Перспективата на Република Северна Македония за Европейския съюз няма алтернатива

...
Перспективата на Република Северна Македония за Европейския съюз няма алтернатива
Коментари Харесай

Алтернатива няма, Радев категоричен към Северна Македония

Перспективата на Република Северна Македония за Европейския съюз няма опция и е стратегическа цел за българската страна. Интеграцията на югозападната ни съседка, обаче, няма по какъв начин да се случи без преди този момент да се подсигуряват правата на българите в Северна Македония и да се спре езикът на омразата, съобщи президентът Румен Радев при откриването на Национална конференция „ Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония “, която се организира в НДК.

По думите на президента това е стратегическата цел освен на българската външна политика, само че и на нашата страна и общество. Убеден съм, че рано или късно желанието на двата народа за другарство без граници ще докара до отпадане на изкуствените разделения, добави Радев. За да се случи това, има и доста работа. За последните три десетилетия България направи доста за развиването на нашите връзки, добави президентът.

Днешната конференция надвишава измеренията на българската вътрешна и външна политика, само че тя се случва, с помощта на вашата дейна позиция през годините по въпроса за нашите връзки с Република Северна Македония, обърна се президентът Радев към присъстващите на форума. Радев им благодари за това, че способстват за откровените връзки на другарство и добросъседство, за опцията да се преодоляват идеологемите на тоталитарния югославски режим, които попречват обмена - културен, обществен, стопански, сред хората от двете страни на границата.

Форумът е проведен от Института за исторически проучвания при Българска академия на науките и Македонския теоретичен институт, и се организира в деня, когато се означават 119 години от гибелта на огромния български бунтовник Гоце Делчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР