Персонални атаки към Бойко Рашков в пленарната залаС гласовете на

...
Персонални атаки към Бойко Рашков в пленарната залаС гласовете на
Коментари Харесай

Гаврата да е с граници: Парламентът даде 14 дни за кандидати да оглавят КПКОНПИ

Персонални офанзиви към Бойко Рашков в пленарната зала

С гласовете на "Продължаваме смяната ", Българска социалистическа партия, "Има подобен народ ", "Демократична България ", "Възраждане " и самостоятелните депутати Народното събрание одобри разпоредбите за избор на нов ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Партиите имат 14 дни, или до 5 август, с цел да предложат претенденти. Заявки за това са дали "Продължаваме смяната " - за Бойко Рашков и "Възраждане " - за Бойко Атанасов, осведоми.

Още от началото на февруари постът се заема краткотрайно от заместител на Сотир Цацаров, откакто той подаде оставка, а Народното събрание я одобри. От тогава поради неразбирателства във някогашната четворна коалиция промени в антикоруоционния закон не са правени, надлежно и процедурата за нов неин началник не е стигала до Народното събрание. През последните седмици обаче скоростното приемане на промените и избирането на сегашния министър на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков за ръководител на КПКОНПИ са водещите условия на "Продължаваме смяната " за присъединяване и поддръжка на държавно управление с третия финален мандат.

Дебатът в пленарната зала продължи близо пет часа. В него доминираха изявленията на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, с които нападнаха уменията на "Продължаваме смяната " да ръководят и решенията, които (не) взимат. Защита от Българска социалистическа партия и "Демократична България " за "Продължаваме смяната " съвсем нямаше. Беше единствено маркирано, че още преди процедурата към третия мандат са дали поръчки, че поддържат Бойко Рашков за ръководител на КПКОНПИ, както и че ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи вършат оферти, "на които не им е тука мястото ".

Персонални офанзиви към Бойко Рашков

Още при започване на дебата Движение за права и свободи изиска в условията към претендентите за антикорупционната комисия да бъде включено уверение за психическа валидност, както и уверение за това, че самият претендент не е предмет на инспекция от антикорупционната комисия. Последното е по линия на изказвания от Цацаров, че против Бойко Рашков има инспекция за недекларирани парцели и влогове. Такава информация пристигна и от антикорупционната комисия в края на май.

"Срещу Бойко Рашков се води следствие за недекларирано имущество - по какъв начин самичък ще проверява себе си ", изиска да знае Николина Ангелкова от ГЕРБ-СДС.

От партията на Бойко Борисов също прибавиха свои искания към условията за новия ръководител на КПКОНПИ. Маноил Манев предложи претендентите да би трябвало да подават декларация, че против тях в никакъв случай не е имало процедура по лишаване на допуск за класифицирана информация. Това пък е във връзка изказвания на към този момент някогашния ръководител на Държавна организация "Национална сигурност " от края на май, че на Бойко Рашков е бил лишен позволява до класифицирана информация.

Движение за права и свободи изиска още да има условия претендентите за ръководител на антикорупционната комисия да не могат да бъдат над 65-годишна възраст (Бойко Рашков следва да стане на 68 година - бел. авт.), както и новият началник на КПКОНПИ да бъде определен с най-малко 160 души. Това би направило избирането на Бойко Рашков невероятно, тъй като даже и някогашната четворна коалиция да се възроди, като към нея бъдат включени към този момент самостоятелните депутати, депутатите им общо са 132 (парламентът е с двама депутати по-малко след напускането на един от "Продължаваме смяната " и един от "Има подобен народ " - бел. авт.)

"Уважавам хора с подигравка, само че... "

Предложенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи за ролята на Бойко Рашков се разраснаха доста. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предложи министърът на вътрешните работи в оставка, с изключение на за ръководител на антикорупционната комисия да бъде и министър председател, основен контрольор в инспектората на Висшия правосъден съвет (ВСС), член на Висш съдебен съвет, ръководител на Сметната палата и член на Конституционния съд.

Председателстващият съвещанието Атанас Атанасов ( "Демократична България ") ѝ отговори, че почита хората с подигравка, само че че предложенията на Десислава Атанасова не са единствено публицистични в проекторешението за правила за избор на ръководител на КПКОНПИ, а при гласуването в зала могат да бъдат единствено такива.

Към това ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ добави, че може да няма период изобщо за подаване на кандидатури и предстоящата номинация на Бойко Рашков да се гласоподава незабавно. Дори Движение за права и свободи също щяло да предложи него: "Имаме претендент, заслужен, интелигентен, хубав, честен, свободен, виновен, честен, който ни напомни комунистическите способи ", сподели Карадайъ, повтаряйки тезите на Движение за права и свободи, че акциите на Бойко Рашков против пазаруването на гласове са репресии против партията.

"Гаврата с Народното събрание би трябвало да има някакви граници ", съобщи Кристиан Вигенин, зам.-председател на Народното събрание от Българска социалистическа партия.

"Състезание с един кон "

Председателят на парламентарната комисия за предварителна защита и противопоставяне на корупцията Михал Камбарев ( "Продължаваме смяната ") няколко пъти изясни, че препоръчаните правила за избор на ръководител на антикорупционната комисия са съобразени със закона и че опонира на него да се вършат съдържателно разнообразни оферти.

Камбарев на няколко пъти обърна внимание и, че дебатът е за разпоредбите, на които би трябвало да дават отговор претендентите, а не за самите претенденти и затова не би трябвало да се дискутират поименно.

Повече от час след началото на дебата Михал Камбарев изиска срокът за номинации за ръководител на антикорупционната комисия да бъде скъсен от 14 на 5 дни.

Тъй като това съответства с тезите на опозицията, че цялата процедура е подчинена на "гърчовете на ръководещите " да вършат закъснели промени в региона на противодействието на корупцията, се стигна до реакция от ГЕРБ-СДС: "Цялата страна е пленник на Бойко Рашков. Нямаме министър председател, нямаме кабинет, само че имаме ръководител на КПКОНПИ "

Това не е съревнование, тъй като съревнование с един кон не е съревнование, съобщи Христо Гаджев, народен представител от ГЕРБ-СДС

Тома Биков подлага на критика "Продължаваме смяната ", че може Бойко Рашков да бъде определен за ръководител на антикорупционната комисия по актуалното законодателство преди да бъде реформирана. Промените са признати едвам на първо четене в комисия и плануват най-общо разделянето на комисията за противодействието на корупцията и отнемането на нелегално добито имущество на две.

Това можело да сложи избора му в сходна догадка като тази за избора на Станислав Тодоров за ръководител на енергийния регулатор, оповестено за противоконституционно. "Ще разделяме тази комисия, Бойко Рашков на коя ще бъде, ще стоите да гледате и отново ще обвинявате мафията ", сподели Тома Биков.

Колко пъти би трябвало да стъпите на една и съща мотика, с цел да разберете, че ще ви удари по главата, съобщи Тома Биков, народен представител от ГЕРБ-СДС
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР