Петата вълна започва, увеличава се заболеваемостта и хоспитализираните. Смятаме, че

...
Петата вълна започва, увеличава се заболеваемостта и хоспитализираните. Смятаме, че
Коментари Харесай

Сербезова: Омикрон се разпространява много лесно и ваксините не дават 100-процентова ефикасност, но предпазват от тежко боледуване и смърт

Петата вълна стартира, усилва се заболеваемостта и приетите в болница. Смятаме, че по-малко хора ще се нуждаят от болнично лекуване, само че е мъчно се предвижда, тъй като пък у нас имунизацията е на доста ниско равнище. Това сподели министърът на опазването на здравето Асена Сербезова в предаването „ Седмицата " на Дарик радио. В някои области на страната към този момент се следи висок % на претовареност на леглата и дефицит на медицински личен състав, уточни тя.

Омикрон се популяризира доста елементарно и имунизациите не дават 100-процентова резултатност. Те обаче защищават от тежко боледуване и гибел, акцентира министър Сербезова.

Все още обаче в България преобладаващия вариант е Делта, уточни тя.

По думите й се покачва броят на имунизираните във всички възрастови групи, в това число и измежду медицинските експерти и учителите. Само за последните три дни са сложени над 100 хиляди ваксини, уточни Сербезова.

Към момента не се следи нараснала заболеваемост при децата. Преди да се пристъпи към онлайн образование, има редица благоприятни условия, които следва да се изчерпят, счита здравният министър. Такива да вземем за пример са ограничение на извънкласните занимания и прекосяването към график на образование, уточни тя. Осигурени са задоволително проби за системата на учебните заведения, а сега в ход е нова процедура, разясни Сербезова.

Здравният министър съобщи, че сега е в ход вътрешна инспекция на министерството по процедурите за пазаруването на тестванията за учениците, а също така се прави и външна инспекция от КПКОНПИ и материалите към този момент са в прокуратурата.

Проф. Сербезова разяснява и ролята на двата новосъздадени комитета, които замениха Националния действен щаб. Първият е така наречен Национален пандемичен комитет, чиято концепция е да координира работата на министерствата, други министерства да поддържат здравното: да вземем за пример Министерство на вътрешните работи да поддържа Министерство на здравеопазването като реализира надзор за спазването на противоепидемичните ограничения. Вторият новооснован комитет е вътрешно ведомствения пандемичен комитет, чийто членове са зам.-министри и епидемиолози, в това число и основният държавен здравен контрольор.

КОВИД рецесията сподели какъв брой е значима ролята на РЗИ за здравния надзор, посочи проф. Сербезова. „ Обмислям като по-дългосрочна мярка усилване на тази система. Има прекомерно малко бройки чиновници в РЗИ, с цел да може в действителност страната да разполага с съответна система. Колегите вършат всичко, даже оттатък силите си, само че следва и страната да поддържа ", изясни тя.

Държавните и частните лечебни заведения би трябвало да бъдат равнопоставени, счита министърът. „ Трябва да бъде изработен народен обзор на съществуващата мрежа. Не би трябвало да гледаме на лечебните заведения единствено като на здания и на инсталация, значимо е кой работи в тях, т.е. обезпечени ли са медицински експерти, те ангажирани ли са, стимулирани ли са, има ли задоволително сестри ", уточни министър Сербезова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР