Перник ще получава вода от Белмекен през София. Това стана

...
Перник ще получава вода от Белмекен през София. Това стана
Коментари Харесай

Перник с вода от Белмекен, през София

Перник ще получава вода от Белмекен през София. Това стана ясно след изключителното съвещание на премиера, част от министрите и кметовете на София и Перник. Точно на рождения ден на енергийния министър Теменужка Петкова, на масата с изключение на сътрудниците й от Министерски съвет, седнаха още кметовете Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров. Премиерът, подсетен от финансовия министър поздрави Петкова, само че леко подметна, че няма бонбони на масата.  

Ще употребяваме цялата инфроструктура на " Софийска вода ", като от Белмекен водата ще бъде изтласкана към Перник, заключи министър председателят Борисов след срещата. И няколко пъти акцентира, че не става дума за вода от бент. " Искър ".

„ Накратко, още преди два месеца по предписание на Министерство на околната среда и водите, НЕК стартира да отбива част от водите на водосбора на язовир „ Белмекен “ към водосбора на „ Бели Искър “. Към момента, вследстиве на това деяние, наличните размери в язовира   " Бели Искър " са увеличени с 4 млн. кубични метра за период към два месеца. Водата, която от водосбора на „ Белмекен “ се пренасочва към " Бели Искър ", е към 500 литра в секунда. 

" Решението, което направихме е единственото сега, което може да се направи, тъй че да обезпечим идващите няколко месеца в Перник да има вода, до момента в който язовир „ Студена “ стартира да се цялостни, е следното: 
1. В понеделник държавното управление ще направи предложение до Столична община, до СОС като принципал на ВиК инфраструктурата, да получим единодушие, възмездно, за прекосяване през ВиК инфраструктурата на Столична община на размери, подавани към Перник.

2. Смятаме да създадем един тръбопровод от Мало Бучино до Перник, който да се включи в системата на Перник, не в язовир „ Студена “, чиито размер от вода, който ще се подава, е приблизително към 300 литра на секунда. Говорим за размери към 700 хиляди куб. метра на месец. Това е особено ориентирана вода за потребностите на Перник. Срок за осъществяване сред 35 и 45 дни “, сподели при започване на съвещанието Емил Караниколов. И разясни, че в сряда може да се стартират строително-монтажни дейности. „ Имаме 12 екипа сега готови, имаме опция да ги увеличим, ще работим 24 часа, даже ще имаме нощен труд “, акцентира той.

„ Към момента водата в язовир „ Студена “ при този дебит на вход и излаз може да покрие към 2 месеца. Нещата се усъвършенстват, само че ние би трябвало да предприемем незабавни дейности. Освен това извънредно значимо - към този момент сме създали оферти на предприятията в Перник за един водоем, който е напълно близо до тях, при който страната ще би трябвало да се ангажира да построи 800 метра тръбопровод. Това може да стане в околните две седмици “, сподели още Караниколов.

Той увери, че цената на водата в Перник няма да бъде увеличавана и променяна. 

По трасето се планува да има и пречиствателна станция, като има опция и за байпас - от София към Перник, само че при потребност и от Перник към София. 

След това новият министър на екологията Емил Димитров изясни какво е разкрил по време на инспекцията в Перник и съобщи, че сходни пренасочвания е имало няколко пъти от 1993 година до момента и водата от Белмекен е в положително положение и през годините този дебит е разполагаем за поръчителство на Перник, а и няма да има проблеми за дебита на язовир " Белмекен ".

Кметът на Перник Станислав Владимиров благодари за концепцията да се употребява подземната водопроводна мрежа на столицата, като даде обещание, че тази вода няма да изтече, защото стартират ремонтите на водопреносната мрежа в Перник, както и на пречиствателната станция. Борисов предложи неотложно да се ремонтира, с цел да не се губи водата по остарели тръби и повреди.

От своя страна Йорданка Фандъкова съобщи, че още в понеделник ще събере министрите с екипа на общината, с цел да може жителите да схванат всички елементи и да са уверени, че няма да бъде наранено водоснабдяването на столицата. " Говорим единствено за потребление на водопреносната мрежа, в случай че то бъде утвърдено от Общинския съвет ", сподели тя.

Накрая шефът на НЕК увери, че има задоволително вода във водосбора на " Белмекен ".

Министърът на строителството Петя Аврамова съобщи, че Министерство на регионалното развитие има подготвеност бързо да извърши процедурите по техническата подготовка и пускане на градежа на спомагателната връзка.

" В незабавен порядък имаме подготвеност да изпълним всички процедури ", сподели тя и стана ясно, че всички територии, през които минава трасето от 13,5 км към Перник са държавни и няма да се постановат отчуждавания. Стойността пък е към 25 мн. лева, които са обезпечени.

Борисов помоли зам.-министъра на строителството Николай Нанков, който също участваше в съвещанието, да заяви какво се случва в Шумен и Търговище. Заради голяма повреда градовете са без вода.

Нанков съобщи, че стартират поправки на язовир " Тича " и водопровода. Водата в Шумен пък ще потече на следващия ден, а в Търговище през днешния ден, защото е решен казусът с повредата.

" Благодаря на министрите, че всеки ден работят по рецесията. Уверявам, че през този нов тръбопровод ще отива вода единствено от " Белмекен " и ще се употребява структурата на София, без по никакъв метод да се визира водоподаването на столицата и да се взима от тази вода. Ще се употребява единствено трасето на " Софийска вода ", заключи полемиката министър председателят Борисов.

Той подсети, че и за София се работи по обезпечаване на спомагателни количества при потребност и няма да има проблеми в столицата.

Премиерът добави, че са обсъждани разнообразни оферти, в това число от пещерите да се взима вода, само че е преценено, че това може да докара до екокатастрофа.

" Работете бързо и да се реши този проблем. Защото 50 години не са правени тези неща, а в този момент ние би трябвало да вършим всичко вкупом. Кое да вършим за Шумен - автомагистрала " Хемус " или водопровода? Трябва на всички места да се вземат решение тези проблеми и да не се позволява приключване на водата ", сподели Борисов и след това честити рождения ден на Теменужка Петкова, подсетен от Владислав Горанов.

Накрая министър председателят разяснява тематиката с облеклата втора ръка, поради недоволството на Асоциацията за импорт на облекла втора ръка. " Ние не сме разглеждали като отпадъци тези облекла. Ние не сме коментирали тази асоциация за облекла втора ръка. Става дума за боклуци, които влизат в страната и се горят, тях ревизираме. Затова съм наредил в цялата страна Министерство на вътрешните работи, ДАНС да ревизират това и се работи взаимно с прокуратурата ", изясни министър председателят Бойко Борисов 

След срещата, уеб сайтът " Епицентър.бг " напомни, че " Белмекен " е язовир, ситуиран на 1923 м надморска височина по течението на Сестримска река в Рила планина и е част от каскадата „ Белмекен-Сестримо-Чаира “.

" Белмекен " е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров.
Името на язовира значи „ Известно място “ и е най-високопланинското водохранилище в Източна Рила; построен е на река Крива река.

Съоръженията на каскада „ Белмекен-Сестримо “ са ситуирани в североизточните скатове на Рила планина, като улавят водите от рилската част на поречията на реките Марица, Места и Струма.

Каскадата е формирана от два пояса събирателни деривации: единият на кота 1900 м и другият на кота 1200 м.

Водите от горния пояс се вливат в язовир „ Белмекен “, а тези от долния – в дневния изравнител „ Станкови бараки “.

Каскадата се построява на три енергийни стъпала:

Първото ходило от каскадата обгръща събирателните деривации на кота 1900, а точно: „ Благоевградска Бистрица “, „ Илийна “, „ Манастирска “ – „ Бели Искър “, „ Джаферица “, „ Марица 1900 “ и „ Грънчар “. Водосъбирателният канал „ Грънчар “ хваща и водите на реките Благоевградска Бистрица и р. Рилска река с притока ѝ Илийна.

Река Благоевградска Бистрица извира от ската сред Голям и Малък Мечи връх в Рила на 2600 м надморска височина. Северно от долината на Благоевградска Бистрица е тази на р. Рилска с притока ѝ Илийна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР