Петият мандат на Борислав Михайлов се очертава да започне по

...
Петият мандат на Борислав Михайлов се очертава да започне по
Коментари Харесай

49% против Борислав Михайлов - това е тежка присъда

Петият мандат на Борислав Михайлов се обрисува да стартира по метода, по който приключи четвъртият - със кавги и правосъдни каузи. И въпросителни дали някогашният национал ще бъде вписан в Търговския указател като президент на БФС.

Че тъжби против решенията на конгреса ще има, а изборът е към този момент " на трупчета ", стана ясно още до момента в който течеше самият конгрес. Обещаха ги претендентът за президент Ивайло Дражев и недопуснатият до залата представител на " Балкан " (Варвара) Георги Градев, самият той експерт по спортно право. А незабавно след оповестяването на изборните резултати към тях се причисли и Димитър Бербатов. Той държи, че е трябвало да бъде позволен до балотаж, защото за победа на Михайлов на първи тур са били нужни 242 гласа (а новият остарял президентът получи 241). " Не сме се отказали, има си съд ", удостовери Бербатов.

Дали би трябвало да се броят 483 делегати (регистрирани в началото) или 480 (намиращи се в залата при гласуването)... Дали правомерно не са позволени най-малко 10-15 клуба поради подозрения по редовността на избора на делегати (б.р. в залата липсваха представители на общо 25 клуба от имащите право на глас)... Все въпроси, с които ще се занимае съдът.

 

Прости сметки

Но и преди правосъдните решения е ясно - изборът на Михайлов този път не е категоричен. И посочените учредения за жалбите са най-малкото. Показателно е гласуването - 238 клуба (231 за Бербатов и 8 за Порточанов) не желаят повече този президент. А това са 49.58% от участвалите във вота. Ами като се прибавят изчезналите по неразбираеми още аргументи или просто спрени 25 клуба, то евентуално стават над 50% от тимовете у нас, които желаят смяна във футбола, само че не с Михайлов отпред.

Около 80-90 делегати като че се опасяваха да изразят обществено това предпочитание при явните гласувания на конгреса и се вписваха в графата " въздържал се ". Но при стартирането на бюлетината при тайния избор ясно посочваха своето мнение, което не бе в интерес на президента. Да не приказваме за отношението на футболната общественост - демонстрираха го анкетите, които изрично сочеха неприязън към Михайлов, демонстрираха го протестиращите фенове из цялата страна (скандирания против президента е имало и преди, само че в последните месеци се ускориха още повече). Показа го, в случай че щете и президентът Румен Радев, който не пожела да седне в ложите до избрания отново Михайлов, а гледа мача със Северна Ирландия измежду обикновените зрители.

А в случай че се вгледаме в резултатите от предходния конгрес - през февруари 2018 година, то шамарът за Борислав Михайлов е още по-звучен. Тогава за него гласоподаваха 463 клуба. Което значи, че три и половина години по-късно 222 клуба са се разочаровали от него и не го желаят на поста.

 

Арогантно отношение

На фона на тази инфарктна и тъжна победа звучат необяснимо и напряко надменно изявленията на членове на изпълкома в навечерието на конгреса. " Не, Бербатов изрично няма да завоюва. Не! Убеден съм. Знам настройката на хората... Михайлов ще завоюва с доста на малко ", сподели Лечков.

А Емил Костадинов додаде в този звук: " Промяна се прави с стратегия, не видях такава от другите претенденти " (б.р. - на уеб страниците на Димитър Бербатов и Георги Захариев си ги имаше черно на бяло от месеци).

 

Промени на върха? Забравете!

След преизбирането си Михайлов даде обещание обилно промени. Такива обаче очевидно ще има някъде по долните равнища. Специално в изпълкома те са козметични - отпадат опозиционерът Петър Величков, бившият кмет на Созопол Панайот Рейзи, Валентин Михов (не получи задоволително гласове на конгреса) и Венцеслав Стефанов (заради възрастта си). Останаха 10 остарели членове. Новите са кметът на Велико Търново Даниел Панов, Веселин Балевски (бизнесмен и член на изпълкома при Димитър Ларгов, Иван Славков и в първия мандат на Михайлов), Иван Василев (президент на " Локомотив 1929 " (Сф), който пръв издигна кандидатурата на Михайлов за пети мандат) и Пламен Манолов (изп. директор на " Национална спортна база " ). Професионалната футболна лига за кой ли път е отвън борда - нейният изп. директор Атанас Караиванов бе препоръчан, само че не бе избран в изпълкома.

 

Обещанията

" След тежък временен интервал и промяна на поколенията мъжкият народен тим следва тактика за подмладяване и създаване на състав, който да се бори за огромен конгрес. Ще въведем стратегия за стимулиране на клубовете за развиване на млади български играчи. Всеки клуб, който взе участие във образуването на гения, получава отчисления за всяка минута, която записва в професионалния футбол. Поемаме транспортните разноски за аматьорския футбол, като цифровизираме процеса по картотека на футболистите. При първа опция ще предложим на страната стратегия за развиването на детско-юношеския футбол, както и построяването на нов народен стадион. Ще изпращаме треньори на специализация в чужбина и ще понижим цената на лиценз УЕФА C ", сподели Михайлов пред делегатите.

По-паметливите незабавно ще се сетят, че и през първия мандат бе обещано националният тим да се бори за огромен конгрес, да се налагат млади футболисти в клубовете, да има програма за развиване на детско-юношеския футбол, да се работи за нов народен стадион... Вече пети мандат, а нещата още са на стадий " положителни планове ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР