Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно обяви за

...
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно обяви за
Коментари Харесай

Нарушенията с къщите за гости ще са за сметка на данъкоплатците

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) дефинитивно разгласи за оскъдна Методиката за установяване на глобите след заплащане по планове по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) 2007 – 2013 година

На процедура с решението си Върховен административен съд споделя, че наказания за милиони за нарушаванията с къщите за посетители, както и доста други нарушавания по програмата, би трябвало да бъдат покрити от данъкоплатците. Методиката е одобрена от Изпълнителния шеф на Държавна фирма " Земеделие ", който съгласно Върховен административен съд не е имал делегирани права да одобри сходен акт.

В част от посочения интервал, в който е призната методиката, Румен Порожанов е бил изпълнителен шеф на Държавен фонд " Земеделие " (от март 2011 до август 2013 година, а след това от ноември 2014 година до февруари 2017 г.). Порожанов подаде оставка като министър на земеделието поради абсурда с къщите за посетители и инспекциите на прокуратурата.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно (пълния текст - тук). От него се схваща, че всички открити извършители по програмата ще имат период от една година да си изискат парите от страната. Това ще могат да създадат и тези, чиито санкции са доказани дефинитивно от съда.

В решението на магистратите се показва, че са позволени нарушавания при издаването на методиката и заради това тя е оскъдна. " Съгласно член 76, алинея 1 и 2 от Административнопроцесуален кодекс нормативните административни актове се издават от категорично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде трансферирана. Изпълнителният шеф на фонд " Земеделие " не е овластен нито от конституцията, нито от различен орган да издава нормативни административни актове ", оповестиха от Върховен административен съд.

" Липсата на подготвеност постоянно води до незначителност на издадения акт. Установено е също, че нормативният акт не е оповестен в Държавен вестник, което единствено по себе си е тежко нарушаване и води до неговата незначителност ", безапелационни са висшите съдии.

В петчленния състав на Върховен административен съд, взел окончателното решение, е взел участие и ръководителят на съда Георги Чолаков.

Какво съставлява противоречивата методика?

До момента методиката за санкциониране се е прилагала, когато не се съблюдават критерии за допустимост, разнообразни от размера на площите или броя на животните, както и на други задължения и отговорности. Тя урежда глобите в случаи на нередности – нарушаване на нормативни разпореждания и на договорните връзки сред фонд " Земеделие " и бенефициентите.

Санкцията се дефинира на база на оторизираната по контракта финансова помощ, в случай че нарушаванията са открити след заплащането. В особено приложение са избрани размерите на глобите, като се регистрира тежестта, степента, продължителността и системността на неспазването на разпоредбите.

Решението на съда визира десетки глобени, изпълнявали планове по Програмата за развиване на селските региони. Все още не е ясно какъв е общия брой на глобените, както и какъв е размерът на тези наказания. Сега те ще бъдат за сметка на данъкоплатците.

Финансирането на къщите за посетители попада в обсега на програмата, а абсурдът докара с изключение на до оставката на Порожанов и до още две - на зам.-министъра на стопанската система Александър Манолев и зам.-директора на ДФЗ Иванка Багдатова-Мизова.

Никой не може да каже какъв брой са глобените

В началото на май " Икономист " разгласява материал със заглавие " Къщите за посетители си остават без посетители ", в който се цитират данни, изнесени от Румен Порожанов. Тогава той споделя, че еврорегламентът го задължава да ревизира 1% от плановете, за които тече 5-годишен мониторинг.

Той обаче ревизирал 16% поради подадени сигнали за нередности. От изнесената статистика обаче излиза наяве, че са засечени нарушавания в над 50% от тестваните 120 от общо 746 къщи за посетители. На 62 от тестваните са наложени финансови корекции за 10 млн. лева, като за 32 плана се изисква цялостно възобновяване на дотациите, по данни на Порожанов.

Хронологията на проблема - просто и в резюме

Държавна фирма " Земеделие " по времето на Румен Порожанов изготвя тази методика и я разгласява на уеб страницата си, само че подобен нормативен акт може да бъде публикуван единствено от министъра на земеделието или от Министерския съвет. За да влезе в действие, наложително би трябвало да бъде обнародван в " Държавен вестник ".

На базата на тази методика стартират провеки на къщите за посетители. Оказва се, че при половината има проблем. Налагат се финансови корекции и бенефициентите са санкционирани според тази методика. Следват обжалвания пред административните съдилища на територията на цялата страна. Въпреки че практиката е спорна, в последна сметка съвсем всички каузи стогат до облажване пред Върховен административен съд. А практиката на Върховен административен съд е да удостоверява корекциите.

Миналата година сходно дело стига до административния съд София-град. Съдията прави по-задълбочена инспекция и открива, че не може да се откри даже датата, на която методиката е оповестена на уеб страницата на Държавна фирма " Земеделие ". Вероятно това е станало през 2015 година На това съображение съдът споделя, че не може да почете настояването за промяна, тъй като не е ясно по кое време и по какъв начин е оповестен документът.

Това дава съображение на съдружие " Венетица " и още няколко сдружения и компании да апелират съществуването и действието на методиката въобще. Миналата година тричленен състав на Върховен административен съд показва, че тази методика е оскъдна. Изпълнителния шеф на Държавна фирма " Земеделие " желае отправяне на преюдициално питане до Европейски Съюз, само че съдът го отхвърля с претекста, че е способен да се произнесе по делото.

Така се стига и до окончателното решение на петчленен състав на Върховен административен съд – методологията е работила, без да е издадена от лице, което не е имало пълномощия да я издава и глобените по нея ще имат право да апелират.

Кой ще заплаща?

Днес депутатите в Народното събрание одобриха на първо четене план с промени в Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ). Ако той мине и на второ четене, депутатите ще преодолеят тълкувателно решение на Върховен административен съд от 2016 година, съгласно което " вредите, породени на жители и на юридически лица при или във връзка осъществяването на подзаконов нормативен акт в интервала, преди той да бъде анулиран като незаконосъобразен или разгласен за незабележим, не подлежат на обезщетяване ", написа Свободна Европа.

Глобените по оповестената за оскъдна методика на Държавна фирма " Земеделие " в този момент не могат да търсят компенсации от страната. Но в случай че Народното събрание промени ЗОДОВ, към този момент ще могат.

Позицията на Държавна фирма " Земеделие "

Държавна фирма " Земеделие " ще извърши решението на Върховен административен съд, като приведе Методиката за установяване на глобите след заплащане по планове по ПРСР 2007 – 2013г. съгласно окончателното решението на петчленния състав на съда. По този метод ще бъдат избегнати бъдещи искания от страна на бенефициенти, глобени според анулираната методика, обявиха в публично известие от фонда.

" Също по този начин всички планове по ПРСР 2007 – 2013 година, намиращи се в стадий на мониторинг на осъществяването, ще продължат да бъдат под надзор на методиката, която дава отговор на наредбата на съда. ДФЗ ще предприеме всички нужни дейности, с цел да подсигурява и отбрани в оптималната степен държавния интерес ", декларират от Държавна фирма " Земеделие ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (205)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР