Периодът на коронакриза не е най-благоприятен за опозицията, защото очите

...
Периодът на коронакриза не е най-благоприятен за опозицията, защото очите
Коментари Харесай

Извънредното положение обърка лявата опозиция

Периодът на коронакриза не е оптимален за опозицията, тъй като очите на всички са вперени в ръководещите, в държавното управление. От него се чака да предложи избавителни ограничения и да изведе страната от заплахата. Опозицията остава някак си на назад във времето. Това не значи, че тя няма своята роля. Въпросът е по какъв начин я схваща и по какъв начин се възползва от обстановката.

На Българска социалистическа партия й бе отнета парламентарната естрада, след решението на Цвета Караянчева и болшинството Народното събрание да не заседава по време на изключителното състояние. Продължава и традицията ГЕРБ да не приема нищо, препоръчано от левицата, без значение дали е рационално или не. Така за амбициозната другояче лидерка на Столетницата Корнелия Нинова не останаха доста потребни ходове. Опитвайки да се измъкнат от "затъмнението ", социалистите желаеха връщането на петъчния парламентарен надзор онлайн в пленарната зала, при спазването на здравните ограничения. Така хората щели да видят, че Народното събрание не е абдикирал от отговорностите и функционалностите си, и даже да не приема закони, най-малко управлява изпълнителната власт.

Очаквано болшинството отхвърли това искане, най-много

с цел да не бъде унизен министър председателят

и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, да не му се постанова да дава доклад какви ограничения за справяне с рецесията подхваща кабинетът, работят ли, какъв е резултатът. А по отношение на предписанията да не се събират доста хора (вирусоносители съгласно Менда Стоянова) на едно място, те бяха употребявани просто като един на ниска цена, транспарантен заслон, зад който ГЕРБ да се скрият. Да не забравяме, че към този момент има направени правила за работа на депутатите в изключителни условия.

Нежеланието на премиера да върви да се регистрира в Сградата на съединението е общоизвестно. Особено пък в този момент, когато май не е доста несъмнено, че ще успее да аргументира и отбрани всичко, което се прави за справяне с спешната обстановка. Дали обаче едно такова чуване въобще е належащо и свястно, в случай, че Бойко Борисов е всеки ден в медиите – или на брифинг в Министерския съвет, или от джипа на някоя автомагистрала? Включително в деня, в който беше свикано изключителното пленарно съвещание, той отново обстойно и нашироко приказва за подхванатите ограничения. Така че надали социалистите са очаквали да чуят нещо ново. Целта им по-скоро беше да имат някаква изява, да заявят за наличието си, което по различен метод в този момент не им се получава.

Тази игра на гоненица сред съпротива и ръководещи ще се повтори и при новото насрочване на изключително съвещание по искане на Българска социалистическа партия. И има всички предпоставки да се наложи чувството дори измежду тези, които не са почитатели на ГЕРБ, че Корнелия Нинова се пробва да печели

политически дивиденти по време на чума.

На това мнение е и политологът Георги Киряков. Според него опозиционната Българска социалистическа партия не може да избяга от дамгата, която ѝ е поставена от дълго време, "че се пробва посредством подобен вид дейности да извлича партийни електорални дивиденти ". Киряков дефинира подобен вид държание като доста елементарно оборимо.

За политоложката от Софийския университет Румяна Коларова на левицата й е било належащо да има чуване на министър-председателя в пленарната зала, тъй като Корнелия Нинова се усеща много лимитирана поради пандемията и невъзможността за рутинни политически дейности, които активизират и сплотяват членовете и симпатизантите на партията ѝ. "Това е витално значимо за Българска социалистическа партия ", акцентира Коларова. Действително сега медиите са отворени за реакциите на другите партийни организации, само че Нинова желае това да стане от парламентарната естрада. Тя търси парламентарния конфликт с ръководещите, с цел да сложи ударението, че социалистите са парламентарната съпротива. Според Коларова председателката на лявата партия се връща към острата форма на борба с ръководещите.

Факт е, че през днешния ден Българска социалистическа партия наподобява объркана. От една страна, няма по какъв начин да се опълчи на дейностите на държавното управление в битката с вируса, би трябвало да го поддържа по принцип. От друга – длъжна е някак си да резервира опозиционната си физиономия и в този интервал, тъй като той все в миналото ще свърши.

На всичко от горната страна

Столетницата си има и вътрешнопартиен кахър.

Коронавирусът прекъсна отчетно-изборната й акция и номинирането от локалните структури на претенденти за ръководител на партията. При естествени условия до момента кандидатите към този момент щяха да са известни и директният избор от всички партийни членове да се състои на 26 април. А за 9 и 10 май бе планувано провеждането на 50-ият юбилеен конгрес на Българска социалистическа партия. Всичко това се отсрочва за неопределен срок. Четиригодишният мандат на Корнелия Нинова изтича на 8 май, само че тя ще продължи да е ръководител колкото се постанова. Повечето от съпартийците й считат, че е единствения заслужен претендент за водач, че е траяла да показва различна линия на управническия модел в страната и че под нейно управление партията е останала единствената опозиционна мощ, която управлява властта в изключителната обстановка.

Единственият сериозен съперник на Нинова – партийният й заместител Кирил Добрев, по този начин и не пожела да каже дали ще се кандидатира за лидерския пост. Като индивидът, който дава отговор за структурите, Добрев получи доста номинации, само че изключителното състояние и наближаващите парламентарни избори, които би трябвало да се проведат през март 2021 година, могат да окажат въздействие върху решението му дали да се състезава. Погледнато в профил наподобява, че за Българска социалистическа партия ще е по-добре

в случай че се яви на вота за Народно заседание с одобрен водач,

въпреки и с изминал мандат, в сравнение с с ново, неутвърдено управление и разместени йерархични пластове. Миналата година след евроизборите през май, които социалистите изгубиха, Корнелия Нинова подаде оставка, само че дни по-късно я отдръпна. Основният й претекст беше, че се задават локални избори и не би трябвало тъкмо тогава да се всява разкол в партията с провеждането на вътрешна борба за нов водач. Със същата обосновка тя може да задържи „ служебно “ поста си и в този момент – поради парламентарния избор.

Е, измежду партийните редици битува и друго мнение – че Нинова към този момент е изгубила няколко избора от Бойко Борисов (с изключение на президентските през 2016-а) и най-вероятно ще загуби и идващите парламентарни. Затова било по-добре да се отиде на тях с нов водач. Както наподобява обаче времето няма да стигне на Столетницата за такава смяна.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР