Петролният бойкот на ЕС иска да отслаби Русия още повече.

...
Петролният бойкот на ЕС иска да отслаби Русия още повече.
Коментари Харесай

Петролно ембарго срещу Русия: защо този план е обречен


Петролният протест на Европейски Съюз желае да отслаби Русия още повече. Планът на Брюксел обаче има голям брой недостатъци. Възможно е Путин даже да излезе на облага, а след това и да спре газа на цяла Европа, твърди Холгер Бекман.

Намеренията на Европейски Съюз са положителни. Морално Брюксел стои на верни позиции – поддържа дребната и стремяща се към мир Украйна против огромния агресор Русия и нейния властник Владимир Путин. Европейски Съюз тук работи внимателно, защото не желае да стане страна във войната – сходно нещо би било съдбоносно. Затова се бори с стопански принадлежности.

Някои го назовават „ икономическа война “, само че тук въпросът не опира просто до думата. Принципът, който непрекъснато подклажда войните, важи и за дейностите, с които съперникът се удря стопански. А точно: насилието поражда контранасилие, а глобите – контрасанкции.
Редакцията предлага
Европейски Съюз е подготвен с шестия си пакет от наказания против Русия, които този път засягат и един значим фосилен енергоносител – съветския нефт. Най-късно до края на тази година Европа би трябвало да се откаже от него. Това би трябвало доста да отслаби Русия, тъй като – най-малко такива са упованията – тогава по-бързо ще свършат парите на Путин, който няма да може да финансира похода си против Украйна и войната най-накрая ще свърши, а в света ще се възцари нов ред.

План с голям брой дефекти

Намеренията на Европа са положителни и почтени за почитание. За страдание обаче в тях има редица недостатъци – както в самия план, по този начин и в осъществяването. Първата илюзия е, че Путин в действителност ще се стресне от тези ограничения или ще се окаже дотолкоз притиснат от съществени стопански проблеми, че да не може да продължава тази война.

Но даже единствено известието за бъдещия протест кара суровината да нараства на международния пазар. Още занапред съветските управници потриват предостатъчно ръце при типа на прииждащите долари и рубли. Та нали и през последните седмици Путин прибра чудесни облаги от неимоверно повишените цени на петрола.

А в случай че европейците към този момент не желаят неговия нефт, или най-малко не в сегашните размери, тогава той ще го изнася в Китай или Индия, или пък в Словакия и Унгария, които към този момент не желаят да се хващат на това хоро. Дотук с европейското единство…

Путин ще си откри други купувачи. Може би даже ще ги възнагради за това с великодушни отстъпки, само че при всички положения той ще продължи да печели добре, даже още повече от преди. А „ чудодейното “ европейско петролно ембарго ще остане без резултат.

Във всеки случай това е изцяло реален сюжет, в това число и тъй като Европа прави всичко, тъй че нейните жители да могат и отсега нататък да използват петрола както до момента – да вземем за пример да карат колите си с бензин на налични за тях, т.е. субсидирани цени. Защото кой ли би посмял да лимитира свободата на свободните жители? Дори в случай че резултатът от ембаргото би трябвало бъде рискуван в името на тази цел...

Кошмарен сюжет: прекъсване на газа

А след това? Може би в отговор Путин ще задейства най-силното си икономическо оръжие, като спре газа на европейците, както към този момент направи с Полша и България. Може би това е единствено началото. В Брюксел към този момент приказват за призрачен сюжет. И с право. Както се споделя – каква я мислехме, каква стана...
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР