Пет са домовете на ужасите в страната, където възрастни и

...
Пет са домовете на ужасите в страната, където възрастни и
Коментари Харесай

Домове на ужасите в пет града: Гледачи пребиват старци, други оставят пациенти в изпражнения

Пет са домовете на ужасите в страната, където възрастни и заболели хора живеят като в мистерия – може да оцелеят, само че може и да станат жертва на принуждение, машинация или случай.

От информация, предоставена на „ Телеграф “ от Върховната административна прокуратура за резултатите от инспекциите в домовете за остарели хора и тези с психологични разстройства, излиза наяве, че проблеми са открити в домове в София, Варна, Пловдив, село Куделин, област Видин, и село Говежда, област Монтана.

През последните 4 година ВАП е упълномощила голям брой инспекции за положението на местата за възрастни хора и с психологични разстройства. Резултатите за някои от тях са потресаващи и макар предписанията на виновните институции не всички от тях се извършват. А отнемането на лиценз продължава с оборване в съда и до момента в който траят делата по инстанциите съответният обществен дом работи.

Смърт
В началото на юни Агенцията за качеството на обществените услуги (АКСУ) към Министерство на труда и обществената политика би трябвало да уведоми ВАП какви дейности е подхванала, с цел да оправи ръководството и контрола на домовете за възрастни хора в страната. На 8 май четирима старци – трима мъже и една жена, починаха при пожар в дома за възрастни хора „ Свети Георги“, намиращ се в местността Сотира край Варна. В дома са настанени възрастни и трудноподвижни хора. Разследването сподели, че психичноболен мъж е запалил стаята, където е настанен. Въпросът е за какво психичноболен е живеел в една стая с хора без това заболяване. Образувано е досъдебно произвеждане под наблюдаване на Окръжна прокуратура-Варна.

Проблем
През ноември 2021 година медии оповестиха за нови нарушавания в Дома за остарели хора във Варна и това задейства институциите. Прокуратурата изиска от Агенцията за качество на обществените услуги да получи информация какво се случва. Отговорът е, че „ заради установените несъответствия с наредбите на настоящата нормативна уредба, включително и Закона за обществените услуги, разказани в констативните протоколи от инспекциите, са издадени заповеди на изпълнителния шеф на АКСУ за отвод за издаване на лиценз на „ А2017 “ ЕООД за даване на обществените услуги. Няколко месеца по-късно стана ясно, че след отнемането на лиценза старческият дом продължава да работи и при пожара починаха четирима. Всичко това, до момента в който тече обжалването на заповедта в съда.

В последна сметка инспекциите на АКСУ в домовете за остарели хора „ Свети Георги “ във Варна и на ул. „ Дунав “ в Пловдив са с еднакъв снабдител на обществени услуги, констатирането на голям брой нарушавания на Закона за обществените услуги и отнемането на лиценза не избавиха хората от гибел.

Ужас
Пак след репортажи в медиите в средата на октомври 2021 година са изнесени данни за физическо принуждение над консуматори в дом за възрастни хора в столичния кв. Драгалевци. Незабавно ВАП е изискала информация от АКСУ за констатациите от инспекцията там и какви дейности са подхванати. Отговорът е, че на дома са осъществявани разнообразни инспекции, при които са давани наставления и период за осъществяване. Неизпълнението на наложителните наставления е установявано с акт за административно нарушаване.

От АКСУ установяват, „ че са нарушени съществени човешки права на настанените лица – правото на цялост, правото на персонален избор, правото на физически достъп до обществената услуга, правото на срещи с околните си и друго. Въз основа на откритото от управлението на организацията твърдят, че при постъпване на заявление за лицензиране на компанията, ръководеща дома, ще бъде отказано издаване на лиценз, защото доставчикът предлага обществени услуги, които не дават отговор на стандартите за качество, в сходство с условията на ЗСУ “, написа в информацията от ВАП.

Мор в местата за психоболни
Проверките в домове за пълнолетни лица с психологични разстройства демонстрират ужасяващи неща, излиза наяве от информацията от ВАП, предоставена на „ Телеграф “. В интервала 26.10.2020 г.-20.11.2020 година са тествани 5 институции за пълнолетни лица с психологични разстройства и 17 профилирани институции за пълнолетни лица с умствена назадничавост.

„ В Дома за пълнолетни лица с умствена назадничавост – с. Куделин, област Видин, и в Дома за пълнолетни лица с психологични разстройства – с. Говежда, област Монтана, са открити голям брой груби нарушавания на нормативната уредба и правата на настанените хора, свързани с неприятно положение на материалната база и санитарно-хигиенните условия, липса на ангажираност на потребителите и осъществяване на обществени, лечебни и рехабилитационни действия. Изводите от направените инспекции са, че в друга степен се установяват незадоволително положителни материални условия при даване на обществени услуги в тестваните профилирани институции “, оповестяват от ВАП.

Двата дома са препоръчани за закриване още през 2020 година, а през 2021 година още 8 профилирани институции за пълнолетни лица с психологични разстройства и не по-малко от 17 профилирани институции за хора с умствена назадничавост. Всичко това стана, откакто представители на Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване посетиха три профилирани дома в България.

Мерките за Коронавирус
Разпространението на Коронавирус в домовете за остарели хора и психичноболни е предизвикателство за институциите. От министъра на опазването на здравето и от министъра на труда и обществената политика е изисквана и получавана информация за подхванатите ограничения и тяхното съблюдаване след въвеждането на изключителното състояние на 13.03.2020 година по отношение на разпространяването на COVID-19 в профилираните институции за даване на обществени услуги в страната. „ Извършени са голям брой дейности и са изпращани материали и на териториални прокуратури след открити от прокурорите във ВАП нередности или проблеми в такива домове в страната и свързани с ковид “, оповестяват от ВАП.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР