Петъчната сутрин в Киев започна с поредно руско нападение с

...
Петъчната сутрин в Киев започна с поредно руско нападение с
Коментари Харесай

Русия отново атакува Киев с ракети. Сблъсъците около Бахмут намаляват

Петъчната заран в Киев стартира с следващо съветско нахлуване с ракети - 13-ото поред този месец. Украинските показали оповестяват, че противовъздушната им защита е съумяла да смъкна всички съветски цели, изстреляни против столицата.

Няма информация за жертви, само че падащи парчета са развалили покрива на търговски център и къща в два региона.

Ръководителят на Киевската градска военна администрация Сергей Попко съобщи в канала си в Telegram, че офанзивата е осъществена от стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-95МС от региона на Каспийско море и евентуално с крилати ракети Х-101.

В градския регион Оболон парчета са развалили търговски център, само че не са провокирали пожар. В региона са развалени и паркирани коли, заяви Попко. В централния Шевченковски регион на града паднали парчета върху къща са развалили покрив и един прозорец.

Вероятно в очакване на украинска контраатака, през последните седмици Русия предприе поредност от офанзиви с ракети и дронове против Украйна, явно в опит да изтощи украинската противовъздушна защита.

На фронта в Бахмут

Сблъсъците сред съветската частна формация " Вагнер " и украинските войски в Бахмут понижават през последните няколко дни. Това сподели представителят на източния отряд на украинските въоръжени сили.

Междувременно президентската канцелария на Украйна заяви, че повече от 100 украинци, които са били пленени в региона на Бахмут, са били освободени при нова замяна на пленници с Русия.

В четвъртък ръководителят на военната формация " Вагнер " Евгений Пригожин разгласи, че - решение, което идва на фона на многомесечни унищожителни боеве, трансформирали украинския град в руини. В Telegram-канала на " Вагнер " е пуснат видеоклип, в който Пригожин споделя, че до 1 юни всички бойци от частната войска ще бъдат препозиционирани в тилови лагери и ще предадат позициите си на постоянната съветска армия.

Още помощ

Финландия пое нов ангажимент да ипзрати в допълнение военно съоръжение на Украйна. Това ще е 16-ият боен пакет, който Хелзински ще изпрати в помощ на Киев.

Той ще включва противовъздушни оръжия и муниции и ще бъде на стойност 109 млн. евро, оповестява представител на финландското министерство на защитата пред CNN.

По този метод общият размер на отбранителната помощ от Финландия за Украйна от началото на съветската инвазия предходната година доближава 1,1 милиарда евро.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР