева, който би трябвало да финансира креативната активност за цялата 2022 година Искането носи помпозното заглавие „ План за стабилно развиване, работа в цифрова среда и повишение качеството на събитията и продуктите на организацията ” и е подадено от компанията на артиста „ Георги Христов Продъкшън Бг ”. От описанието на плана се схваща, че изпълнителя се кани да развие „ своята електронна креативна активност и сътвори нови канали и платформи за непосредствена електронна връзка с публиката ”. Зад тези клишета се крие основаване на уебсайт със фотоси и видеоклипове от предходни изяви на звездата. Дейност, която умерено може да излезе на Христов 3-4 хиляди лева, а не желаната дотация от съвсем 100 бона, изясняват специалисти. Разковничето за усвояването на държавните пари е в последното изречение към описанието на плана: Реализиране на лятно национално музикално турне през 2022 година.

Наглата врътка на поп звездата бързо е разконспирирана от журито, отпред с културния министър Атанас Атанасов. Рецензията им за помпозният план е безжалостна. Оценителите ясно показват, че зад купищата общи изречения, действително се крие искане да бъде финансирано лятното турне на Георги Христов. Нещо повече, самите разноски за възнаграждения и реклама в обществените медии са брутално раздути. За сметка на това, искащият 100 000 лв. дотация артист не си прави труда да уточни дали изобщо се кани да сътвори и една нова ария против държавните пари. Логично, заключението на журито е, че планът няма по какъв начин да бъде финансиран.

Отхвърлената дотация явно не е спънка пред креативните изяви на артиста, който обича да се хвали с парцелите си в чужбина и чести екзотични пътешествия. Георги Христов очевидно без проблем вади от личният си джоб пари с цел да си финансира турнето. От негови изявление излиза наяве, че на концертите той показва пред публиката една своя нова ария. Дали нейното основаване му е коствало 100 бона, колкото искаше от фонд „ Култура ”, можем единствено да гадаем.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР