Пет централноевропейски страни искат забраната на Европейския съюз за внос

...
Пет централноевропейски страни искат забраната на Европейския съюз за внос
Коментари Харесай

България и още 4 страни в ЕС поискаха забрана за внос, но не и транзит на украинско зърно

Пет централноевропейски страни желаят възбраната на Европейския съюз за импорт на украинско зърно да бъде удължена най-малко до края на годината, споделиха министри в сряда, като Полша заплаши да остави границите си затворени, в случай че Брюксел не се съгласи.

През май Европейски Съюз позволи на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия да забранят вътрешните продажби на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, като в същото време позволи преноса на такива товари за експорт другаде. Забраната би трябвало да завърши на 15 септември.

Сред страните са някои от най-верните дипломатически поддръжници на Киев във войната му против Москва, само че споделят, че притокът на украинско зърно е навредил на земеделските им браншове. Солидарността с Украйна е значима, само че националните пазари на зърно би трябвало да бъдат предпазени, сподели министърът на земеделието на Словакия след среща на министрите на земеделието от Централна Европа във Варшава.

Провалът на договорката, позволяваща черноморския експорт от Украйна тази седмица, може да докара до увеличение на потоците от зърно и усложнения, притесняват се страните. Полският министър на земеделието Робeрт Телус сподели, че петте страни са подписали обща декларация по отношение на удължаването на възбраната най-малко до края на годината, която ще показват в диалози с Европейската комисия.

 България и още 4 страни ще изискат Европейски Съюз да удължи възбраната за импорт на украинско зърно България и още 4 страни ще изискат Европейски Съюз да удължи възбраната за импорт на украинско зърно

" Но също по този начин в съглашението е нашата взаимна декларация, че сме доста отворени за пренос ", сподели Телус, добавяйки, че Европейски Съюз би трябвало да обмисли и дълготрайни правни и инфраструктурни решения, защото казусът с украинския експорт на храни ще продължи с години. Министрите показаха, че биха желали също вид, при който страните биха могли самостоятелно да изискат от Европейски Съюз да добави артикули към забранителния лист.

Полша няма да анулира възбраната на 15 септември, даже в случай че Европейски Съюз не се съгласи с нейното удължение, сподели министър председателят Матеуш Моравецки. Унгарският министър на земеделието Ищван Над сподели, че в случай че няма такова съглашение, Будапеща ще употребява " всички ограничения, с цел да предотврати по-нататъшно страдалчество на унгарските фермери ".

 Украйна пробва да сътвори през Румъния нов морски маршрут за зърното си Украйна пробва да сътвори през Румъния нов морски маршрут за зърното си
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР