Петиция на Асоциацията на българските училища в чужбина бе посрещната

...
Петиция на Асоциацията на българските училища в чужбина бе посрещната
Коментари Харесай

Изключителен успех на българската петиция в Европейския...

Петиция на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина бе посрещната с овации на  заседание на комисията по петиции на Европейския парламент, оповестиха от пресофиса на евродепутата Светослав Малинов. Петицията има за цел да отбрани така наречен „ дребни “ езици, измежду които попада и българският, и да улесни запазването на връзката сред учениците в чужбина и родния им език. Петиционерите, в лицето на Камелия Конакчиева, опазиха идеята си в зала, а зад тях застанаха евродепутатът Светослав Малинов, който ги поддържа през цялото време, български евродепутати и евродепутати от Словения, Чехия, Унгария, Малта и други страни.

Камелия Конакчиева съобщи от името Асоциацията, в която членуват над 100 организации на български родители и учители по света, че тази самодейност е в интерес на мобилните фамилии. „ Мобилността значи отворени порти на всички места в Европа, а загубата на един език затваря порти. “ - безапелационна беше тя. Ученици от Българско учебно заведение " Кирил и Методий " в Париж и техни родители също застанаха зад петицията посредством наличието си в залата.

Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП) предложи дебатът по тематиката да продължи в пленарната зала на Европейския парламент. Така съответните въпроси за оценяването на знанията на учениците по родния им език в чужбина и признаването на тази оценка или документ ще бъдат сложени на най-високо европейско равнище. Всички евродепутати от българската делегация също застанаха зад тази позиция.

Петицията откри изключителна поддръжка и в лицето на Европейската комисия. Представителите на Европейска комисия в залата обявиха, че тя идва в точния миг, защото на европейско равнище се приготвят съществени оферти точно по тези въпроси. Без да разкриват повече за бъдещите ограничения, те подчертаха, че са отворени за предложенията на АБУЧ и евродепутатите.

Представители на Постоянно посланичество на Република България към Европейски Съюз увериха, че моментът за слагане на тези въпроси е доста добър и че Българското председателството е отворено за подпомагане.

Комисията по петиции взе решение идващите стъпки по петицията да се обезпечат посредством взаимна работа с комисията по просвета и обучение на Европейския парламент.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР