Пет изтребителя F-15Е, част от 336-а бойна ескадрила, от състава ...

Пет изтребителя F-15Е, част от 336-а бойна ескадрила, от състава

US ескадрила с изтребители F-15 кацна в Граф Игнатиево за тренировки

Пет изтребителя F-15Е, част от 336-а бойна ескадрила, от състава на 4-о бойно крило на американските ВВС от щата Северна Каролина кацнаха в авиобазата Граф Игнатиево, с цел да вземат участие в започналата днес летателна тренировка „ Castle Forge -2021 “.

От българска страна в нея се вклюмват  изтребителите МиГ-29 и учебно-бойните самолети L-39ZA от Граф Игнатиево, самолети Су-25 от Базата в Безмер и зенитно-ракетни формирования от Стара Загора и Карлово, заяви министерството на отбраната.

Американците от базата „ Сиймур Джонсън " , водени от командира си майор Бранко Мангано, след това ще отлетят за авиобазата в Лариса, с цел да проведат подготовка и с гръцките Военновъздушни сили , а в началото на ноември ще се върнат в Граф Игнатиево за втория стадий от взаимните обучения, които ще завършат на 5 ноември 2021 година

 

ВИЗИТА

Покрай посещението на американската ескадрила в България е и зам.-помощник секретарят по отбраната на Съединени американски щати , подобаващ за политиката за НАТО и Европа - Спенсър Бойър. Той бе признат от българския боен министър Георги Панайотов, а на срещата бяха още зам.-министърът Пламен Йорданов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Бил е разискван напредъкът по осъществяването на контрактуваните насоки за работа в „ Пътната карта за съдействие в отбраната сред Република България и Съединени американски щати 2020-2030 година “.

Бойър е отбелязал, че " американската страна високо цени реакциите , подхванати от България, по отношение на възпирането на зловредните действия във връзка с сигурността в района и справедливото шерване на отговорностите в границите на НАТО " .

Според него България е благонадежден съдружник в НАТО и Съединени американски щати желаят да продължат  " развиването и надграждането на интензивното съдействие в отбраната сред двете страни " . 

Източник: segabg.com