Петима ловци са с трихинелоза след като яли заразено дивечово

...
Петима ловци са с трихинелоза след като яли заразено дивечово
Коментари Харесай

Петима ловци в болница, яли суджуци от глиган

Петима ловци са с трихинелоза откакто яли инфектирано дивечово месо. Новината за разпространяване на рисковата болест е измежду най-коментираните тематики измежду ловците в ЛРД „ Сокол 1911 “, което сплотява авджиите в Благоевград и Симитли, написа вестник Струма.

Случаят е регистриран в дружинката на село Брежани, здравни специалисти от няколко дни работят по него, осведоми шефът на Регионалната здравна ревизия доктор Калоян Калоянов. Той посочи, че досега са изследвани 29 души и чиновниците му не престават да взимат проби от вероятни носители на болестта.

„ Двама са в Инфекциозна болница – София с температура и болежка в мускулите “, заяви доктор Калоянов. Той изясни, че причина за болестта е употребявано месо от инфектирано животно. Инспекторите са взели проби от суджуци и кайма и догатките им са, че болестта е от суджуците, които са ядени сурови, без да претърпят термична обработка.

В ловните среди се приказва, че повода за казуса е ловджийски излет, на който брежанските авджии повалили 4 глигана – два огромни и два дребни. Не е ясно дали проби от всичките отстреляни животни са дадени за проучване, макар че членове на дружинката твърдели пред здравните инспектори, че са спазили разпоредбите.

„ Директорът на Областна дирекция по сигурност на храните доктор Бащавелов ме осведоми, че месото е било изследвано при тях, само че има и данни, че е носено в лаборатория в Кочериново, по тази причина още не се знае изрично изследвано ли е цялото месо и къде “, изясни доктор К. Калоянов и допусна: „ Явно не е изследвано цялото, тъй като няма по какъв начин, в случай че от ОДБХ е открито, че тестът е с трихинелоза, хората да го ядат “.

Шефът на РЗИ осведоми още, че инспекциите им ще продължат и през идната седмица, като посочи, че измежду изследваните досега има хора и от Благоевград, и от Брежани.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР