Пета пратка с части от противоракетната система С-400 пристигна в

...
Пета пратка с части от противоракетната система С-400 пристигна в
Коментари Харесай

Нови пратки с части за С-400 пристигат в Турция

Пета пратка с елементи от противоракетната система С-400 дойде в Турция. Тя бе докарана с съветски аероплан, който кацна на авиобаза Мюртед в провинция Анкара, заяви турското министерство на защитата, представено от Българска телеграфна агенция.

От министерството потвърдиха също, че през днешния ден се чака идването и на шестия и на седмия аероплан. 

Доставянето на съветската С-400 в Турция стартира на 12 юли, когато три товарни самолета докараха на авиобаза Мюртед няколко теглича и транспортно-зареждаща машина от състава комплекса С-400. В събота дойде още един аероплан.

По-рано Bloomberg заяви, че екипът на американския президент към този момент Доналд Тръмп е взел решение по отношение на пакета от наказания, който да разгласи срещу Турция заради покупката и доставката на съветската техника, написа investor.bg.

Според източници на медията, санкциите ще бъдат оповестени в края на следващата седмица, като преди да влязат в действие, рестриктивните мерки се нуждаят от утвърждението на президента.

 Администрацията желае да изчака с оповестяването, с цел да мине третата годишнина от опита за прелом в Турция и да избегне подклаждането на спекулации, че Съединени американски щати са стояли зад него, както се твърди в околните на президента Реджеп Ердоган кръгове.

Турция започна да получава в петък елементи от комплексите С-400. Съединени американски щати настояват, че съветските системи са проектирани, с цел да смъква самолети на НАТО и могат да събират сериозна разследваща информация, която да компрометира стелт качествата на изтребителите пето потомство.

Вашингтон заплаши да накаже Анкара поради покупката, която съгласно американската администрация може да се окаже риск за защитата на НАТО. Според Съединени американски щати съветските противоракетни системи са проектирани за събаряне на самолети на Алианса и биха могли да събират основна информация за американските изтребители F-35, каквито Турция желае да закупи от Вашингтон.

В опит да разубеди Турция от покупката на С-400 американските управляващи обявиха предишния месец, че лимитират турското присъединяване в програмата F-35, в която турски производители дават отговор за производството на части от самолетите.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР