Петко Ковачев е експерт по енергетика към инициативата Зелени закони

...
Петко Ковачев е експерт по енергетика към инициативата Зелени закони
Коментари Харесай

Гори, гори... боклук - Закони за милиони

Петко Ковачев е специалист по енергетика към самодейността " Зелени закони ". В тази втора част от разбора за изгарянето на боклуци за енергийни цели (виж първата част тук) от " Зелени закони " ревизират по какъв начин и до каква степен изгарянето на боклуци в България е нормативно уредено. Изводите:

- Законодателството, обвързвано с ръководството на околната среда, е прекомерно демократично към изгарянето на боклуци

- Опасенията от непълен надзор на излъчванията на нездравословни субстанции са основателни

-Повечето от топлофикациите са в нарушаване на условията на Европейската комисия за даване на държавна помощ

- Пролем е, че повече изгаряне = повече потребност от рандеман на първоначални запаси

Българското законодателство, обвързвано с изгарянето на боклуци за енергийни цели, подценява част от проблемите. Но даже и в опита си да провежда изгарянето на отпадъците в сходство с европейските правила, то се проваля, допускайки благоприятни условия за лесното им заобикаляне.

Изгарянето на боклуци като сила от възобновими източници

Като приоритет за енергийната сигурност на България в Енергийната тактика на Република България до 2020 е записано: "...запазване и развиване на централизираното топлоснабдяване ", което включва " интензивно ще се поддържат методите за високоефективно комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила с акцент върху технологиите, употребяващи ВЕИ, в това число отпадъчна биомаса, растителни и скотски боклуци. "

Доколкото тази тактика към този момент изтича, а подготовката на нова е надълбоко засекретена, какво ще следва от 2021 година към този момент е единствено обект на спекулации. Важно е обаче да познаваме сегашните цели и до каква степен те легитимират изгарянето на боклуци, с цел да реагираме в бъдеще.

Законът за енергетиката (ЗЕ) не контролира изгарянето на боклуци за енергийни цели. Но е записано: " Насърчаване на производството на електрическа сила по смесен метод ", в която се дефинират преференциалното възнаграждение на тази електрическа енергия, както и другите привилегии, свързани с изкупуването ѝ, достъпа до преносните мрежи и търговете, има отпратка към " оползотворяването ". Връзката е, че топлофикациите са с най-вече заявки за изгаряне на боклуци и против тях има най-вече обвинявания, че и сега изгарят нелегално локални или вносни.

В Закона за възобновимите енергийни източници има няколко значими постановки, свързани с потреблението на отпадъците за произвеждане на електро- и топлоенергия:

- " При определянето на държавната политика за поощряване на производството на биогорива от ново потомство се регистрира предпочитаният ред на отпадъците ". Този предпочитан ред в действителност са " условията по отношение на виталния цикъл и цялостното влияние на образуването и ръководството на характерните потоци от боклуци . " Ще се върнем към този " предпочитан ред ", който в действителност слага изгарянето като последна стъпка при ръководството на отпадъците.

В закона са дадени още и:

- Задълженията на кметовете: да създават " стратегии за поощряване потреблението на силата от възобновими източници и биогорива ", които включват и " ограничения за поощряване на производството и потреблението на електрическа сила, топлинна сила и сила за изстудяване, създадена от възобновими източници, както и такава, създадена от биомаса от боклуци, генерирани на територията на общината " .

Друго обвързване на общините е " опростяването и облекчаването на административните процедури " за дребни децентрализирани съоръжения за произвеждане на сила от възобновими източници.

- Задълженията на министъра на енергетиката да изготвя и показва в Европейска комисия на всеки две години до 31 декември 2021 година отчет за осъществяването на националните цели. Той включва информация за потреблението на биомасата като гориво, изменението в цените на стоките и земеползването вследствие на увеличение потреблението на биомаса и други типове сила от възобновими източници, прогнозата за потреблението на сила от тях.

- Законът дава приоритет и за силата, " създадена от биомаса, посредством технологии за директно изгаряне ": дефинира по какъв начин се предизвиква производството на такава сила - посредством даване на обезпечен достъп до преносната и разпределителните мрежи, предпочитано оставяне в работа на мощностите на енергийните обекти, установяване на преференциална цена за изкупуване на силата.

Дадени са и разнообразни избрания: за " биомаса ", " сила от възобновими източници ", " комбинирано изгаряне " и други, както и значимото за нашите цели определение на " боклук ". Според спомагателните разпореждания, " боклук " е всяко вещество или предмет, от който притежателят се освобождава или има намерение да се освободи, или е задължен да се освободи, като се изключи веществата, които са били съзнателно променени или нечисти, с цел да дават отговор на това определение ".

Накратко,

отпадъците като енергиен запас и процесите за добиване на сила от тях,
се радват по-скоро на законодателна поддръжка


най-много поради разбирането, че по този начин се вземат решение екологични и климатични проблеми. Скритият претекст за прекомерно демократичното отношение може да се търси и във финансовата полза за тези, които изгарят боклуци за енергийни цели.

Как законите предизвикват изгарянето на боклуци

Рамковият Закон за запазване на околната среда регламентира опцията за потреблението на отпадъците за енергийни потребности. Това е направено в раздела " Управление на отпадъците ", където е записано, че постигането на задачата " да се предотврати, понижи или ограничи нездравословното влияние на отпадъците " се обезпечава посредством " оползотворяване на отпадъците посредством преработване, повторна приложимост или регенериране или посредством различен развой на добиване на вторични първични материали или на потребление на отпадъците като източник на сила. Тоест, изгарянето се приема като тип " оползотворяване " и запазване на човешкото здраве и природата.

Законът задължава лицата, които образуват или третират боклуци да обезпечат преправянето, преработването и обезвреждането им по метод, който не заплашва човешкото здраве, и да употребяват способи и технологии, които не водят до увреждане или риск за околната среда и не провокират в допълнение натоварване на околната среда (шум, трептения и миризми).

Както ще забележим в идващия текст от поредицата, тези отговорности се нарушават, в това число и от министерството на околната среда, което спомага за заобикалянето на условията посредством разнообразни хватки, като позволения за пробно изгаряне, неналичието на екологични оценки на тактики, проекти и стратегии в енергетиката и други браншове, издаване на позволения без оценка за влияние върху околната среда и така нататък

От специфичното екологично законодателство

съответстващо за тематиката е законодателството, обвързвано с ръководството на боклуци:

Законът за ръководство на отпадъците повтаря условието отпадъците да се третират съгласно " предпочитания ред ", избрана в Директива 2008/98/ЕО. Първата цел е попречване или понижаване на количествата, следват преработване и наново потребление и едвам на последните две места по веригата - добиване на вторични първични материали и сила и неутрализиране.

Независимо от това, в закона за отпадъците е записана цел, съгласно която: " не по-малко от 60 на 100 от тежестта на отпадъците от опаковки би трябвало да бъдат оползотворени или изгорени в съоръжения за изгаряне на боклуци с оползотворяване на силата. "

За позволение за изгаряне или взаимно изгаряне на боклуци, което дава отговор на условията на закона, трябват избрани документи. Задължително е и способният орган, взаимно с общините да оповестява и обезпечава в продължение на един месец при равнопоставеност достъп на заинтересуваните лица до заявката.

Законът дефинира имуществените наказания за нарушавания при експлоатирането на съоръжения за изгаряне от 7000 до 20000 лв.. При наново нарушаване те се покачват двойно– от 14000 до 40000 лв..

Как тъкмо се дефинира какво е нарушаване?

Основният документ, който дефинира условията за запазване на околната среда и понижаване рисковете за човешкото здраве е Наредба № 4 от 5 април 2013 година за изискванията и условията за построяването и употребата на съоръжения за изгаряне и съоръжения за взаимно изгаряне на боклуци.

Наредбата дефинира целия развой по издаване на позволения, установяване на правила за възможни излъчвания, условия за недопускане горенето на боклуци, мониторинга и контрола, както и нормите за възможни излъчвания при другите съоръжения, формулите за пресмятане, коефициентите за токсичност и така нататък

Граждански организации неведнъж са подлагали на критика някои от текстовете в наредбата като неработещи или лесни за заобикаляне. Типичен образец е условието за осъществяване на " не по-малко от две лични периодически измервания на излъчванията на тежки метали и диоксини и фурани в границите на една календарна година, като през първите дванадесет месеца от употребата на инсталацията се реализира едно премерване на всеки три месеца; " Доколкото в България продължава да няма лаборатория за разбор на диоксини и фурани (устойчиви органични замърсители, трайно увреждащи човешкото здраве), това условие е официално и елементарно за заобикаляне. Още повече, че съгласно документа министърът на околната среда и водите е дал опция и за легалното му заобикаляне, също както и на условието за непрестанно премерване излъчванията на хлороводород, флуороводород и серен диоксид – защото този член разрешава по-малко измервания при избрани условия.

Незаконната държавна помощ за топлофикациите – държавногарантирана кражба от всички нас

В " Насоки по отношение на държавната помощ за запазване на околната среда и за енергетика за интервала 2014 — 2020 г.(2014/C 200/01) " , документа на Европейската комисия, с който се дефинират разпоредбите за държавна помощ, могат да се открият причини, че изгарянето в Топлоелектрическа централа с когенерация или в Топлоелектрическа централа за произвеждане на електрическа енергия не би трябвало да получават държавна помощ. В България казусът е тъкмо противоположен – посредством цените, определяни от КЕВР, де факто се дава нерегламентирана държавна помощ и на двата типа съоръжения (с някои изключения).

Това е по този начин, тъй като множеството от топлофикациите (особено обвързваните с Ковачки) не дават отговор на условието, съгласно което " помощите в региона на енергетиката и околната среда не могат да се дават на предприятия в затруднено състояние. "

Друго значимо условие, което се нарушава от тези, които изгарят боклуци, е, че държавната помощ за произвеждане на сила, при което за гориво се употребяват боклуци, може да окаже позитивен принос за запазване на околната среда, при изискване че не се заобикаля правилото за йерархията на отпадъците – т.е. още веднъж първите дейности са за отбягване на отпадъците, следват преработване и повторна приложимост и едвам на последно място – изгаряне.

Фактът, че йерархията на отпадъците в България не се съблюдава и задачите не се извършват, е от дълго време открит.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР