Перверзно е: бизнес моделът експлоатация се е ширнал навред в

...
Перверзно е: бизнес моделът експлоатация се е ширнал навред в
Коментари Харесай

Източноевропейци работят при ужасяващи условия в Германия

" Перверзно е: бизнес моделът " употреба " се е ширнал навсякъде в Германия. Евтините служащи от Източна Европа подсигуряват нашия живот. Цяла Германия извлича изгоди от тази употреба ", разяснява немско издание, представено от.

" Срамно е ", написа при започване на публикацията си немската журналистка Андреа Ролфес и напомня миналогодишните разкрития за ужасяващите условия на живот и труд на хиляди източноевропейци, работещи в немските кланици.

Във вестник " Нойе Вестфелише " авторката написа още, че кланиците въобще не са изолиран случай: тази система действа още по градежите, при брането на ягоди или аспержи, при грижите за възрастни хора и в логистичните центрове. " Навсякъде блъскат служащи от Източна Европа, които получават по-малка протекция и работят при по-лоши условия спрямо немските си сътрудници ", написа Андреа Ролфес.
" Призрачно съществувание посред Германия "
 {{ otherArticle[0].article.title }}
Да спиш на гол дюшек напряко върху циментовия под за най-малко...

" Нима някой се учудва, че бизнес моделът " употреба " се е ширнал навсякъде? Тъкмо евтините служащи подсигуряват нашия живот. Цяла Германия извлича изгоди от тази употреба. Това е перверзно. Хиляди хора работят в най-мизерни условия ", възмущава се тя.

Авторката на публикацията споделя за един от тези хора: делегиран служащ, който всеки ден трябвало да изминава 7 километра пешком, с цел да отиде на работа. Човекът нямал автомобил, нито даже велосипед, не разполагал и с пари за публичния превоз. Не имал здравна осигуровка, живеел в резервоар и работел в някаква паралелна реалност: " Призрачно съществувание. Насред нашето общество ", възмущава се журналистката.

Тя въпреки всичко признава, че множеството работодатели се отнасят вярно със своя личен състав. Но все пак действителността си остава една и съща: неплатени свръхчасове, неприятна здравна протекция, изчезнали надбавки за нощен труд и работа по уикенда или в празнични дни, мизерни условия на живот.

Андреа Ролфес разяснява тази действителност по следния метод: " Засегнатите служащи идват от чужбина. А употребата действа по една-единствена причина: в своите родни страни тези хора от България, Румъния или Полша ще изкарват още по-малко или даже никакви пари. Възникнала е цяла система за привличане на хора за работа в Германия, без да им се обезпечават същите права, както на локалните служащи. "
" Политиката извръща глава "

Журналистката напомня, че от Източна Европа идват сезонни служащи и личен състав за развъждането на възрастни хора, без чийто принос Германия не би могла да се оправи. " Навярно таман заради това носещите отговорност политици извръщат глави. Те виждат нередностите - и ги одобряват просто по този начин. Проблемът в дъното на всичко е повече от явен.

Редица сектори в региона на обществените грижи, логистиката или селското стопанство съумяват да оцелеят само с помощта на евтината работна ръка. Никой не се оплаква и в страните, откъдето идва тази работна ръка. Тамошните политици се радват на спадащата безработица и на парите, които тези хора връщат в родината си ", разяснява немската журналистка.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР