Петър Трайчев (вляво) и Кирил Мантовски правят успешен бизнес, защото

...
Петър Трайчев (вляво) и Кирил Мантовски правят успешен бизнес, защото
Коментари Харесай

Маркетингът на Вселената

Петър Трайчев (вляво) и Кирил Мантовски вършат сполучлив бизнес, тъй като поддържат процесите в него елементарни

© Надежда Чипева Статията е част от класацията на най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард ". Всички текстове от изданието можете да откриете тук. Визитка

Компания: " Конвършън Юнивърс "
Сектор: IT
Създадена: 2012 година
Акционери: Петър Трайчев и Кирил Мантовски
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Малко по-скромни облаги

Рентабилността на дребните и междинните предприятия понижава леко за последната година, само че остава постоянна
10 ное 2017
IT бранш: Оптимизмът остава дружно с проблемите

Компаниите от IT бранша не престават да се срещат с дефицит на фрагменти, само че това към момента не пречи да порастват динамично
10 ное 2017
" Титанът ", който провокира Гугъл

Компанията стартира с дребен занимание план, който се трансформира в печеливша онлайн платформа
29 ное 2016
Технологии: Бизнесът на оптимистите

IT секторът продължава да пораства и да зрее, а огромният боязън от липса на фрагменти лека-полека избледнява
28 ное 2016
" Ние сме повече IT, в сравнение с маркетинг компания. Но най-вече се усещаме като анализаторска компания. Нищо тук не се случва без разбор ", споделя Петър Трайчев, съосновател на " Конвършън Юнивърс " – най-бързо разрастващата се компания в IT бранша за 2016 година И е прав – активността й мъчно може да бъде вкарана единствено в една категория. Защото " Конвършън Юнивърс " не работи в обичайния маркетингов бранш, а в бранша на така наречен пърформънс маркетинг – рекламен бизнес, който е напълно онлайн и при който парите не идват при основаване на реклама и разгласяването ѝ, а единствено при постигането на доста съответни цели.

Основана през 2012 година, " Конвършън Юнивърс " може да се похвали с съвсем четирикратно нарастване на приходите в границите на една година. Заедно с 40-процентов марж на облагата компанията е в явен напредък. И повода за това значително се крие във философията на Трайчев и съдружника му Кирил Мантовски. Въпреки че компанията към този момент е относително огромна във връзка с доходи и облага, в нея не престават да работят непрекъснато едвам 17 души. Когато една активност от компанията може да бъде аутсорсната, това безусловно се случва. " Всичко, което може да се трансферира на различен снабдител и не изисква мисловна работа, се трансферира. Нямаме тривиални действия в компанията. Хората при нас не са зомбита ", споделя Мантовски.

От България на открито

Началото на компанията е относително непретенциозно. Първоначалното компанията се ръководи напълно от Трайчев, а Мантовски е в ролята на спокоен сътрудник. През първата година тя мъчно съумява да свърже двата края. От годините на скромното начало идва и решението компанията да не работи с български клиенти. " Пробвахме да работим с клиенти в България, само че бързо разбрахме, че това е прекомерно мъчно. Клиентите в България обичат да са доста обгрижвани, да има доста договаряния, да стават по-бавно нещата ", споделя Мантовски. " Когато работиш с клиенти от чужбина, хората работят по-бързо, интересуват се от по-малко детайлности и повече от съответни резултати. "

Чисто финансово за компанията е доста по-рентабилно да работи напълно с клиенти от чужбина. Според Трайчев България е страхотна дестинация, тъй като скоростта на интернета е висока, хората в бизнеса приказват всеобщо британски и са добре образовани. " Нещо повече – у нас го има българския нрав да вършим нещата по по-различен метод. В нашия бизнес това е огромен плюс ", споделя той.

Сред другите плюсове на България като дестинация за пърформънс маркетинг компания е местоположението на страната. Двамата пътуват доста, като намират клиентите си главно по конференции и събития, свързани с онлайн маркетинг. Данъчната рамка на България и бизнес климата също се отразяват добре на представянето на " Конвършън Юнивърс ".

На процедура компанията носи клиенти на своите, като в това време и самата тя е клиент на софтуерния колос Гугъл. Договорите сред " Конвършън Юнивърс " и сътрудниците са доста прецизни, с тъкмо заложени параметри, които в случай че не се изпълнят, компанията просто не получава пари. Фирмите, с които компанията работи, не са известни като марки, само че работят с огромни бюджети. " Ние сключваме договорка какво можем да докараме като гости на нашите клиенти, след което изготвяме цялостна тактика и започваме акцията ", споделя Трайчев.

Научи се да правиш един $

След първата година битие на компанията Трайчев дефинира положението ѝ като " отчайващо ". Фирмата съумява да покрие разноските си, само че това е всичко. Двамата с Мантовски обаче не се отхвърлят. " Няма формула на триумфа, само че най-малко при нас отговорът се оказа труд ", споделя Трайчев. След време двамата стартират да виждат резултати от упорството си – не толкоз финансови, колкото струпване на опит и знания кое работи и кое не.

Тогава двамата стартират да работят по главното си мото - " Научи се да правиш един $ и по-късно го повтори доста пъти ". На процедура двамата се концентрират върху по-простите неща, отхвърлят се от комплицираните бизнес проекти и захвърлят дълготрайните тактики. Както обаче показва Мантовски, колкото и елементарна да е философията им, в нея въпреки всичко има нещо комплицирано – да се научиш по какъв начин се прави един $. Всъщност двамата споделят, че сега компанията няма съвсем никакъв проект за бъдещето. " Прекалено доста компании работят толкоз върху бъдещето си, че не се любуват на сегашното ", споделя Мантовски.

Двамата споделят мнението, че фирмите в тъкмо този маркетингов бранш порастват съгласно резултатите си, което е причина за по-продължително разгръщане на сдружението им. По думите на двамата за " Конвършън Юнивърс " няма огромна разлика сред огромните и дребните клиенти на компанията, стига те да носят продажби на клиентите си, което от своя страна носи облага на българската компания. Те споделят мнението, че към този момент в работата им няма огромен риск, тъй като договорите с условията са краткосрочни и в множеството случаи се възобновяват всеки месец, тъй че в случай че работата не върви, тя стопира относително бързо.

За разлика от съвсем всички останали в бранша компанията не може да се оплаче от пазара на труда в България. " Кадрите се намират мъчно, само че не е невероятно и всекидневно, в случай че останат два месеца при нас, това значи и че ще останат доста по-дълго време ", споделя Трайчев. Двамата имат и специфична тактика за наемане на чиновници – търсят хора, които в детството си са играли компютърни игри, тъй като са забелязали, че точно те имат по-добре развито и изобретателно мислене.

Така работи интернет

Огромният напредък на " Конвършън Юнивърс " се дължи значително и на вложенията допълнително разбори, които са доста значими за компанията. На процедура компанията преглежда всеки клик върху техни реклами – от кое място идва, каква е демографията му и други значими данни. Българската компания също по този начин става нещо като брокер за по-малки организации, на които предлага партньорство, в подмяна на което взима комисиона. Така печеливши са и двете страни, тъй като без по-голямата мрежа на " Конвършън Юнивърс " по-малките компании мъчно биха съумели да стигнат до някои контракти.

" Най-важното е, че към този момент знаем кое продава. Когато видиш, че от 1000 души трима си купуват нещо, просто би трябвало да доведеш един милион души и от тях 3000 ще си купят същото, споделя Мантовски. Така работи интернет. "

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР