Петър КичашкиПетър Кичашки, фейсбукНяколко неща за резултатите:1. Категорична победа на

...
Петър КичашкиПетър Кичашки, фейсбукНяколко неща за резултатите:1. Категорична победа на
Коментари Харесай

Бойко Борисов има пълната легитимност да каже, че след опитите за неговото изваждане от политиката, той се завръща с разгромна победа и огромна преднина пред втория

Петър Кичашки

Петър Кичашки, фейсбук

Няколко неща за резултатите:

1. Категорична победа на ГЕРБ. Горе-долу колкото резултата на втория и третия (които и да са те). Това е огромен триумф за ГЕРБ и носи още по-голяма отговорност. Първият извод е, че господин Бойко Борисов има цялостната легитимност да каже, че след опитите за неговото изваждане от политиката, той се завръща с разгромна победа и голяма преднина пред втория. Вторият извод е, че ГЕРБ са длъжни да образуват ръководство и е значимо то да не е с ППДБ, тъй като те сега нямат мандат от гласоподавателя да вземат участие в ръководството.

2. Разгромна загуба на ППДБ. Предстои да забележим (след оповестяването на окончателните резултати от страна на ЦИК) дали ППДБ ще са втори, трети или четвърти. Но на което и място да са, изводът за тях е елементарен – голям неуспех. Както споделих от страниците на столичния щемпел преди вота – Политическа партия е злополука. Тяхната левашка акция, на фона на проваленото ръководство на техния Денков, резонира в липса на бюлетини в урните. Демократична България, в което има въпреки всичко редица опитни политици, би трябвало съществено да обмислят наличието си в коалиция с Политическа партия. Защото явно наказателният избор на гласоподавателя е ориентиран главно против Политическа партия.

3. За следващ път се препотвърждава, че русофилският избор у нас е в порядъка на 15-16 %. Обединени „ Възраждане “ и „ Величие “ имат горе-долу толкоз. Няма ниша за по-голям резултат на русофилските партии. Колкото са си имали постоянно, толкоз имат и в този момент. Русофилията у нас е маргинално политическо малцинство. Нямат потенциал и не могат да създадат нищо значимо, с изключение на да кряскат в обществените мрежи.

4. Ниската изборна интензивност е проблем. Легитимността на политическото посланичество е огромна тематика и нейното развиване занапред би трябвало да се разисква. Ниската интензивност се дължи на два механически и един политически въпрос. Техническите са свързани с липса на промяна на изборните описи, с което изкуствено се завишава броя гласоподаватели, както и свързани с огромния брой избори в последно време, които като че ли не трансформират доста политическата обстановка у нас. Но значим е политическият въпрос – неотдавна в подкаста ми чух една интелигентна приказка. Българите като че ли са афектирани на партиите и отхвърлят да гласоподават. Тази засегнатост може да се прояви в доста посоки, само че сега главно води до ниска изборна интензивност. Но в последна сметка, демокрацията е упражнение за участващи. Колкото и да имат право афектираните да не гласоподават, то те нямат право да се сърдят на никой различен с изключение на на себе си, в случай че не харесват резултатите.

5. За другите също по няколко думи – положително показване на „ ИТН “, които получават почти колкото Българска социалистическа партия. Самото Българска социалистическа партия пък към този момент се държи като дребна партия, само че най-малко е постоянна в електоралното си наличие. Опитите левия избор да се разпилее не се сбъднаха. Въпреки че цялата страна беше в билбордове на „ Солидарна България “, тази групировка катастрофира, което беше изцяло предстоящо от всички, с изключение на от тях самите. За страдание (защото им съчувствува, само че се старая да запазя обективност в случая) „ Синя България “ не направи пробив. Има капацитет за бъдещо развиване, само че им би трябвало още доста работа.

Остава да забележим кой ще е втори. Но кой бие (ГЕРБ) и кой пада (ППДБ) е ясно. Остава да забележим нататък какви ще ги свършим като общество.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР