Петнайсет години след въвеждането и тоталната липса на интерес на

...
Петнайсет години след въвеждането и тоталната липса на интерес на
Коментари Харесай

Министерството на земеделието възражда "калинка", която никой не използва от 15 години

Петнайсет години след въвеждането и тоталната липса на интерес на компаниите от бранша към него, Министерството на земеделието и храните се пробва да възроди народен знак за биологично произвеждане с формата на калинка. Идеята е, логото да може да се поставя на етикетите на продуктите като гаранция, че са биологично чисти, както и за реклама на аграрни артикули, храни и съставките им като обозначение за биологичен способ на произвеждане и преправка при съблюдаване на разпоредбите.

Употребата на логото, което беше показано за първи път в далечната 2003 година, е написана наново в нов план за разпоредба, уреждаща разпоредбите, етикетирането и контрола за биопроизводството в България. Документът беше оповестен преди броени дни за публично разискване, а мнения по него ще се одобряват в границите на идващия месец.

 Националният знак за чиста продукция на България
Националният знак за чиста продукция на България

Идеята през 2003 година е калинката на етикетите на продуктите да е разпознаваема от потребителите гаранция за чиста и сертифицирана биопродукция. Проведена е и осведомителна акция за популяризирането му. Тогава към момента България не е член на Европейския съюз, не можем да използваме техните унифицирани и разпознаваеми знаци, което изяснява и потребността от национална гаранция и знак. Скоро обаче страната влиза в Европейски Съюз и калинката е бързо забравена.

Така 15 години българското лого си остава една неизползвана опция от производителите и компаниите, занимаващи се с биоземеделие и търговия в България. Причината за тоталната липса на интерес към знака е, че той остава неузнаваем от потребителите, изключително в сравенение с европейските лога, които се употребяват всеобщо, от както сме страна-членка на съюза. Това обясниха от фондация за биологично земеделие " Биоселена ".

 Европейското лого за биопризводство
Европейското лого за биопризводство

Търговци от бранша, поискали анонимност, също потвърдиха информацията и показаха неразбиране от обстоятелството, че калинката още веднъж се предлага като алтернатива в новата разпоредба, вместо да се акцентира на ограничения за ефикасен надзор за биологичното произвеждане, от каквото има действителна потребност.

Официалният надзор в комерсиалната мрежа за използването на термини и означения за биологичен способ на произвеждане се упражнява от Българска организация за сигурност на храните. До 2021 година търговците и компаниите производители, които нямат биосертификат са задължени да отстранен от етикетите на продуктите си знаци и имена съдържащи думите " био ", " еко ", които заблуждават потребителите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР