Песента „Дельо хайдутин“ беше най-емоционалната и въздействащата, която чухме по

...
Песента „Дельо хайдутин“ беше най-емоционалната и въздействащата, която чухме по
Коментари Харесай

Етнографът, избрал песента Дельо хайдутин да лети в Космоса: Тя беше най-емоционалната и въздействащата

Песента „ Дельо бунтовник “ беше най-емоционалната и въздействащата, която чухме по време на селекцията. Това сподели Маpтин Кейниг – етнографът, поради който гласът на Валя Балкaнcкa полетя в Космоса пред бТВ.

Той описа, че първият път е чул българската национална ария в осъществяване на Надежда Хвойнова и е бил учуден. С негови сътрудници решили да потърсят създателя на песента – Валя Балканска и да я запишат.

„ Постигнахме съглашение, че песента ще бъде предопределена за западната аудитория и че ние ще имаме цялостен надзор върху аранжимента. Тя изпя една ария и приключихме, единствено една ария, не се наложи да запишем втори дубъл – знаехме, че е съвършено. Това беше доста прочувствен момент”, спомня си етнографът.

Кейниг споделя, че са записали песента в Смолян, само че екипът е бил от американци. „ Песента беше изпълнена в една учебна стая, нямаше нищо, което да смекчи звука, всичко беше дървено – отгоре-отдолу. Звуковият инженер имаше извънреден нюх и го записа с два или три микрофона”, показа етнографът.

Той описа, че през 70-е е идвал съвсем всяка година в страната ни за по 2-3 месеца. Сега Мартин Кейниг се завръща още веднъж в България, с цел да показа в галерия фотографиите от тези свои пътешествия по българските земи. На една от фотосите е Валя Балканска, само че могат да се видят и доста други лица на българи от преди повече от 50 години.

Изложбата се назовава „ Ехо от Балканите ХХ век: Портрети и звуци от България” и ще бъде открита на 18 септември в Двореца. Събитието е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Съставител на изложбата е Иво Хаджимишев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР